Igor Jakubčík: Spolupráce s Gruzií je v zájmu celé Evropy

31. března 2016

Místopředsedu sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Igora Jakubčíka včera navštívil náměstek ministra zahraničí Gruzie David Dondua. Gruzínská delegace informovala poslance o jednáních, která proběhla v minulých dnech se zástupci českých ministerstev.

Cílem návštěvy bylo prohloubení dobrých vztahů mezi oběma zeměmi a diskuze o připravovaném summitu NATO, které se uskuteční v červenci ve Varšavě.

Již v minulém týdnu jednal Igor Jakubčík se zástupci gruzínského parlamentu. „Gruzie si od varšavského summitu slibuje pokrok v integračním procesu do euroatlantických struktur. Ubezpečil jsem náměstka ministra zahraničí, že český Parlament vyjadřuje takřka bezvýhradnou podporu vstupu Gruzie do NATO a Evropské unie. Připomněl jsem mu, že ratifikace jejich asociační dohody s EU u nás proběhla velmi rychle. Věřím, že Gruzie bude brzy součástí západního demokratického světa," uvedl Igor Jakubčík.

Gruzie trpí dlouhodobým konfliktem v Abcházii a Jižní Osetii s Ruskem. „Podpora územní celistvosti této země je pro nás důležitá. Jsem přesvědčen, že spolupráce s Gruzií je jak ve všeobecném zájmu Evropské unie, tak i v zájmu České republiky. Může přinést pozitivní dopady do oblasti podnikatelského prostředí a rozvoj našich bilaterálních vztahů. Zároveň přispěje k celkové stabilizaci regionu jihovýchodní Evropy," uzavřel Igor Jakubčík.