Ministr Kulhánek při jednání se Svjatlanou Cichanouskou vyjádřil podporu běloruské opozici

10. června 2021

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) se ve středu 9. června 2021 setkal s představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. Ta byla v České republice na několikadenní návštěvě, během které mimo jiné jednala s prezidentem, premiérem a šéfy obou parlamentních komor, zúčastnila se i několika shromáždění. Ministr Kulhánek při setkání v Černínském paláci zdůraznil jednoznačnou podporu České republiky běloruské opozici.

Šéf české diplomacie se Svjatlanou Cichanouskou jednal především o aktuální situaci v Bělorusku. „Bylo mi ctí přivítat Svjatlanu Cichanouskou v Praze. Při našem setkání jsem zopakoval, že Česká republika jednoznačně odsuzuje metody Lukašenkova režimu, které opravdu nepatří do Evropy 21. století. Nepřijatelné jsou zejména zákroky represivních složek proti běloruským občanům a zatýkání nepohodlných lidí. Za všech okolností budeme podporovat svobodu projevu, shromažďování a rovnou politickou soutěž ve světě,“ uvedl ministr Kulhánek.

Mluvili jsme samozřejmě i o případu Ramana Prataseviče, Ihara Losika a dalších politických vězňů,“ dodal ministr Kulhánek. Zadržení Ramana Prataseviče, ke kterému došlo po nuceném přistání letu Ryanair 23. května 2021, je podle České republiky v rozporu mezinárodním právem. „Byli jsme jednou z prvních zemí, která následně zakázala na svém území lety společnosti Belavia. Podpořili jsme i rozhodnutí Rady EU o zákazu přeletů běloruských dopravců do unijního vzdušného prostoru,“ připomněl šéf české diplomacie.

Svjatlana Cichanouská poděkovala za podporu Běloruska a jeho lidí. Vzpomněla si mimo jiné na gesto společnosti Škoda Auto, která se rozhodla nepodpořit pořádání světového hokejového šampionátu v Minsku. „Česká republika podpoří nové sankce proti Lukašenkově režimu. Nesmíme se bát vyslat silný signál, že chování a často brutální metody Lukašenkova režimu jsou v Evropě 21.stoleti naprosto neakceptovatelné. Vždy upozorňuji, že musíme sankce směřovat zejména proti režimu a ne vůči běžným občanům Běloruska,“ řekl ministr Kulhánek.

Česká republika již dříve opakovaně vyjádřila znepokojení nad průběhem posledních prezidentských voleb v Bělorusku. Vyzvala také k okamžitému propuštění Ramana Prataseviče a všech dalších politických vězňů v Bělorusku. Počet lidí, kteří jsou uvězněni z politických důvodů, stále narůstá.