ČSSD podporuje rozvoj obnovitelné energie

4. února 2016

Pod záštitou poslance Václava Zemka (ČSSD), místopředsedy výboru pro životní prostředí, se dnes uskutečnil parlamentní seminář s názvem "Stabilita obnovitelných zdrojů".

Účastnilo se jej nad sto odborníků z oblasti energetiky a problematiky životního prostředí. S úvodním projevem vystoupil Vladimír Špidla, šéf poradců na Úřadu vlády. Ve své řeči zdůraznil zejména fakt, že dosažení co největšího podílu obnovitelných zdrojů energie bude pro budoucnost České republiky rozhodující.

Vladimír Špidla v něm dokonce vidí klíč k naší energetické soběstačnosti. „Obnovitelná energie, to jsou naše zdroje, naše možnosti a koneckonců i naše odpovědnost vůči budoucím generacím,“ zdůraznil bývalý premiér za ČSSD. Posléze připomněl, že požadavky na energetickou náročnost se neustále zvyšují. Víte že, kolem roku 1900 byl celkový instalovaný výkon na světě zhruba stejný, jako dnešní požadavek na zásobování Prahy a okolí?" zakončil Vladimír Špidla své úvodní vystoupení.

obrázek

Zajímavý příspěvek přednesl Josefa Středula, předseda ČMKOS. Pozastavil se nad plánem regulátora ERÚ odstupňovat ceny energii podle velikosti jističe. Předseda odborů to označil za snahu potrestat ty, kteří šetří.

Obsah celého semináře pak shrnul sociálně demokratický poslanec Václav Zemek. „Ukázalo se, že mnozí odborníci kladou důraz na zjednodušení legislativního prostředí. V obnovitelných zdrojích se vidí velký inovační potenciál, musíme sledovat rozvoj technologií progresivních zdrojů, aby se nám pak nestalo, že v energetické potřebě budeme na chvostu Evropy. Nejsem si jist, zda nový návrh tarifní struktury ze strany ERU je krokem tím správným směrem, což ostatně v diskuzi podtrhli mnozí odborníci“ zdůraznil poslanec.

Na panelové diskuzi vystoupili například Ladislav Havel, ředitel odboru elektroenergetiky na MPO, Vladimír Mana, náměstek ministra životního prostředí, Petr J. Kalaš z Výboru pro udržitelnou energetiku, publicista a ekolog Vojtěch Kotecký, Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost a další energetičtí experti.