ČSSD prosadila růst platů pro zaměstnance veřejného sektoru

29. srpna 2018

Tlak ČSSD při vyjednávání o růstu platů ve veřejném sektoru se vyplatil. Na platy státních zaměstnanců půjde v příštím roce o 3 miliardy korun více, než původně navrhovalo hnutí ANO. Tarifní složka platu tak vzroste o 4 procenta, další navýšení se promítne v pohyblivé složce. Celkový růst přesáhne procentuální hranici 8 procent.

ČSSD bude nyní prosazovat přijetí vládního nařízení, aby se finanční prostředky dostaly k těm nejhůře placeným zaměstnancům a pracovníkům na nejnižších pozicích. Již dříve se ČSSD podařilo prosadit, aby platy učitelů od příštího roku vzrostly o 15 procent a nepedagogických pracovníků ve školství o 10 procent.

Já dohodu pokládám za velmi dobrou. Oproti původnímu návrhu, který byl na stole, je to navýšení prostředků o 3 miliardy korun, to znamená, je to podstatný nárůst. V průměru je to lehce přes 8 procent. Zásadní je, že je to dobrá zpráva pro všechny zaměstnance. My jsme se snažili v rámci jednání o to, aby se navýšení co nejvíce dotklo těch, kteří mají nižší příjmy," řekl na tiskové konferenci předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Dlouhodobě ČSSD zdůrazňuje, že v době rostoucí ekonomiky a poptávce privátního sektoru po nových zaměstnancích je nutné udržet kvalitu a rozsah veřejných služeb. Právě férové a slušné platové podmínky pro zaměstnance státu mohou zabránit jejich odchodu. Ve státní správě pracují většinou lidé s vysokoškolským vzděláním, přitom mnoho z nich má nižší finanční ohodnocení než zaměstnanci v supermarketu.

Jan Hamáček uvedl, že příslušníci bezpečnostních složek si polepší o 2 procenta v tarifech a o 6 procent v rizikovém příplatku. „Já ještě budu samozřejmě jednat s policejním prezidiem a vedením hasičského záchranného sboru tak, jak přesně nastavit rizikové příplatky, aby se peníze dostaly přímo k těm, kteří jsou ve výkonu služby," dodal.

Koaliční návrh o růstu platů ve státním sektoru bude v pátek představen zástupcům odborových organizací.