Ministr Pospíšil musí vysvětlit obsah schůzky Pavla Zemana a Romana Jurečka

12. dubna 2011

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prohlásil ve včerejším pořadu Před půlnocí (11.4.2011), že se jeho schůzky s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem v minulosti účastnil i člen Výkonné rady ODS Roman Jurečko, který je veřejně pokládán za jednoho z tzv. kmotrů ODS v Plzeňském kraji. Toto tvrzení Pavla Zemana považuji za velmi znepokojující, neboť okolnosti setkání nápadně připomíná praktiky z dob nechvalně proslulé tzv. Justiční mafie.

diensbier

Ačkoliv k této schůzce mělo dojít ještě před započetím "námluv" Pavla Zemana do pozice nejvyššího státního zástupce, lze si tuto schůzku vykládat i tak, že ministr Pospíšil chtěl Pavla Zemana představit svému regionálnímu kmotrovi. Jen stěží se mi totiž chce věřit, že na této schůzce byl Roman Jurečko, v minulosti pravomocně odsouzený, náhodou, jak tvrdí Pavel Zeman. Bylo by velmi nešťastné, kdyby se Nejvyšší státní zástupce opět dostal do mocenského soukolí ODS.

Považuji proto za nutné, aby ministr Pospíšil v krátké době veřejnosti vysvětlil, co bylo důvodem a obsahem této schůzky.

Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti za ČSSD