Progresivní zdanění bez emocí: fakta a čísla o našem návrhu!

24. února 2017

V souvislosti s návrhem zavést opět progresivní zdanění, se ČSSD dostala pod palbu kritiky ze všech možných stran. Objevují se nejrůznější informace, většina z nich ale nemá s realitou příliš společného. Bohužel velmi málo zaznívají hlasy těch, kterým náš návrh prospívá nejvíce: 90 % zaměstnancům v České republice, tedy přibližně 4 miliónům lidí. Pojďme si v tom tedy udělat trochu pořádek a odpovědět na všechny klíčové otázky.

Komu pomůže progresivní zdanění?

Až 90 % zaměstnanců (cca 4 miliónů lidí) bude mít každý měsíc v rodinném rozpočtu více peněz, a to až o 1 000 Kč. Jedná se o lidi, kteří mají podprůměrné, průměrné nebo mírně nadprůměrné příjmy. Jde tedy o lidi, kteří dosud neměli velký prospěch z hospodářského růstu ekonomiky. Je důležité, aby dobré časy ekonomiky, které nyní prožíváme, pocítila většina občanů ČR. Náš návrh myslí na dělníky, prodavačky, řidiče, uklízečky, zdravotní sestry, policisty nebo hasiče a další.

Jak to vypadá v praxi?

Pan Novák má měsíční hrubou mzdu 40 000 Kč. Jeho dnešní čistý měsíční příjem je 29 630 Kč. Pokud by se podařilo realizovat naši změnu daňového systému, byl by jeho čistý měsíční příjem 30 836 Kč. Měsíčně by mu v peněžence zůstalo 1206 Kč, ročně 14 472 Kč!

Každý si svoji situaci může spočítat na naší kalkulačce na spravedlive-dane.cz

obrázek

Jak to je s živnostníky?
Progresivní zdanění se týká také osob samostatně výdělečně činných. Menší rozdíl je ve výpočtu. OSVČ zjistí výše daně tak, že ze svého ročního příjmu odečtou všechny odvody a náklady (případně daňový paušál) a z tohoto základu se pak odvede daň podle stejného principu jako v předchozím odstavci.

Jak je to v jiných vyspělých zemích?
Náš návrh není žádný experiment ani novinkou. Progresivní zdanění má 21 států Evropské unie. Jistě není náhoda, že se jedná o nejvyspělejší státy Evropy. I ve světě nalezneme progresivní daň. Ať už se jedná o USA či Kanadu. Se stávající rovnou daní se řadíme mezi výjimky společně s několika státy východní Evropy. Je zřejmé, že progresivní daň nepovažujeme za solidární pouze my, ale většina států Evropské unie.