Igor Jakubčík: Jednoznačně podporuji přijetí bezvízového styku s Gruzií

16. září 2016

Zástupci Poslanecké sněmovny včera jednali s mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Gruzie v Praze, panem Zaalem Gogsadzem. „Tématem našeho setkání byla především problematika bezvízového styku zemí Evropské unie s Gruzií,“ předeslal Igor Jakubčík, místopředseda Výboru pro evropské záležitosti a předseda meziparlamentní česko-gruzínské skupiny přátel.

Gruzie leží při východním okraji Černého moře, je evropskou zemí, která na severu sousedí s Ruskem, na jihu s Tureckem a Arménií a na jihovýchodě s Ázerbájdžánem. Velvyslanec Gogsadze české poslance seznámil s aktuální situací na územích Abcházie a Jižní Osetie, která jsou okupována a ovládána Ruskem. V současné době Rusko buduje oficiální pohraniční zónu, přitom ploty nerespektují soukromé vlastnictví majitelů pozemků. Před třemi měsíci se tady stal incident, kdy abcházské pohraniční síly zabily civilistu, a to již na gruzínském území.

Gruzínský velvyslanec zdůraznil, že jeho země není zastáncem konfrontace s Ruskem, ale v současné době nelze obnovit plnohodnotné vztahy mezi oběma státy. „Na podzim čekají Gruzii parlamentní volby a v zájmu všech jejich občanů je co nejrychlejší vízová liberalizace, která posílí integraci s demokratickou Evropou. Prohloubení vztahů s Evropskou unií ostatně podporuje sedmdesát procent Gruzínců," poznamenal Igor Jakubčík.

O bezvízovém styku mezi Evropskou unií a Gruzií má jednat Evropský parlament na svém říjnovém plenárním zasedání. „Jsem přesvědčen, že Gruzie měla mít bezvízový styk už dlouho, protože všechny potřebné podmínky dávno splnila. Naši podporu, která zajistí cestování mezi našimi zeměmi bez omezení a povede k potvrzení nevratnosti procesu demokratizace Gruzie, si bezesporu zaslouží. V tomto kontextu jsme jednali i s našimi europoslanci," uvedl Igor Jakubčík.