Je kvalita potravin na našem trhu dostatečná? Ptali jste se Pavla Poce

30. ledna 2019

1. Je kvalita potravin v ČR a EU dostatečná?

Ano, troufám si tvrdit, že kvalita potravin na trhu v ČR i EU je dobrá. Musíme ještě z toho trhu vyhnat ty, kdo švindlují, podvádějí, prostě kdo zvyšují zisky na úkor zákazníků. Ti existují ve všech zemích EU, není to nějaká specifika ČR. Kdo pančoval lihoviny metylalkoholem, byl kriminálník a o poctivých českých výrobcích to nic nevypovídá, stejně jako byli kriminálníci ti, co přidávali ve Francii koninu do burgerů a prodávali to do Anglie. Boj proti podvodům a chamtivosti nikdy nekončí.

2. Jsou potraviny v ČR horší než v EU?

Ne, nejsou. Problémy s bezpečností a kvalitou potravin jsou všude v EU, bojujeme s tím a ten boj neskončí, dokud budou na světě výrobci, kteří chtějí zisk na úkor zákazníků. Nástroje na jejich potírání se s časem mění, problém zůstává. Troufám si ale tvrdit, že i díky spolupráci v rámci Evropské unie se situace postupně zlepšuje ve všech zemích.

3. Kdy budu mít záruku, že si v českých obchodech koupím stejně kvalitní zboží jako v Německu?

Pokud vše půjde dobře, tak od ledna 2020 bude takzvaná „dvojí kvalita“ postavena v EU mimo zákon. Všeobecnou úroveň kvality ale určuje náročnost trhu. Čím budeme náročnější, tím lepší výrobky na našem trhu budou.

4. Zajímalo by mě, co si myslíte o jogurtu, který je čerstvý i po 13 měsících a chutná jako čerstvý?

Nebude to asi „živý“ jogurt. Spotřebu bude nejspíš prodlužovat nějaký způsob konzervace. Použité přídatné látky by měly být ze zákona uvedené na obalu potraviny. Asi bych zvažoval, zda je to potravina, kterou chci a potřebuji jíst.

5. U jakých potravin (případně u jaké konkrétní zeleniny či ovoce) doporučujete upřednostňovat bio produkty s ohledem na množství zbytku chemikálii v nich obsažených?

Předepsané limity obsahu cizorodých látek nebo pesticidů musí splňovat všechny potraviny. Pokud chcete ještě vyšší úroveň kvality v této oblasti a preferujete biopotraviny, je to jen dobře. Chcete-li čistě osobní názor, dával bych si pozor zejména na salát, hrozny, jablka, banány a citrusové plody a rajčata, u kterých v minulosti byly nejčastěji nadlimitní nálezy pesticidů. Obecně je nejvíce ohrožena listová, brukvovitá a plodová zelenina. Lépe je na tom zelenina kořenová a hlíznatá, tedy ta, která je před přímým postřikem skryta. Své hraje samozřejmě i sezónnost. Častěji jsou limity překročeny u potravin dovezených ze třetích zemí (mimo EU), u kterých naši kontroloři nalézají také zbytky reziduí neschválených pesticidů.

6. Myslíte si, že je aspoň teoreticky možné, že by se začaly v budoucnu uplatňovat standardy podobné těm předrevolučním, co se týče potravin? Nebo jsme už navždy odsouzeni k tomu žrát ty nechutnosti, které do toho výrobci přidávají?
Tím ani tak nemyslím dvojí kvalitu, ale fakt, že třeba salám by měl být prostě z masa, ne ze 45%, ani 60ti, ale prostě jenom a pouze s co největším podílem; separáty, kostní moučky, krevní moučky to přece ani není možné.

Nic tomu nebrání. Pokud jde o obsahy složek, normy si mohou členské státy stanovit samy. Taky to řeší takové „dobrůtky“ prostě nekupovat. Na trhu jsou i kvalitní výrobky.

7. Co si myslíte o tvrzení, že Češi mají jiné chutě a tak (např. glukózovo-fruktózový sirup) kupují raději, než zdravější alternativy?

Chuťové preference samozřejmě existují, ale v případě glukózo-fruktózového sirupu to pokládám za nesmysl.

8. Proč u nás nefunguje model, že šunka je šunkou a sýr je sýrem? Proč i ty nejlevnější výrobky nejsou často tím, čím mají být? V Německu, Norsku, apod. neexistuje, že by i ta nejlevnější šunka nebyla šunkou, splňuje deklarované náležitosti šunky. Problém vidím v lidech, dokud se nezmění to, že velká část lidí koupí cokoli, hlavně, že to je o 1 Kč levnější, tak se nezmění nic. Na druhou stranu lidé více řeší, co kupují, z čeho výrobky jsou, apod. Přesto mi nepřijde fér, že ty nejlevnější výrobky u nás nejsou často tím, čím se vykazují.

Ano souhlasím. Je to souhra náročnosti spotřebitelů a jejich ochrany v globalizovaném světě. Abychom se někam dostali, musí fungovat oboje. Jednou z priorit sociální demokracie na Evropské i národní úrovni je právě ochrana spotřebitelů. Jakou k tomu budeme mít sílu, to samozřejmě rozhodnou volby.

9. Proč když si dáte v českém obchodě šunku, teče z ní voda, v Rakousku ani v Německu ani náhodou.

Neznám Váš konkrétní případ. Narazil jsem na to taky a taky mně to naštvalo. Výrobce prostě švindluje. A patrně stejně jako Vy jsem nad tím mávl rukou, šunku osušil a snědl. A to byla chyba. Měli jsme to oba nafotit, zvážit a ohlásit na Českou obchodní inspekci. Potřebné zákony jsou na místě, ale kde není žalobce, není soudce. Slibuju, že příště to udělám, protože dokud to nebudeme dělat všichni, tak se to nezmění.

10. Prosím můžete mi sdělit, kde najdu definici kvalitní potraviny?

Obecná definice neexistuje. Díky Evropské legislativě ale máte na obalu informace o složení, původu, alergenech a další, kterými se můžete řídit při výběru.

11. Bydlíme blízko hranic s Rakouskem a jezdíme tam občas nakupovat. Pokud bych se zaměřila na nákup výrobků, které jsou k dostání jak na rakouském tak českém trhu, porovnala jejich kvalitu a zjistila případné rozdíly ve složení, hmotnosti atd. – na koho se mohu obrátit, kam to mohu napsat, poslat… Děkuji Vám za odpověď.

Jako spotřebitel máte poměrně málo možností, protože nedisponujete laboratoří, která by uvedené mohla prokázat na úrovni, kterou by bylo možné použít u soudu nebo ve správním řízení. Pokud narazíte na potravinu, u které budete mít vážné pochybnosti o její bezpečnosti nebo kvalitě, nebo dospějete k názoru, že jste se stala obětí podvodné praktiky, jistě se obraťte na Českou obchodní inspekci ve svém spádovém regionu.

12. Dlouhá léta jsem působil jako veterinární inspektor Státní veterinární správy v regionu Praha-východ. Zde se nacházejí distribuční logistické centra hlavních potravinových řetězců. Pracovní povinnosti inspektorů v oblasti bezpečnosti a nutriční kvality potravin živočišného původu je dozorovat v centrech úroveň hygieny, dodržování teplotního řetězce. Při oznámení o závadném produktu v rámci EU monitoringu jsme potravinu odstranili a z prodejen nařídili stáhnout. Po celou dobu mého působení jsem nezaznamenal žádné významné rozdíly mezi potravinami domácího původu a importovanými. Nutili nás vzorkovat polská vejce. Jejich kvalita byla stejná jako z našich drůbežáren. Tato kampaň je pouze populistická a méně informované občany manipuluje k nedůvěře k EU. Tyto minimální rozdíly jsou nepodstatné a běžný spotřebitel by to vůbec nezaznamenal. Zabývejte se raději Burešem. Ten nám škodí.

Především Vám děkuji, Státní veterinární správa dělá skvělou práci. Rád slyším, že máte pozitivní zkušenosti v oblasti bezpečnosti potravin. Pracuji ve výboru pro životní prostředí, bezpečnost potravin a veřejné zdraví už dlouho a souhlasím s Vámi, že v této oblasti se hodně zlepšilo. Pokud jde o kvalitu, tam je převaha kompetencí na straně členských zemí, ale každopádně problém dvojí kvality bohužel reálně existuje. Řešení z úrovně EU, v podobě zařazení dvojí kvality mezi tzv. „nekalé praktiky“ bude užitečným nástrojem.

Pozn: P. Poc odpovídal v rámci on-line chatu občanům na otázky spojené s kvalitou potravin na českém trhu. Dne 23. ledna 2019 na serveru Aktuálně.cz