Vláda hnutí ANO a ČSSD získala ve sněmovně důvěru

12. července 2018

Menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vyslovila poslanecká sněmovna důvěru, stalo se tak ve čtvrtek 12. července 20 minut po jedné hodině v noci. Sociální demokracie v této vládě řídí resorty práce a sociálních věcí, vnitra, zahraničních věcí, kultury a zemědělství.

Důvěru vládě po dlouhých 264 dnech po volbách vyjádřilo 105 poslanců ze 196 přítomných. Z poslaneckého klubu sociální demokracie vládu podpořilo všech 14 přítomných poslanců. „Sociální demokracie se odpovědnosti za osud a směřování země nezřekla. Vyjádřením důvěry pro koaliční vládu skončila po mnoha měsících nestabilita, která neprospívala občanům a ohrožovala české hospodářství," okomentoval výsledek hlasování ministr vnitra a předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Jan Hamáček ve svém projevu v úvodu schůze uvedl, že program vlády obsahuje celou řadu priorit sociální demokracie. „Jde například o proplácení prvních tří dnů nemocenské, postupné zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun nebo zálohované výživné. Z hospodářského růstu, který naše země zažívá, musí mít prospěch všichni lidé," prohlásil.

Sociální demokracie považuje za klíčové naplnění práva všech občanů na bezpečí a spokojenost, což znamená dobré bydlení, důstojnou práci, dostupné školy a veřejné služby, kvalitní potraviny a v neposlední řadě také čas na svou rodinu.