Komu prezident a vláda odpustili?!

9. ledna 2013

Zůstaly po nich stovky tisíc obětí. Způsobili miliardové škody, vytunelovali investiční fondy, družstevní záložny, banky, jsou "autory" obrovských úvěrových podvodů a falešných konkurzů.

ČTK: "Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se domnívá, že by se mělo týkat (zastavení stíhání) 13 kauz, které její žalobci dozorují." (2.1.2013)

ČTK: "Amnestie prezidenta Václava Klause se týká 18 kauz na vrchních státních zastupitelstvích. Ne všechny ale musí být zastaveny. Novinářům to dnes řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Celkem by podle něj mohlo být kvůli amnestii zastaveno 100 až 150 trestních řízení." (9.1.2013)

UNION BANKA - vytunelovaná, zůstalo po ní cca 17 miliard Kč dluhů a 130 tisíc poškozených.

Týká se: členů představenstva banky Jiřího BabišeMiroslava FučíkaTomáše MichalaAleny Pejčochové a Tomáše Seidlera.

ČEPRO, BENO – krácení daní, škoda přes 2,6 miliard Kč.

Týká se: bývalého člena představenstva společnosti Bena Milana Vomely a někdejšího jednatele firmy Tukový průmysl a bývalého obchodního ředitele státního podniku Čepro Martina Pechana. Další stíhanou je bývalá jednatelka společnosti Tukový průmysl Ostrava.

FRANTIŠEK CHVALOVSKÝ (někdejší šéf Českomoravského fotbalového svazu) - stomilionové úvěrové podvody, podle obžaloby měl způsobit spolu s dalšími čtyřmi lidmi škodu 1,5 miliardy Kč Komerční bance za poskytnuté úvěry.

Týká se rovněž: bývalé šéfky odboru financování obchodů Komerční banky Jiřiny Kaplanové. Podle soudu se spolu s dalšími úředníky banky podílela na podvodu. Banka totiž půjčila stamiliony firmám kolem Chvalovského, aniž by jakkoliv hodnotila riziko takové operace.

FONDY TREND A MERCIA - podvod, škoda podle obžaloby 1,4 miliardy Kč.

Týká se: bývalých manažerů fondů Miroslava HálkaLibora PávaLuďka Špriňara a Jana Cholasty.

KTP QUANTUM - vytunelován, škoda podle obžaloby 1,35 miliardy Kč10 tisíc podvedených klientů

Týká se: bývalých manažerů zkrachovalého obchodníka s cennými papíry Karla Takáče a Oldřicha Bakuse.

MORAVIA BANKA - úvěrové podvody, podle státního zástupce obžalovaní finanční ústav připravili uzavíráním nevýhodných obchodů téměř o 1 miliardu Kč a tím zavinili krach banky.

Týká se: početné skupiny manažerů, bankéřů i právníků.

JAROSLAV KOVÁŘ +2 další spolupracovníci RADOVANA KREJČÍŘE - krácení daně o 533 milionů Kč

H-SYSTÉM - účast na miliardovém podvodu, škoda cca 1 miliarda Kčminimálně 1095 poškozených.

Týká se: exmanažerů Jaroslava VítkaJaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy.

PROGRES INVEST - vytunelován, škoda podle obžaloby 500 milionů Kč36 tisíc poškozených klientů.

Týká se: někdejších šéfů společnosti Vladimíra Michka a Pavla Dvořáka.

1.DRUŽSTEVNÍ ZÁLOŽNA - vytunelováno 300 milionů Kč, poškozeno 23 tisíc lidí.

Týká se: osmi bývalých manažerů.

GANG KONKURSNÍHO SOUDCE JIŘÍHO BERKY - falešné konkursy minimálně deseti firem – škoda 264 milionů Kč.

KAUZA POLDI – zneužívání informací v obchodním styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku, celková škoda 205 milionů korun.

Týká se: výkonného ředitele kladenských hutí Marko Stehlíka.

ČESKÝ DŮM – škoda podle obžaloby přes 26 milionů korun

Týká se: Karla Srby (generálního sekretáře někdejšího ministra zahraničí Kavana) a dalších dvou mužů.

KAUZA TOMÁŠE PITRA - daňové delikty z roku 1994, škoda podle obžaloby 51 milionů Kč.

Týká se: Tomáše Pitra a Miroslava Provoda.

AGROPLAST – nelegální vývoz zbraní.

Týká se: bývalých manažerů Agroplastu Petra Perničky a Zbyňka Švejnohy.

ALEŠ TRPIŠOVSKÝ

„Pirát 2222“ vyfasoval dvouletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na dálnici.

REGINA RÁZLOVÁ

Bývalá herečka je obviněna v souvislosti s kauzou Skloexport (machinace s akciemi), měla vzniknout škoda přes 500 milionů korun.

TOMÁŠ VANDAS

Předseda ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas díky amnestii už nemá podmínku za svůj brněnský prvomájový projev z roku 2009, v němž se tvrdě pouštěl zejména do emigrantů.

PETR LIČKA

Muž z kauzy poslance ODS Pekárka – vyjednával s ním o milionovém úplatku.

JAROSLAV STARKA

Obvodní soud pro Prahu zastavil stíhání příbramského fotbalového šéfa v kauze údajného únosu italského šéfa finanční společnosti Union Group Giuseppa Roselliho z dubna 2003. Podle obžaloby, kterou Starka vždy odmítal, byl Roselli omezován na osobní svobodě kvůli tomu, aby podepsal různé dokumenty, například týkající se Union banky.

FRANTIŠEK DOHNAL

Pravomocně byl odsouzen k 8 měsícům vězení s 1,5roční podmínkou za to, že nechtěl poslancům umožnit kontrolu hospodaření jeho úřadu.

MAGDALENA WEIGLOVÁ

Dcera prezidentova kancléře Jiřího Weigla dostala dvouletou podmínku za dopravní nehodu, při které zemřela její spolujezdkyně.

LUKÁŠ KOHOUT

Známý aktivista léta protahoval jednání o tom, že neodpracoval veřejně prospěšné práce za porušení zákazu řízení. Amnestie by se také měla týkat zbytku trestu za to, že jako falešný asistent Jana Kavana létal za státní peníze po světě.

MARTIN JANEČEK

Bývalý sociálnědemokratický náměstek zlínské primátorky byl spolu se svým švagrem, místopředsedou fotbalového svazu Daliborem Kučerou, odsouzen na dva roky za podplácení insolvenčního správce.

DARA ROLINS

Původně zpěvačka dostala za nehodu, při níž zemřel motocyklista, podmínku 26 měsíců. 10. prosince 2012 uspěla s odvoláním a podmínka jí byla snížena na 18 měsíců. Proto se vešla do podmínek amnestie.

JIŘÍ POMEJE

Herci, moderátorovi a producentovi soudy udělily 18měsíční podmínku za to, že nesplácel peníze půjčené na film Andělská tvář.

RADEK DUDA

Známý hokejista dostal za napadení důchodce čtyřměsíční podmínku.

TOMÁŠ SKUHRAVÝ

Bývalý fotbalový reprezentant byl odsouzen za to, že se spolu s komplici podílel na fingované krádeži luxusního auta.

JAROSLAV ŠMÍD

Manžel bývalé známé koulařky se vyhne trestu za nehodu, při níž opilý zabil otce tří malých dětí. Je mu totiž víc než 75 let a dostal trest jen 3,5 roku. Kvůli chatrnému zdraví si ve vězení pobyl jen několik měsíců.