Jak Drábek vytasil drápek

28. června 2012

To nám to ten rok 2012 začal hezky. Jeden z mnoha „geniálních“ nápadů Nečasovy vlády vešel v život. Do role neohroženého zachránce státní kasy se tentokrát pasoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Vymyslel totiž „bezvadný“ jednotný systém vyplácení sociální dávek a některé dokonce zrušil. Šetřit je přece potřeba především na těch nejpotřebnějších jako jsou zdravotně postižení.

A jaký je výsledek? Radost mají určitě zaměstnanci pracovních úřadů, kterých je zoufalý nedostatek. Pěkně se jim rozhoduje o nároku na dávku, když na to nemají fungující software. Ke spokojenému úředníkovi si přidává také šťastný klient. Ten kvůli kolapsu nového geniálního systému nemůže zaplatit potřebné pomůcky, nebo nemá peníze na potraviny. Když už se konečně po měsíci stání ve frontách dočká toho, na co má ze zákona nárok, potěší ho státem připravené složenky, které dříve navíc platit nemusel.

Pomyslnou třešničku na dort dodává sám ministr. Tvrdí, že jeho systém funguje dobře. Zároveň však přiznává, že některé dávky byly vyplaceny dvakrát. Kolik milionů navíc nás to bude stát těžko odhadovat. Bylo třeba najít rychle viníka. A tak Drábek vytasil drápek a potrestal dva úředníky vyhazovem.