Senátorský klub ČSSD: Nabitý program vpředvečer sjezdu ČSSD

Dvoudenní jednání Senátu s obsáhlým programem čítajícím přes třicet bodů začíná ve středu. Za důležité považujeme zejména návrhy zákonů o pomoci v hmotné nouzi, tzv. školský zákon, o právu autorském a rovněž o změně volebních zákonů.

Již diskuse v senátních výborech a jejich usnesení naznačily, že projednávání většiny těchto zákonů nebude snadné. Potvrdilo to nakonec i jednání Senátorského klubu ČSSD vpředvečer schůze Senátu. K vyjasnění stanovisek zcela nepochybně přispěla účast dvou sociálně demokratických ministryň na schůzi klubu: školství Kateřiny Valachové a práce a sociálních věcí Michaely Marksové. Senátoři za ČSSD v případě tzv. školského zákona podpoří verzi schválenou Poslaneckou sněmovnou. V diskusi k návrhu zákona o daňových změnách senátor Pavel Štohl poměrně obsáhle a v širších souvislostech osvětlil podstatu těchto změn (včetně jistého nesouladu s evropskou směrnicí). Klub nakonec nepřijal závazné stanovisko, stejně jako v případě návrhu autorského zákona. K němu se senátoři znovu sejdou před závěrečným hlasováním.

Senát by měl bez problémů schválit volební novelu (ta má také podporu Senátorského klubu ČSSD), podle které podporovatelé nezávislých kandidátů na prezidenta zřejmě budou muset na nominační petici připsat ke jménu číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Neměnil by se však počet takto evidovaných podporovatelů, kterých musí být nadále nejméně 50 tisíc.

Na dvoudenní schůzi Senátu naváže výjezdní zasedání Klubu v Brně a účast senátorů na sjezdu ČSSD.

Ing. Petr Vícha, předseda Senátorského klubu ČSSD