Vnitrostranické referendum o vstupu ČSSD do menšinové vlády se uskuteční od 21. 5. do 14. 6. 2018

Předsednictvo ČSSD na svém pátečním jednání formulovalo otázku a stanovilo termín pro konání celostátního vnitrostranického referenda. Sociální demokraté v něm mají možnost rozhodnout o tom, zda strana vstoupí do vlády.

Referendum se uskuteční formou tajného hlasování členů na schůzích místních organizací v termínu od 21. května do 14. června 2018. Výsledky hlasování budou oznámeny v pátek 15. června. Předseda ČSSD Jan Hamáček na tiskové konferenci uvedl, že se členové strany na základě znalosti obsahu programového prohlášení a dokumentu upravujícího koaliční spolupráci vyjádří k následující otázce: Souhlasíte s tím, aby Česká strana sociálně demokratická vstoupila do menšinové vlády s hnutím ANO 2011 za podmínek uvedených v dokumentech Principy koaliční spolupráce ANO 2011 a ČSSD a Programové prohlášení vlády České republiky?

Snažili jsme se vyjednat maximum a vyjednali jsme maximum možného. Teď naši členové posoudí, zda to maximum možného je pro ně akceptovatelné, nebo ne," prohlásil Jan Hamáček s tím, že politická jednání sociální demokracie nechtěla v zájmu občanů země prodlužovat. „Je to podle mě slušný základ toho, aby tady mohla vzniknout stabilní vláda a to období bez důvěry bylo ukončeno," dodal k obsahu vyjednaných dokumentů.

To rozhodnutí udělají členové sociální demokracie, stejně tak jako sociální demokraté v Německu. Myslím si, že se zhostíme své role na politickém spektru v České republice," prohlásil před novináři místopředseda strany Roman Onderka, který si podle svých slov dokáže představit sociální demokracii jak v opozici, tak ve vládě.

Právo hlasovat mají všichni sociální demokraté, kteří byli členy strany nejméně 30 dnů před konáním referenda. Referenda se musí zúčastnit více jak 25 % všech řádných členů strany, aby byl jeho výsledek platný. Rozhodnutí bude přijato, pokud se pro něj vysloví nadpoloviční většina hlasujících sociálních demokratů.

Záznam tiskové konference je možné přehrát zde