Rozhovor s místopředsedou Tomášem Petříčkem

21. prosince 2021

Jak chcete získat zpátky ztracené voliče?

Slušnou a kompetentní politikou, která lidem popisuje realitu takovou, jaká je – bez příkras i bez přehlížení nedostatků, ale i bez zbytečného strašení a snahy o rozeštvávání. V tom uměla být sociální demokracie velmi silná. Musíme se také opět naučit oslovovat a zastupovat ty, kteří se cítí v dnešním světě pozapomenutí a přehlížení a kteří se ani zdaleka nemají dobře, i když se snaží sebevíc. Sociální demokracie musí opět hodnověrně uchopit témata, se kterými se lidé dennodenně potýkají – neférové pracovní podmínky, zdražování, nedostupné bydlení. Vedle toho ale musí nabídnout odpovědi i v těch velkých tématech, která budou ovlivňovat naši společnost dalších deset, dvacet let. Jako je budoucnost práce a vliv nových technologií. Jak zajistit, že lidé budou mít slušné a dobře placené příležitosti, přestože se naše hospodářství bude modernizovat. Jako je čistější a udržitelnější budoucnost, která nebude drahá, ale naopak přispěje k vyšší kvalitě života.

Co můžete nabídnout voličům oproti stranám, ke kterým odešli původní sociálnědemokratičtí voliči (ANO, SPD, Piráti…)? V čem je, nebo by měla být, ČSSD jiná, pro voliče opět lepší alternativa.

Pravdu. Ať je jakákoliv. Musíme si uvědomit, že všechny tyto strany nabízely před volbami utopické scénáře o budoucnosti. Lhali lidem do očí. My jediní říkali, že příští roky budou nesmírně těžké, že některé problémy naší země nevyřešíme lusknutím prstů a že bez toho, aby v naší zemi v příštích letech spolurozhodovala levice, budou příští roky bolet hlavně ty, co pracují od rána do večera a stejně nevyjdou s výplatou. To platí i nadále. A i nadále jsme jedinou levicovou alternativou minulé i současné vlády.

Proč nasazujete svou energii za stranu, kterou většina politologů považuje za mrtvou?

Já sociální demokracii za mrtvou rozhodně nepovažuji. Myslím si, že máme v české politice své místo a jsem připraven o něj spolu s ostatními zabojovat. Dostali jsme lekci a záleží jen na nás, jestli se dokážeme změnit, jestli dokážeme být opět lidem prospěšní, autentičtí a uvěřitelní. Chci ukázat, že stále dokážeme bojovat za spravedlivější a solidárnější společnost a za důstojný život všech lidí. Jsem přesvědčen, že to v sobě pořád ještě máme.

Kdo je nyní volič, kterého chcete oslovit?

Ta otázka by měla spíše znít, čím chceme pomoci konkrétním lidem. Co chceme jako sociální demokraté udělat pro to, aby se v naší zemi žilo důstojně a spokojeně. Pro mě je třeba důležité, abychom neztráceli čas debatami o tom, jak moc nás bude bolet odchod od fosilních paliv, ale skutečně už nyní pomáhali lidem žijícím v uhelných regionech a přemýšleli, co vybudujeme místo dolů a z čeho tam budou lidé žít. To samé platí o technologickém rozvoji, proměnách průmyslu a hospodářství. Už nyní musíme například investovat do lepšího vzdělání pro všechny a předcházet problémům, s kterými se lidé mohou potýkat v souvislosti s překotnými změnami, jimiž svět prochází. Pokud bude vidět, že sociální demokracie ví, co dělá, myslím, že si k voličům svoji cestu najdeme. A voliči k nám.

Co byste vzkázal členům sociální demokracie, kteří v uplynulých měsících stranu opustili, proč by se nyní měli vrátit, v čem bude vaše vedení jiné?

Vzkázal bych jim, že společně můžeme udělat ze sociální demokracie opět fungující, důvěryhodnou a úspěšnou politickou stranu. Věřím, že se po tom debaklu nyní naučíme k sobě jako sociální demokraté chovat s pokorou a s respektem, že se opět naučíme si vzájemně naslouchat, i když spolu třeba nesouhlasíme. A že jako sociální demokraté už nikdy nezapomeneme na to, co je sociální demokracie, koho zastupuje a jaké jsou její hodnoty. Věřím v to, že vrátíme znovu smysl tomu, proč být sociální demokrat. A chtěl bych, aby ti, kteří stranu opustili, byli této změny součástí. Moc je o to prosím.

Jaká je vaše nejlepší/nejsilnější vzpomínka na členství v ČSSD? Co vám ČSSD dala a co naopak vzala?

Sociální demokracie je pro mě jako druhá rodina. Nejkrásnější vzpomínky jsou pro mě spojeny s volebními kampaněmi, kdy jsme od rána do noci oslovovali v ulicích měst a obcí kolemjdoucí a hovořili s nimi o politice a o věcech, které je trápí. Takových kampaní jsem zažil od svých osmnácti let ohromné množství, patří to neodmyslitelně k tomu, být sociální demokrat. Silné vzpomínky mám na okamžiky, kdy vám lidé na ulici děkují. Za to, že tu pro ně jako sociální demokrat jste, nebo že jste pro ně konkrétně jako politik něco dobrého udělal. Nedávno jsem se setkal s manželským párem, kterému jsem mohl trochu pomoci k tomu, aby mohli být spolu a šťastní. To mě v politice nabíjí.

Co vás v uplynulých měsících nejvíce rozčílilo a proč?

Lhostejnost některých lidí k ohromnému úsilí našich lékařů a sester a všech ostatních, kteří stojí v první linii boje proti pandemii. Vrcholem všeho jsou pak útoky na personál v nemocnicích a zdravotníky záchranné služby. Nad tím skutečně zůstává rozum stát. A také to, jak rozumní lidé mohou věřit různým konspiracím.

Co vám naopak udělalo v nedávné době největší radost (kromě zvolení do vedení ČSSD)?

Radost mi udělal celý výsledek sjezdu. Beru to jako velkou vzpruhu. Zejména mám radost ze silného mandátu Michala Šmardy.

Jak byste popsal rok 2021 jednou větou?

Rok nenaplněné naděje na úlevu od složité epidemické situace. Věřím, že v příštím roce se konečně dočkáme.

Jak zajistit, aby se snížil dluh ČSSD?

Je nutné zodpovědně hospodařit, osekat zbytečné výdaje a maximalizovat možné příjmy. Pokud nebudeme schopni hospodařit s vlastním majetkem, těžko můžeme pomýšlet na to, že bychom opět spravovali Českou republiku.

Jaký způsobem byste zapojil do činnosti ČSSD všechny členy a sympatizanty? (Mladé soc. demokraty jako představitele nastupující vlny socdem?)

Vždycky jsem usiloval o to, aby na politické činnosti strany mohli participovat skutečně všichni sociální demokraté a aby strana navenek jednala v souladu s vůlí členské základny, nikoliv hrstky vyvolených. Abychom byli stranou aktivní, otevřenou a vnitřně prostupnou. Vnímám význam sociálně demokratického hnutí v celé jeho šíři, které zdaleka netvoří jen politická strana. Mladí sociální demokraté vědí, že jsem vždycky stál na jejich straně a fandil jim, stejně jako našim sociálně demokratickým seniorům, ženám i dalším přidruženým organizacím. Chci dát všem těmto organizacím a všem členům sociální demokracie příležitost se zapojit, promlouvat do dění a formovat naší politiku.

Jak dlouho jste členem ČSSD a proč zrovna ČSSD?

Od svých osmnácti let. Předtím jsem působil v Mladých sociálních demokratech. Sociální demokracie pro mě byla jasná volba, kvůli hodnotám, principům i úctyhodné historii.

Jaký je Váš názor na Green Deal?

Green Deal je realita. A je jen na nás, politicích, jestli budeme jako pánové Zahradil a Okamura jen klábosit o tom, jak je to všechno nespravedlivé a opakovat přitom stokrát vyvrácené lži a pavědecké bludy, nebo se naopak zaměříme na to, aby lidé pocítili proměny co nejméně a aby se celý projekt stal ne hrozbou, ale příležitostí pro naši zemi, její obyvatele a rozvoj našeho hospodářství. Nakonec je to i příležitost, jak obnovit naši krajinu, žít ve zdravějším prostředí bez znečištění a zajistit prosperitu na dlouhou dobu dopředu. Vlak už jede. Přestaňme se hádat na nástupišti, jestli už by měl jet nebo až za chvíli. Hrozí, že nám ujede.

Jste nejvýraznějším proevropským politikem v ČSSD, říká se o vás, že oslovujete spíše pražskou kavárnu. Jak to cítíte vy a jak posunout vnímání voličů i členů více za hranice ČR?

Před čtyřmi lety jsem jako stále ještě poměrně neznámý člen přijal obrovskou výzvu a šel s kůží na trh. Rozdával jsem v ulicích a snažil se napravit pošramocenou reputaci naší obvodní organizace. Nepovedlo se mi to, ale za ten volební výsledek se nestydím. Udělal jsem tehdy pro něj maximum. Dnes mě ti samí lidé, kterým jsem byl tehdy zcela lhostejný, na ulici poznávají, zdraví mě a hovoří se mnou. Tehdy často nevěřili, že mohu s naší stranou něco změnit, dnes naopak vidí, že toho schopni jsme. Myslím, že jsem se nezpronevěřil ničemu, co jsem tehdy lidem na té ulici sliboval, a oni to vědí. Chci do souboje o jejich důvěru jít znovu. A určitě s pevnější půdou pod nohama.

Co se týče pražské kavárny, jsem přesvědčen, že to je jen nicneříkající nálepka. Nepřemýšlím o tom, koho chci oslovovat, ale přemýšlím o problémech světa kolem mě a o jejich řešeních. Pravda, nevidím jinou cestu ke zvýšení životní úrovně a kvality života u nás, než prostřednictvím lepší evropské spolupráce. Proto jsem silně proevropský. Nejsem ale nekritický. Evropská integrace byla dlouho o ekonomice, trhu, o velkých firmách. Pro mě musí být víc o lidech, o sociálních otázkách, o důstojných pracovních podmínkách, platech, ale také o bezpečnosti.

Jak budete trávit Vánoce a jaká je vaše nejoblíbenější vánoční pohádka/film?

Budeme s rodinou na chalupě. Snad bude dostatek sněhu, chtěli bychom totiž vyrazit s rodinou na běžky do lesa. Plánujeme také, že navštívíme ve vší opatrnosti babičky a dědečky. A taky se těším, že si udělám kafe a sednu si v klidu s knížkou. Pokud budeme o svátcích pouštět televizi, tak určitě kvůli Třem oříškům pro Popelku nebo Císařově pekaři, rádi máme také Anděla páně. Ale pohádky u nás vybírají hlavně děti :-)

Dáváte si nějaká novoroční předsevzetí? Jaká by bylo/a vaše předsevzetí týkající se sociální demokracie?

Spíš než předsevzetí si osobně dávám novoroční doporučení a snažím se jimi pak řídit. V případě sociální demokracie bych měl doporučení, abychom přestali řešit sami sebe, nesoustředili se na problémy sociální demokracie, nežili si v nostalgii po časech minulých, ale věnovali pozornost problémům lidí kolem nás, měli odvahu jim s nimi pomoci. A také abychom se nebáli si stát za svým a možná jít někdy i proti proudu, protože vize mohou prosadit jedině lidé, kteří mají odvahu myslet jinak.

zdroj: tiskové oddělení ČSSD