Dvojí kvalita je pro současnou EU symbolická

6. března 2017

Jiří Pehe se ve svém komentáři v dnešním Právu dotkl varšavského jednání lídrů V4. Poněkud s despektem se vyjádřil o tématu dvojí kvality potravin, které bylo jedním (nikoliv jediným) z bodů programu, které premiéři zemí Visegradské skupiny řešili. Společný výstup směrem k přípravě summitu v Římě, v němž premiéři odmítli myšlenku vícerychlostní Evropy, nebyl zřejmě relevantní.

Přesto se domnívám, že i téma dvojí kvality, jakkoliv se jeví jako zástupný problém, když je EU na pokraji rozpadu, není zcela mimo kontext současných debat o budoucnosti EU. Vyjadřuje totiž poměrně symbolicky onu míru frustrace, kterou pociťují občané z tzv. nových členských států, a také pokrytectví současné EU. Být kritický k tomuto jevu je voláním po Evropě, která bude fér vůči svým občanům, ať jsou odkukoliv. Slyší-li Evropská komise na volání po ukončení sociálního dumpingu a omezení levné konkurence z východu, nastavováním dodatečných pravidel, které ji výrazně stěžují, pak očekáváme, že se se stejnou vervou bude brát za férový vnitřní trh a své pohádky o chuťových a cenových preferencích zákazníků si nechá pro jiné posluchače.

Pokud nastane scénář vícerychlostní Evropy, který si ani já nepřeji, bude to v prvé řadě důsledkem ekonomické nerovnosti v různých částech EU a neschopnosti nebo spíše neochoty je skutečně řešit. Redukovat sociální a ekonomickou soudržnost EU na evropské dotace nelze. To není nevděk, ale snaha nalézt udržitelný ekonomický model, který bude EU stmelovat. Dvojí kvalita potravin (a nejen jich) je symbolem, který je jen viditelnou špičkou obrovského ledovce, na který může loď jménem společná Evropa narazit.