Seznamte se s případy konkurzní mafie okolo soudce Jiřího Berky

17. ledna 2013

Přehled firem, kterých se týkaly údajně zmanipulované konkurzy z kauzy soudce Jiřího Berky (řazeno abecedně, zdroj: ČTK):

Báňské stavby Most

Konkurz na společnost se základním kapitálem téměř 340 milionů korun vyhlásil Krajský soud v Ústí nad Labem (soudce Berka) v únoru 2002, první konkurzní správkyní stanovil Martu Čihákovou. V červenci téhož roku společnost koupila českobudějovická firma Hudson (podle tisku za 11,5 milionu korun) poté, co konkursní správkyně upustila od veřejné dražby a zvolila přímý prodej nejvyšší nabídce. Nyní je firma Hudson, přejmenovaná na Báňské stavby Mostecka, v likvidaci.

Grafostroj Cvikov

Strojírenskou firmu Grafostroj Cvikov poslal ústecký soud do konkurzu v říjnu 2001, konkurzním správcem byl jmenován Daniel Thonat. Loni v březnu soud konkurz zrušil, a to proto, že majetek úpadce nepostačoval k úhradě nákladů konkurzu.

Krušnohorské strojírny

Mosteckou firmu poslal Berka do konkurzu v únoru 2002, prvním konkurzním správcem se stal Daniel Thonat. Firma nyní zaměstnává 321 lidí a patří společnosti Czech Coal Services (dříve Mostecká uhelná). Podle personálního ředitele Milana Boháčka konkurz Krušnohorské strojírny neovlivnil, uskutečnil se v souladu se zákonem a nebyl zpochybněn.

Mostecké obchodní sdružení - export, import

Konkurz na veřejné obchodní sdružení vyhlásil ústecký krajský soud v prosinci 2002, konkurzním správcem stanovil Petra Tuhého. V říjnu 2006 stejný soud konkurz zrušil s tím, že pro něj nejsou předpoklady.

Retema

Firmu poslal ústecký soud do konkurzu v květnu 2002, konkurzní správkyní jmenoval Martu Čihákovou. Podle obchodního rejstříku firma přitom do listopadu 2002 sídlila ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku, sídlo v Mostě, tedy v působnosti ústeckého krajského soudu, má zapsáno až od listopadu 2002. V současnosti firma již nevykonává činnost.

Stavební podnik Ralsko

Podnik, který v roce 2001 uskutečnil zakázky za 800 milionů korun a vykázal osmimilionový zisk, skončil v konkurzu z rozhodnutí soudce Berky v prosinci 2002, konkurzním správcem byl jmenován Daniel Thonat. Návrh podalo několik věřitelů, kterým firma dlužila dohromady kolem milionu korun, na účtech podniku přitom v té době bylo 16 milionů a vlastnil majetek za více než 300 milionů korun. Pro vyhlášení konkurzu proto nebyl důvod. Konkurz na Stavební podnik Ralsko stále neskončil, vlastníci firmy se domáhají náhrady škody.

Union banka (UB)

Banku poslal Berka do konkurzu na konci března 2003, když prohlásil konkurz na společnost Česká revitalizační, jež měla být nástupcem Union banky. Banka údajně předtím změnila obchodní jméno a své sídlo přemístila z Ostravy do Mostu. Představenstvo UB ale oprávněnost konkurzu zpochybnilo a věcí se začala zabývat policie. Berka vzápětí konkurz zrušil s tím, že původně postupoval na základě falešných podkladů. Konkurz na peněžní ústav, jenž kvůli finančním problémům uzavřel své pobočky v únoru 2003, vyhlásil v květnu 2003 ostravský krajský soud.

Zbrojovka Brno

Tradiční brněnský strojírenský podnik, který v dobách své největší slávy zaměstnával tisíce lidí, je v konkurzu od roku 2003. Konkurz nejprve v březnu 2003 vyhlásil Krajský soud v Ústí nad Labem (soudce Berka), který stanovil konkurzním správcem Lubora Kindla. V říjnu téhož roku ústecký soud konkurz zrušil, den poté vyhlásil konkurz na Zbrojovku Krajský soud v Brně. Konkurzní správkyní určil Ilonu Strmiskovou. Konkurz Zbrojovky se již dříve ocitl u soudu. Loni v květnu brněnský krajský soud potvrdil trest tří let a čtyř měsíců vězení pro bývalou konkurzní správkyni Strmiskovou, a to za zpronevěru a krácení daně. Zkrachovalou Zbrojovku Brno a s ní spřízněnou firmu ICP-Byty loni ovládla finanční skupina J&T. Stalo se tak prostřednictvím firmy Stemwill. Již v lednu 2007 J&T společně s developerskou skupinou Czech Property Investments Radovana Vítka vydražila za 707 milionů korun areál Zbrojovky.

Zemědělské družstvo Kravaře

Konkurz na ZD Kravaře Berka zahájil v listopadu 2001 na návrh likvidátora. V té době vlastnilo družstvo majetek v hodnotě asi 25 milionů korun. Podle znaleckého odhadu však měla firma hodnotu jen 940.000 korun a kvůli tomu byla v dražbě prodána za 950.000 korun. I v tomto prodeji figuruje jméno Thonata, přestože konkurzním správcem podniku nikdy nebyl, správkyní byla Marta Čiháková. Kvůli protestu věřitelů byla odvolána, na prodej to už ale nemělo žádný vliv. Konkurz ještě nebyl ukončen.

ZKL Klášterec nad Ohří

Kláštereckého výrobce kuličkových ložisek poslal Berka do konkurzu před osmi lety, správcem konkurzní podstaty jmenoval Daniela Thonata. Soud na konci loňského roku konkurz na ZKL zrušil, podnik s původním vlastníkem obnovil výrobu loni v říjnu. Před prohlášením konkurzu pracovalo v Klášterci 670 lidí, nyní má společnost 250 zaměstnanců. Škody způsobené konkurzem firma odhaduje na více než 400 milionů korun.