Konec daňových paušálů je špatná zpráva (nejen) pro živnostníky

8. prosince 2010

Ministerstvo financí zvažuje, že sníží nebo rovnou zruší daňové paušály, které živnostníkům umožňují snížit daňový základ, aniž by museli vést rozsáhlé účetnictví. Médii ta zpráva překvapivě prošla bez většího zájmu. A to přesto, že taková změna hluboce ovlivní celou českou ekonomiku i zaměstnanost.

Paušály totiž využívá bezmála půl milionu lidí, tedy zhruba polovina českých živnostníků. Zavedla je před lety ČSSD, která tehdy chtěla osobám samostatně výdělečně činným usnadnit placení daní. Tento krok byl úspěšný a minulá vláda ODS paušály ještě zvedla. Namísto toho, aby živnostníci zařazovali do účetnictví každou tužku, balení šroubů nebo litr nafty, stačí nyní prostě odečíst z příjmů 30, 40, 60 nebo 80 procent podle toho, v jakém oboru živnostník podniká. A ze zbytku zaplatit daň.

Jenže na tohle budou moci čeští živnostníci brzy jen nostalgicky vzpomínat. Když se Miroslav Kalousek ucházel o jejich přízeň ve volbách, mluvil o podpoře podnikání, podpoře živnostníků a Bůh ví, o čem ještě. Nicméně už je po volbách, takže je na čase ukázat, jak taková podpora vypadá v praxi. Teorie Lafferovy křivky, podle které se na daních vybere tím více, čím jsou nižší a jejich výběr jednodušší, se na pár let odloží do spodní zásuvky ministerského stolu a je načase začít občany pořádně ždímat. Sjednocení a hlavně snížení paušálů je jen jedním z dlouhé řady kroků.

Panu ministrovi je přitom nejspíš jedno, že živnostníci mají za sebou dva velice těžké roky. Když se nepotvrdila slova pana Kalouska o tom, že ČR je ostrůvkem stability v rozbouřených vodách ekonomické krize, zažila řada z nich ve velmi krátkém časovém úseku pokles objemu zakázek až o 50 %. Mnozí živnostníci dva roky vůbec nevěděli, jestli krizi přežijí.

Nyní, když se po dvou letech nejistoty a tvrdé dřiny začínají vzpamatovávat, nadělí jim pan ministr takovýhle rozkošný dárek. Zřejmě se spolu s Nietzschem domnívá, že co je nezabije, to je posílí. Bohužel se ale mýlí. Ne Nietzsche, ale Kalousek. Následky budou fatální.

Jedním z pilířů, na kterých stojí naše ekonomika, jsou právě drobní podnikatelé a živnostníci. Budeme-li je systematicky likvidovat, nepodaří se nám krizi ani překonat, natož odstartovat nový ekonomický růst. A růst je přitom daleko lepším lékem na krizi než škrty, kterými se zaklíná vládní koalice.

A je tu ještě jedna věc, která vadí nejen živnostníkům, ale například i zahraničním investorům, a tou je nestabilita. Když se mění každý rok nějaká pravidla ve výběru daní, není to prostě dobře. A stabilita ekonomiky je, jak známo, často důležitější než výše daňové sazby.

Přesto je třeba Miroslavu Kalouskovi rozumět. Slíbil, že sníží rozpočtový schodek, a hodlá to dodržet. Místo aby hledal úspory ve své oblíbené mnohamiliardové ekologické zakázce, hledal cesty, jak omezit daňové úniky podvodníků s lihem a naftou, nebo sáhl na příjmy zahraničních majitelů bank (což navrhovala před volbami ČSSD), rozhodl se přiškrtit živnostníky. Je to jednoduché a na rozdíl od bankéřů se živnostníci většinou nebrání za pomoci dobře placených právníků.