Jen svému svědomí?

17. října 2012

Jsem zvědavá, jaké další skutečnosti vyplují kolem zakázek na MPSV, až se jednou dostaneme skutečně ke všem informacím. V souvislosti s SKartami se mluví v případě vypovězení smlouvy o hrozící arbitráži, dovídáme se o nestandardních podmínkách smlouvy. Nechci teď hovořit o nesmyslnosti karet jako takových. Přihlouplé argumentaci, že mají zabránit zneužívání dávek, snad dnes věří jen ti opravdu naivní. Karta prostě systémově zkomplikuje život těm, jimž bychom měli systémově pomáhat. Pokud tedy není cílem fakt, že někteří se ke své dávce opravdu nedostanou a stát tak ušetří. Promiňte, to byla nadsázka. Ale nadsázkou není skutečnost, že stát prostě ukrajuje z přiznané dávky bankovní poplatky a chlubí se, že šetří náklady. Na úkor příjemců dávek, samozřejmě. Šetříme opět na těch nejpotřebnějších.

Momentálně mne ale zajímá jiný aspekt. Minulý týden jsem byla na konferenci Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Od té doby přemýšlím o vystoupení poslankyně PS ČR ze sociálního výboru. Mluvila o SKartách a já, a nejen já, jsme zjistili  s údivem, že její představy jsou poněkud zkreslené. A tak se ptám. Vědí vůbec poslanci, o čem někdy hlasují? Poslouchají námitky vznesené v rozpravě? Zajímají je faktické dopady zákonů, které disciplinovaně schvalují?

Vážení, obávám se, že ne. Obávám se, že jsme dospěli do stavu, kdy rozhodují stranické sekretariáty a touha udržet se ještě chvíli ve vládě.  Zájmy určitých skupin. A poslanci poslušně zvedají ruce. Že má poslanec mít nějaké svědomí a podle něho se rozhodovat? Třeba vnímají svědomí jako slepé střevo. Když nebolí, nevím o něm, když bolí, nechám ho vyříznout.

Jak jinak by  vláda „rozpočtové odpovědnosti“ dnes mohla  žonglovat s daňovými sazbami, jak jinak by mohli najednou prohlédnout a chtít změkčovat Drábkovy zákony,  tak arogantně prosazované a odůvodňované jako jediné správné, jak jinak by mohli dnes souhlasit s čímkoli, jen když projdou církevní restituce a důchodová reforma? To snad nevěděli, o čem hlasují?

Odpovědnost vůči lidem, odpovědnost za tuto zemi, ta je vskutku netrápí. Teď možná přijde trochu tanečků a změkčování tzv. reforem, ale rozhodně to není sebereflexe. Jen strach  z voliče.