J. Landovský: Státní půjčky na bydlení startují. Pro Pražáky jsou nedostatečné

15. srpna 2018

Ve středu 15. srpna spustí Státní fond rozvoje bydlení nové půjčky pro mladé rodiny na modernizaci bydlení, koupi bytu nebo domku, případně na jeho stavbu. Státní půjčka bude mnohem výhodnější než hypotéka, se kterou se však nedá kombinovat.

Stát na pořízení či stavbu rodinného domu půjčí až dva miliony korun, na byt až 1,2 milionu a na modernizaci bydlení 300 tisíc. Úvěr může být maximálně do 80 procent hodnoty pořizované nemovitosti.

„Při současných cenách nemovitostí v Praze je výše úvěru pro Pražáky naprosto nedostatečná. Za 1,5 milionu si v Praze lze pořídit pouze lepší garáž," říká lídr ČSSD na primátora Jakub Landovský.

Řešením je podle něj určení výše úvěru dle cenové mapy. „Cenové mapy jsou dnes respektované a používané například pro výpočet nájmů. Chceme, aby v Praze byla výše půjčky vyšší než v jiných městech. Protože jsou tady byty prostě dražší," dodává Landovský s tím, že příslušný návrh už zpracovávají odborné komise ČSSD.