Vánočního kapra vybírejte pečlivě: Pozor na zakalené oči či našedlé žábry

Europoslanec Pavel Poc exkluzivně pro Blesk.cz.

Kapr nechybí téměř na žádné štědrovečerní tabuli. Pokud chcete mít jistotu, že kupovaná ryba splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost, měli byste pozorně sledovat, v jakých podmínkách je kapr prodáván. Blesk.cz má pro vás tipy, jak koupit kapra, co bude mít jen to nejkvalitnější chutné masíčko.

Pokud neholdujete koupi živého kapra, samozřejmě si můžete pořídit rybu balenou. Ale i tam je třeba dávat pozor, co si vlastně do košíku dáváte. V první řadě kontrolujte údaje na obalu, jako je trvanlivost, datum balení a spotřeby. Podívejte se také na teplotu, ve které je ryba v obchodě skladována.

„I když to není objektivní kritérium, sledujte také, jak balená ryba vypadá, a když se vám nelíbí, vyberte jiné balení,“ radí Pavel Poc z Evropského parlamentu a dodává: „Při přepravě totiž nemusela být všechna balení vystavená stejným podmínkám. Pokud se v balení objevuje tekutina, neměla by být mléčně zakalená. Hnědé nebo žluté flíčky na mase také jasně znamenají – nebrat.“

Pozor na zakalené oči

Pokud kupujete živého kapra, hodně napoví podmínky, ve kterých jsou ryby nabízeny. „Prodejní pult musí mít ve výbavě omyvatelnou desku, váhy a uzavíratelné nádoby na odpad z kuchání,“ vysvětluje Poc.

Kapři musí být v kádi s protékající vodou a prodejce by měl mít doklad o tom, kde byly ryby sádkovány. Počty ryb v kádi určuje veterinární správa.

Ruce pryč od prodejce, pokud...

- nesplňuje hygienické podmínky
- ryby plavou v kádi břichem vzhůru
- ryby mají zakalené oči
- ryby mají našedlé žábry
- ryby mají na kůži skvrny po zranění nebo viditelné parazity
- prodejce se chová k rybám surově, například odstraňuje šupiny zaživa

Nabízí vám prodejce „čerstvě zabitou rybu“? „Píchněte do ní v oblasti břicha prstem. Pokud je kůže na dotek pružná a důlek se vyrovnává, je vše v pořádku. V opačném případě rybu nekupujte,“ varuje Poc.

Pokud je kapr čilý a pohyblivý, bude mít nejlepší maso. Ptejte se, jestli byl před prodejem sádkován, protože pak nebude tolik cítit po bahně.

Rybí nemoci nejsou přenosné na člověka. Přenosné jsou ovšem nemoci vyvolané vnějšími parazity, proto byste měli kapry řádně kontrolovat.

„Tradiční“ klamání zákazníků

Prodejce je povinen mít u sebe a na vyžádání poskytnout k nahlédnutí doklad o nabytí ryb. Takže pokud vám někdo nabízí slavného třeboňského kapra, můžete si to lehce ověřit.

„Jako vždy mohou prodejci mít regulované váhy a kapry, kteří už mají na kahánku, nabízet jako čerstvě zabité, ale není to zdravotně závadné,“ uklidňuje Poc.

Zdroj: blesk.cz

Blogy