ČSSD ve sněmovně podpoří rozpočet na rok 2019. Odráží klíčové priority strany

18. prosince 2018

ČSSD ve sněmovně podpoří rozpočet na rok 2019. Pozici strany k „zákonu roku“ představil na dnešní tiskové konferenci místopředseda strany Roman Onderka, podle něhož rozpočet pro příští rok odráží klíčové priority sociálních demokratů. Jde například o historicky nejvyšší růst důchodů nebo prosazené navýšení platů pro zaměstnance veřejného sektoru.

Čeští senioři dostanou k důchodu od 1. ledna 2019 o více než 900 Kč měsíčně navíc. Penzisté starší 85 let si polepší měsíčně dokonce o další tisícikorunu. Předseda ČSSD Jan Hamáček na začátku srpna svým dopisem požádal předsedu dolní komory Radka Vondráčka o svolání sněmovní schůze v mimořádném termínu, aby se příslušná úprava stihla v parlamentu schválit v termínu. To se i na základě hlasů sociálnědemokratických poslanců podařilo.

Dalším nezpochybnitelným úspěchem ČSSD je prosazení růstu platů ve veřejném sektoru. Díky sociální demokracii a jejímu tlaku tak půjde v příštím roce na platy státních zaměstnanců o 3 miliardy korun více, než původně navrhovalo hnutí ANO! Zaměstnanci veřejných služeb a správy si tak polepší v průměru o 8 procent," připomněl místopředseda strany a sněmovního rozpočtového výboru Roman Onderka další prioritu sociálních demokratů, kterou se ve vládě podařilo schválit. Výčet prosazených programových bodů a vyjednaný nárůst prostředků pro jednotlivé resorty řízené ministry za ČSSD jsou podle něho důvodem, proč návrh státního rozpočtu poslanecký klub strany ve středu podpoří.

K aktuálním problémům s dopravou na dálnici D1, které minulý týden značně ochromily provoz na této klíčové dopravní tepně, se před novináři vyjádřil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Považujeme situaci, do které se doprava na dálnici D1 dostala, za skutečně alarmující. Je nepřijatelné, aby ministerstvo dopravy nechalo tuto věc dojít do situace, která hrozí katastrofou. My jsme se v poslaneckém klubu proto shodli na tom, že podpoříme zařazení tohoto bodu na program schůze, protože jde o velmi závažné a důležité téma," prohlásil.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se na tiskové konferenci vrátila k zamítnutí svého návrhu na valorizaci existenčního a životního minima o 380 korun, tedy o 11,1%. V současné době je životní minimum 3 410 korun měsíčně a posledních 6 let nebylo valorizováno. Vláda bude v debatě na toto téma pokračovat začátkem ledna 2019. „Já doufám, že se nám k 1. únoru 2019 podaří tu částku valorizovat takovým způsobem, aby lidé, kteří jsou na těchto sumách závislí, byli schopní za částku 3 790 korun přežít," uvedla ministryně.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se na tiskové konferenci vyjádřil k usnesení vlády, jež ho zavázala v New Yorku hlasovat proti globálnímu kompaktu o migraci a podpořit rezoluci vysokého představitele OSN pro uprchlíky, který odkazuje na globální kompakt o uprchlících a který je pro českou migrační politiku bez jakýchkoliv dopadů. „Rád bych podotkl, že je rozdíl mezi pojmem uprchlík a migrant. V případě uprchlíků máme mezinárodně uznávanou definici uprchlíka, zatímco v případě migranta tomu tak není. To byl také jeden z důvodů, proč česká vláda odmítá přijmout globální kompakt o migrantech. Skutečnost, že máme dva kompakty, jasně dokresluje to, že se jedná o dvě rozlišné problematiky. I z Československa v roce 1968 odešly desetitisíce našich spoluobčanů, kteří získali díky mezinárodním normám ochraňující uprchlíky status uprchlíka a mohli žít za našimi hranicemi normální život. Nezapomínejme na to."

Záznam tiskové konference je dostupný zde