Všichni poslanci ČSSD podepíší koaliční smlouvu

26. června 2018

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny uvedl, že všech 15 poslanců sociální demokracie připojí svůj podpis pod koaliční smlouvu. U dokumentu upravujícím vládní spolupráci mezi hnutím ANO a ČSSD zbývá doplnit podpis některých mimopražských poslanců.

Všech 15 členů našeho poslaneckého klubu přislíbilo, že podepíší koaliční smlouvu. Máme již zhruba půlku podpisů a zbytek bude podepsáno dnes odpoledne, protože někteří kolegové přijedou až na schůzi Sněmovny. To znamená, že dnes odpoledne by měla mít koaliční smlouva všech 15 podpisů členů poslaneckého klubu ČSSD," uvedl Jan Chvojka.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na dopoledním politickém grémiu informoval vedení strany o politických jednáních s premiérem Babišem a prezidentem republiky, která se uskutečnila v uplynulém týdnu. „Informoval jsem o tom, že pan premiér splnil podmínky koaliční smlouvy, to znamená, navrhl prezidentovi republiky pět kandidátů ČSSD na resorty, které byly v rámci koaliční dohody pro sociální demokracii dojednány," prohlásil před novináři předseda strany. „Nám jde o to, aby Česká republika měla po té dlouhé době konečně stabilní vládu s důvěrou, která začne řešit konkrétní problémy našich lidí. To je to, co voliči od politiků očekávají," dodal Jan Hamáček.

Poslankyně ČSSD a místopředsedkyně sociálního výboru Alena Gajdůšková před novináři řekla, že bude na schůzi Sněmovny požadovat omezení výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi formou poukázek. „Ukázalo se, že povinnost poskytovat poukázky ze strany úřadu práce není úplně šikovné řešení," sdělila s tím, že ČSSD zavedení této formy výplaty dávek nepodpořila v minulém volebním období. „Proto i já jsem podepsala návrh, který byl zpracován z iniciativy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, aby při vydávání poukázek byly dány výjimky především lidem v pobytových zařízeních a lidem se zdravotním postižením," dodala.

Záznam tiskové konference je možné přehrát zde