Každý nečas jednou skončí.

31. července 2011

Špatné počasí, ale výborná nálada panovala dnes na československé hranici, konkrétně na Javořině, kde si představitelé české a slovenské politiky připomněli tradiční setkání Čechů a Slováků, které zde má unikátní více než 150 letou tradici.

V ČR ani SR letos nejsou volby, asi proto nedorazili žádní vládní politici a pod Javořinou tak na československém setkání dominovala česká i slovenská levicová opozice, která se mezi lidi nemusí bát přijít. V nejsilnější sestavě dorazili vedle místopředsedy senátu Zdeňka Škromacha také moravští hejtmani a slovenští župani - jihomoravský Michal Hašek, zlínský hejtman Stanislav Mišák, trnavský župan Tibor Mikuš a trenčianský župan Pavol Sedláček.

Na místě tak mohla vzniknout "Javorinska dohoda" o vetším zapojení všech čtyř regionů do příprav a organizace československého setkání a především záměr vzniku Euroregionu Javořina, který by sousedním moravským a slovenským regionům přinesl další možnosti vzájemné spolupráce a čerpaní fondu EU. Ke špatnému počasí, které zredukovalo program letošních oslav stručně poznamenal předseda Asociace krajů ČR JUDr. Michal Hašek, že "každý nečas jednou skončí". Podle hejtmana Haška je neúčast zástupců české a slovenské vlády na dnešní akci pod Javořinou neuctivá a ukazuje nezájem vládních politiků o skutečné rozvíjení vzájemnosti a budování mostů mezi lidmi na obou stranách dnes už naštěstí opět pouze pomyslné státní hranice.

Ve vládních palácích a ministerských limuzínách toho od občanů, starostů či hejtmanů o praktických aspektech spolupráce bohužel mnoho neuslyší. A jaký byl vlastně průběh dnešního dopoledne na moravskoslovenském pomezí? Poté, co si společně všichni účastníci zazpívali hymny ČR a SR a po oficiálním položení květin k památníku Československé vzájemnosti pokračovali hosté a návštěvníci pod Javořinou v debatách při poslechu i zpěvu slovenských a moravských lidových písniček u dobreho vínka i slivovice na zahřátí.