Jak porazit ANO?

30. ledna 2017

Aktuální volební průzkumy jsou k ČSSD opravdu nemilosrdné. ANO nás nesmlouvavě drtí a volby jsou za dveřmi. Je tedy čas přijít se strategií, která to změní. A pokud se tak nestane, prohrajeme volby na celé čáře.

Jsem přesvědčen o tom, že nejperspektivnější voličskou skupinou pro ČSSD jsou důchodci. Jejich počet je vysoký (přibližně 2,9 miliónu starobních důchodců) a toto číslo poroste i do budoucna. Pokud jim některá strana nabídne smysluplný plán, který zlepší jejich životní úroveň, ochotně k volbám přijdou a hlasy této straně dají. Otázkou je, co důchodci skutečně potřebují a co jim sociální demokracie nabízí.

Odpověď není složitá, protože důchodci toho nechtějí mnoho. Především chtějí mít dostatek financí na důstojný každodenní život. Na elektřinu, plyn a vodu, na základní potraviny a na léky. A co říkají důchodci na námi nabízené valorizace?: „Oni nám zvednou důchod o desítky nebo stovky korun ročně. A mezitím všechno, co potřebujeme, zdraží o tisíce. K čemu nám to tedy je?". Tohle je bohužel naprostá pravda. Nabízená valorizace důchodcům reálně život nezlepšuje. Proč by nás tedy měli volit! Důchodci hloupí rozhodně nejsou. Zažili už hodně a poznají, které řešení skutečně povede ke zlepšení jejich životní úrovně.

Průměrný důchod ve výši 11 500 korun je velmi nízký. Aktuální zvyšování mezd a bezprecedentní kroky ČNB, která dává do oběhu stovky miliard nových korun, se již projevují na růstu cen. Tento trend je teprve na počátku a do voleb to bude daleko horší. Abychom zlepšili životní úroveň důchodců, máme dvě možnosti. První z nich je zvyšovat důchody vyšším tempem, než je růst cen služeb a zboží, které důchodci spotřebovávají. Nebo existuje druhá možnost, a tou je snížení cen těchto služeb a zboží.

Vysokou valorizaci důchodů státní rozpočet nezaplatí, tato cesta nyní nefunguje a ani v budoucnu fungovat nebude. A důchodci to už dobře vědí! Zbývá tedy cesta druhá, a tou je snížení cen nákladů na základní služby a zboží, které důchodci spotřebovávají. Proč by některé základní potraviny nemohly být levnější? Proč by nemohly být levnější náklady na elektřinu, plyn a vodu? Samozřejmě že mohly! Politická strana, která se postaví za důchodce a sociálně slabé proti korporacím a monopolům a zajistí levnější uspokojení základních potřeb, získá hlasy důchodců, a nejen jich. Za co důležitějšího by se měla ČSSD postavit, než za to, aby monopoly a velké firmy neobíraly důchodce na platbách za základní lidské potřeby, jako je teplo, světlo či základní potraviny. Za co jiného by se měla zasadit strana prosazující solidaritu a spravedlnost než za to, aby si důchodci nemuseli doma vypínat topení a obíhat supermarkety, aby si koupili nejlevnější nekvalitní potraviny, protože na jiné nemají.

Stát má právo regulovat ceny v odvětvích, ve kterých existuje monopol nebo nevyvážený vztah mezi nabídkou a poptávkou na trhu a kde existuje reálné nebezpečí zneužití výhodnějšího postavení zejména prodávajícího. Stát má v těchto případech ochránit slabšího účastníka trhu – konečného zákazníka. Která politická strana už se konečně postaví za důchodce a pracující s nízkými příjmy a zlevní jim základní životní potřeby? Proč část peněz důchodců za elektřinu končí s požehnáním státu u „solárních baronů"? Proč cena vody mezi léty 1989 a 2017 vzrostla více než stonásobně, což je o deset tisíc procent? A proč nepřiměřené zisky končí převážně v rukou zahraničních firem? Proč platí důchodci za potraviny ceny jako v Německu?

Jak tedy vyhrát volby? Stačí řešit skutečný problém, který důchodce trápí. Stačí vzít nepřiměřené zisky monopolům a velkým firmám a nenechat je obírat důchodce na elektřině, plynu a vodě. Základní potraviny lze zlevnit například formou nižší DPH nebo vhodnými regulacemi či zemědělskými dotacemi, které stejně vyplácíme. Monopolům a velkým zahraničním firmám se to líbit nebude, ale důchodci to ocení, a nejen oni. A otázku „Jak porazit ANO?" už řešit nebudeme muset.

Ing. Vladimír Plesník, MBA, člen ČSSD Krnov