Co jste dělali 8 let?

19. září 2013

Nová vláda, která po volbách převezme naši zemi, dostane do vínku rekordní zadlužení ve výši 1 bilión 600 miliard korun a rekordní počet lidí bez práce. Komentátor pan Fišer už však dopředu stačil zkritizovat ČSSD, že chce vytloukat klín klínem, když do svého volebního programu zahrnula aktivní politiku zaměstnanosti. On sám ví nejlépe co pomůže, a proto doporučuje, že jediným lékem na nezaměstnanost je otevření prostoru pro nové podnikání. Proč toto neradil pan Fišer Kalouskovi s Nečasem a mohli jsme mít po problémech.

Osm let strany těchto pánů předváděli tak úžasné věci, že jsme tam, kde jsme. Co dělali novináři, osm let? Od zeleného stolu vychvalovali vše, co zapadalo do pouček  jejich ideologie. Divím se, že pan komentátor nepodrobil zdrcující kritice spolkovou kancléřku A. Merkelovou, když v Německu zavedla po dohodě s odbory tzv. kurzarbeit," který německým zaměstnavatelům, trhu práce i lidem nesmírně pomohl. Proč nekritizuje obdobné metody aktivní politiky zaměstnanosti právě v Německu, které nemá takové problémy s nezaměstnaností.

Nechápu proč je také neustále našim komentátorům trnem v oku minimální mzda. Sedm let se neměnila a nezaměstnanost je enormní. Prostě poučka, kterou se pan redaktor naučil, že minimální mzda zvyšuje nezaměstnanost, jaksi neplatí. To by se podle pana Fišera muselo Lucembursko či Nizozemsko, kde je tradičně nejvyšší minimální mzda (1466 a 1265 eur) potýkat s katastrofální nezaměstnaností.