ČSSD vyjednala proplácení nemocenské od prvního dne nemoci

24. září 2018

Všichni zaměstnanci budou mít od 1. července 2019 nárok na náhradu mzdy od prvního dne nemoci, a to ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu. O dohodě z dnešního koaličního jednání informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Sociální demokracie tak udělala další významný krok ke splnění svého slibu z volebního programu, v němž se zavázala zrušit karenční dobu.

Na dnešní schůzce s premiérem Babišem jsem se domluvila, že příslušná novela zákoníku práce půjde příští týden do dalšího čtení a pan Faltýnek zajistí, aby poslanci ANO hlasovali v souladu s programovým prohlášením vlády. Jsem ráda, že jsme zažehnali rodící se koaliční spor," uvedla k závěrům koaličního jednání ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

V 21. století je nemyslitelné, aby nemocný pracovník měl obavu léčit se, protože by to mohlo vést k razantnímu výpadku v rodinném rozpočtu a způsobit tak existenční problémy. Karenční doba, během níž zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nedostávali ani korunu, nutila pracovníky nemoc buď přecházet, nebo čerpat dovolenou.

Novelu zákoníku práce, již předložili poslanci sociální demokracie a která si klade za cíl nastavit férové podmínky pro zaměstnance, projednala v prvním čtení Poslanecká sněmovna na konci letošního května. Garanční sociální výbor dolní komory dne 6. září navrhovanou úpravu podpořil. Sociální demokracie navrhuje zaměstnavatelům jako kompenzaci snížení sazby odváděného nemocenského pojištění o 0,2 %, což umožňuje kladná bilance výběru nemocenského pojištění.