Červená úsporám

16. dubna 2012

Nejen vyšší daně a škrty, kde se dá, ale už i „nenápadné“ větné vsuvky připraví české domácnosti o státní podporu. Nečasova pravicová koalice s ní naposledy vyrukovala v dohodě o vládních škrtech, kde rozhodla, že příjmy z letošního prodeje emisních povolenek budou pouze příjmem státního rozpočtu.

Znamená to, že Ministerstvo životního prostředí ČR, respektive jeho Státní fond, který o dotacích rozhoduje, lidově řečeno „utře“. Nebo, jak zmínil jeden bystrý pozorovatel, „Kalousek si prostě Chalupu namazal na chleba“. Místo zamýšlené poloviny výnosu z jejich prodeje, což by několika miliardami pomohlo fond naplnit, nedostane ministr Chalupa díky novým koaličním dohodám nic. Program Zelená úsporám se tak klidně může přejmenovat na Červená úsporám. Ti ekologicky smýšlející občané, kteří se chtěli ucházet o dotace na investice do snížení nákladů na vytápění, výměnu oken nebo zateplení fasád na svých nemovitostech, mohou být v klidu. Nebo pěkně naštvaní. Stát, respektive ministerstvo financí, použije poloviční zisk z povolenek na zateplení veřejných budov, tedy svých ministerstev, a druhou půlku využije na kdovíco.

Jde o další asociální krok „vlády rozpočtové odpovědnosti“, který místo strukturálních změn přenáší takzvané vládní úspory na bedra obyvatel země. Jako by toho už nebylo dost. Nižší platy, vyšší daně, vyšší ceny, včetně cen energií. „My spoříme, vy platíte. Rádi bychom vám pomohli, ale fakt nemůžeme. Sami máme málo,“ jako by vzkazovali ministři Nečasovy vlády občanům.

Nikdo přitom nezaručí, že prostředky z emisních povolenek půjdou skutečně alespoň do zateplení veřejných budov, tedy k ekologickým opatřením, a nebudou použity na zalepení jiné díry ve státním rozpočtu. Třeba té, co zbyla po kauze ProMoPro. Oněch ztracených zhruba 380 miliónů korun nikdo nehledá. Místo toho hledá jiné a nové zdroje. Jen doufám, že ne na další ProMoPro.