Zpravodaj sociální demokracie 24. června 2022

zpravodaj-newsletter.png

Úvodník předsedy sociální demokracie

Milí přátelé,

poslední týdny a měsíce nám utíkají rychleji než ostatní. Je to i tím, že finalizace přípravy voleb a předvolebních kampaní se blíží ke svému konci a práce na nich odvedená si bere svou daň. Chci vám všem poděkovat za vaše úsilí připravit co nejlepší kandidátky ve vašich městech. Je vidět, že vám na naší straně záleží. Některé návrhy přicházely ještě po termínu, ale to se stane. Projednali jsme proto i ty návrhy do Senátu, které přišly začátkem června. V případě komunálních voleb přicházely některé žádosti o změny kandidátek dokonce ještě tento týden. Rozumím tomu. Uvědomujeme si, kolik práce s tím bylo a vážíme si toho.

Vím, že ve většině obcí nás čeká těžká kampaň. Musíme oslovit nejen naše sympatizanty, ale také přesvědčit ty, kteří se v průběhu doby od sociální demokracie odklonili. Ale při cestách republikou potkávám lidi, kteří mají dost vůle i energie k novému začátku. Chtějí navázat na osvědčené hodnoty a úspěchy a zbavit se nefunkčních návyků a balastu. Je jasné, že nemůžeme myslet jen na sebe. Chceme odvádět dobrou práci ku prospěchu všech pracujících, slabých a potřebných. Prostě to myslíme vážně. A to i musíme ukázat voličům.

Doba je těžká. Příští měsíce přinesou další zdražování, problémy a sociální otřesy. Stávající vláda lidem moc nepomáhá. Nechává nás topit se a doufá, že si každý poradí sám. Neuvědomuje si, že s inflací je možné bojovat a je možné ji brzdit. Nechápe, jak potřebné je nenechat lidi padnout. Abychom na to nebyli sami. Úkolem politika je zabezpečit, aby každý mohl žít plnohodnotný život, aniž by se každý den trápil tím, kde vzít na nájem, na zálohy na energie, na nákup základních potravin… Proto alespoň v našich městech a obcích si musíme zajistit takové vedení, které nás v tom nenechá. Které za námi bude stát a bude celý den pracovat pro české domácnosti, které to mají čím dál těžší.

Hlavní volební kampaň musíte ve svých obcích a městech samozřejmě plánovat na září. Těch pár týdnů pro nás bude rozhodujících. Ale i dny předtím jsou důležité, nesmíme polevit. Nebojte se aktivně zapojit, oslovte členy své rodiny a známé a proberte s nimi myšlenky sociální demokracie. Představte jim kandidáty ČSSD. Představte jim naše návrhy řešení stávající krize, balíček opatření ČSSD – Záchranný kruh proti chudobě. Všem jsem ho posílal před pár dny a k mé radosti jsem se setkal jen s pozitivními reakcemi. Pokud se k někomu z vás náš argumentář nedostal, může si ho stáhnout v odkazu níže.

Chtěl bych vám ale i popřát krásný začátek léta. Přichází dny odpočinku provoněné sluncem. Užijte si jich každý aspoň pár. A nenechte si je ničím a nikým pokazit. Budu se na vás těšit zase v plné zbroji :) po vašich dovolených a prázdninách.

Přeji vám krásné dny.

Michal Šmarda
předseda ČSSD

Balíček opatření ČSSD – Záchranný kruh proti chudobě

Před pár dny vám do vašich emailových schránek dorazil osobní dopis od předsedy sociální demokracie Michala Šmardy, který v příloze obsahoval brožuru vypracovanou expertní skupinou složenou z předních odborníků z energetického, sociálního i ekonomického sektoru.

Jedná se o balíček opatření nazvaný "Záchranný kruh proti chudobě”. Jasně, stručně a výstižně v něm naši odborníci popisují kroky, které nyní musíme udělat pro to, abychom občany ochránili před dopady rekordního zdražování.

Pro ty, ke kterým se tento velmi důležitý balíček nedostal, přikládáme odkaz na stažení z našich webových stránek.

České domácnosti se vlivem růstu cen potravin, energií, bydlení a dalších služeb propadají do chudoby. Dnes musí více jak 16 % z nich vyžít s příjmem pod hranicí chudoby. Týká se to až poloviny samostatně žijících seniorů nebo samoživitelek. Lidem výrazně rostou náklady na bydlení – a to samozřejmě i velmi ohroženým domácnostem. Dramaticky roste počet uživatelů potravinových bank. Drasticky se propadá životní úroveň i pracujícím, zvláště v oblasti zdravotnictví, sociální a v sektoru vzdělávání.

Zatímco vláda lidem, kteří se již topí v záplavě vysokých cen, nabízí vetchý deštník, sociální demokraté volají po záchranném kruhu proti chudobě. Obsahuje kombinaci krátkodobých i dlouhodobých opatření, cílených i plošných.

Záchranný kruh proti chudobě ke stažení zde

Barvy naší sociální demokracie

Možná jste si všimli, že barevnost našich materiálů, příspěvků na sociálních sítích a třeba i tohoto zpravodaje se ustálila na červeno oranžové barvě. Musíme přiznat, že po posledních pár letech už byl v barvách a symbolech naší strany docela zmatek. Proto je potřeba nedělat nyní zbrklé změny, ale stabilizovat naši komunikaci v jednoduchém a srozumitelném stylu.

Pro někoho to může být maličkost, ale i barevnost a hlavně logo vyjadřuje naši identitu. Pomáhá nám rozpoznat naše příspěvky na první pohled a komunikovat jednotně. Vzhledem k tomu, že změny barevnosti za minulého vedení přicházely tak nečekaně a v krátkých intervalech, neměli jsme tuto komunikaci sjednocenou. Rozhodli jsme se proto ustanovit jednu z používaných barev jako tu hlavní a tomu uzpůsobit i logo.

Věříme, že pro tento okamžik a v nastalé finanční situaci je zvolená varianta ta nejlepší. Nezaplatili jsme drahou reklamní agenturu, aby nám řekla jak to udělat, jak to cítit, ale zeptali jsme se hlavních představitelů sociální demokracie a také vás v krajích, s kterými jsme měli možnost to probrat. Tato barevnost nejen jasně identifikuje sociální demokracii v mnoha zemích Evropy, ale také převládala na našich komunikačních kanálech a díky tomu jsme nemuseli draze předělávat už připravené věci.

Definice barevnosti a logo ke stažení zde

obrázek

Turné nové sociální demokracie Nový začátek

Turné nové sociální demokracie se blíží ke svému závěru. Alespoň pro tuto chvíli. Jak už jsme vám psali v minulém zpravodaji, zájem o setkání mají i obce a města, která jsme z časových důvodů navštívit nemohli. Určitě se ozvěte. Najdeme čas na krátkou návštěvu i v letních měsících.

V minulých dnech jsme navštívili Ústecký, Karlovarský kraj a Kraj Vysočina.

Na video z našeho turné v Ústeckém kraji se můžete podívat zde, další videa pro vás připravujeme.

Odkaz na video zde.

V úterý 28. června navštívíme poslední kraj, a to Olomoucký. Podíváme se do Kostelce na Hané, Prostějova, ale i do Olomouce. Zde pak budeme mít pravidelnou večerní debatu, která je přístupná všem. Členům, sympatizantům, ale i ostatní veřejnosti.

Vaše názory nás posouvají dál, ukazují nám cestu kudy se vydat v dalších dnech, měsících a letech. Upozorňujete nás na problémy, které převládají ve vašem kraji a my tak máme možnost se na ně soustředit. Vážíme si toho.

Je příjemné sejít se u kávy, nebo sklenky a poznat se osobně. Proto jste srdečně zváni do HFK Football Pubu, který najdete na adrese Staškova 28, Olomouc-Holice. Příští úterý od 18 hodin se na vás budeme těšit.

obrázek

ČSSD v médiích a na webových stránkách

Unikly vám nějaké tiskové zprávy, rozhovory či debaty? Přinášíme výběr z výstupů předchozích dnů. Sledujte naše příspěvky a sdílejte je mezi své přátele. Děkujeme!

Tisková zpráva Korupce a mafie ve vládních stranách ničí šanci na zvládnutí energetické krize a předsednictví EU – odkaz ZDE.

Tisková zpráva Vyjádření k hlavním prioritám českého předsednictví v Radě EU – odkaz ZDE.

Jiří Oliva a téma Družstevní bydlení v Seznam Zprávách – odkaz ZDE.

Tomáš Petříček v pořadu Partie na CNN Prima NEWS – odkaz ZDE.

Martin Netolický v Parlamentních listech – odkaz ZDE.

Daniela Ostrá v Parlamentních listech – odkaz ZDE.

Tomáš Petříček v rozhovoru pro iportal24.cz – odkaz ZDE.

Vladimír Špidla v rozhovoru pro deník Alarm – odkaz ZDE.

Michal Šmarda v rozhovoru pro iportal24.cz – odkaz ZDE.

Daniela Ostrá v pořadu Aréna Jaromíra Soukupa – odkaz ZDE.

Zadavatel a zpracovatel: ČSSD

Pátek 24. června 2022