ČSSD odmítá extremisty ve vládě, obnoví s hnutím ANO jednání o koaliční spolupráci

20. dubna 2018

Sociální demokracie obnoví s hnutím ANO jednání o možné koaliční spolupráci. Rozhodlo o tom páteční mimořádné jednání předsednictva strany v Lidovém domě.

Obnovit jednání samozřejmě neznamená, že do vlády vstupujeme. Odmítnout jednání by znamenalo otevřít dveře vládě, která by se opírala o extrémní stranu SPD," uvedl na tiskové konferenci předseda sociální demokracie Jan Hamáček s tím, že by účast extremistů ve vládě poškodila dobrou pověst České republiky. Vyjednáváním má sociální demokracie možnost prosadit své programové priority, mezi které například patří růst důchodů nebo obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci.

Jan Hamáček připomněl, že původní rozhovory sociální demokracie ukončila kvůli neochotě hnutí ANO řešit problém s trestně stíhanou osobou. Při minulých rozhovorech vyjednavači ANO postupně odmítli návrhy sociální demokracie, které měly řešit problém trestního stíhání a střetu zájmů u Andreje Babiše.

Hnutí ANO v pondělí oslovilo vedení sociální demokracie s návrhem na zahájení nových jednání. „Návrh, který tento týden hnutí ANO předložilo, je důstojným návrhem pro obnovení těchto jednání," řekl Jan Hamáček a dodal, že nabídka hovoří o pěti resortech pro sociální demokracii. Jde o ministerstvo vnitra, kde řízení sociální demokracií má zajistit, že policisté vyšetřující trestně stíhaného premiéra v dotační kauze nebudou vystaveni nátlaku. Sociální demokracie by měla také získat z hlediska vlastního programu zásadní ministerstvo práce a sociálních věcí, dále resort zemědělství, kultury a zahraničí, nebo obrany.

V neposlední řadě budeme ale trvat, aby v případné koaliční smlouvě byl ošetřen případ, že člen vlády bude prvoinstančně odsouzen. Pokud neodstoupí, tak platnost koaliční smlouvy skončí," dodal k požadavkům sociální demokracie Jan Hamáček.

Záznam z tiskové konference je možné přehrát zde