ČSSD v rozpočtovém výboru Sněmovny prosadila návrh na zvýšení platů učitelů

Rozpočtový výbor ve Sněmovně podpořil důležité návrhy ČSSD, které pomohou zlepšit kvalitu českého školství. Oznámila to místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Podle předsedy klubu Jana Chvojky ČSSD nepodpoří při volbě předsedy komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) kandidáta KSČM Zdeňka Ondráčka. Důvodem je jeho působení v předlistopadové SNB, v rámci kterého se podílel na represích vůči demonstrantům během Palachova týdne v roce 1989.

Sněmovní rozpočtový výbor podpořil návrh ČSSD na zajištění postupného zvýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků v příštích letech. „Jsem hrdá na to, že rozpočtový výbor podpořil unikátní doprovodné usnesení k rozpočtu pro mateřské, základní, střední a vysoké školy, a to tak, aby vládě bylo uloženo a ze strany Sněmovny kontrolováno, že bude každý rok zvyšovat rozpočty škol," uvedla místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová s tím, že se od 1. září 2018 mohou učitelé těšit na zvýšení platů o 15 % a nepedagogičtí pracovníci o 10 %. Podle bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové se podařilo v rozpočtovém výboru ČSSD prosadit také návrhy k posílení financí pro učebnice a další pomůcky ve speciálních školách. Je však důležité, aby tyto návrhy odsouhlasilo plénum Sněmovny.

Poslanecký klub ČSSD se v úterý shodl na tom, že minulost kandidáta do čela důležitých sněmovních orgánů je důležitá. Poslankyně a poslanci ČSSD proto odmítnou při volbě předsedy stálé komise pro kontrolu činnosti GIBS podpořit kandidáta KSČM Zdeňka Ondráčka. „My jsme vyjádřili nesouhlas s touto nominací, budeme hlasovat proti této nominaci. Ten důvod je jasný, zásadní, zřejmý a jednoduchý. My nechceme na tuto významnou funkcí podporovat někoho, kdo zasahoval proti demonstrantům, kteří protestovali proti komunistickému režimu v rámci Palachova týdne," okomentoval postoj klubu Jan Chvojka.

Předseda klubu Jana Chvojka také v souvislosti s obsazováním míst v jednotlivých komisích předložil návrh zákona, který by měl pomoci zajistit efektivní kontrolu menšinové vlády Andreje Babiše prostřednictvím klíčových sněmovních orgánů. Důležité z tohoto pohledu jsou zejména stálé komise pro kontrolu činnosti BIS, GIBS nebo NBÚ. „Touto úpravou by mělo být umožněno všem politickým subjektům, jejichž reprezentanti tvoří Poslaneckou sněmovnu, aby se mohly podílet na kontrole vybraných činností. Tím by mělo být dosaženo vyšší míry efektivnosti a transparentnosti takto vykonávané kontroly včetně garantovaného zastoupení opozice, která tam právě dnes není," uvedl k legislativnímu návrhu Jan Chvojka s tím, že navrhne, aby byl zákon schválen v takzvaném zrychleném čtení.