Kraje tu nejsou od toho, aby plnily sliby ministra zdravotnictví

7. února 2012

Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi zjevně stihla za rok a půl narůst hroší kůže. Vysoká politika ho evidentně naučila novým kouskům, vybavila jej imunitou proti svým vlastním slibům a naučila ho přesouvat jejich splnění na jiné.

Kritizovat dnes za situaci ve zdravotnictví kraje, je od něj slovy klasika nečestné a nesportovní. Byl to totiž právě Leoš Heger, kdo slíbil lékařům navýšení platů, na které teď nejsou peníze. Skutečnost, že kraje na sliby ministra nemají vlastní zdroje, je známá už dlouho a my jsme na ni upozorňovali už vloni.

Jakoby pan ministr zapomněl, že svou vlastní úhradovou vyhláškou poslal do krajských nemocnic málo peněz.  Pročpak mlčel při zvyšování DPH, které přetížilo hospodaření nemocnic. Pokud nám ministerstvo zdravotnictví pošle nějaké peníze, rádi je na zvýšení platů lékařů vydáme. Problém je, že nám nic neposlali.

Tohle vše ovšem Leoš Heger sám velmi dobře ví, jenomže v zájmu volební kampaně TOP09 před krajskými volbami začal zjevně opouštět své lidské a profesní principy, pro které byl dříve ctěn a respektován. Jak daleko je Leoš Heger ochoten zajít výměnou za každé nové ráno v křesle ministra zdravotnictví?

Smutné, velmi smutné.