ČSSD navrhne lepší podmínky pro oddlužení seniorů

Poslanecký klub ČSSD podpoří v Poslanecké sněmovně novelu insolvenčního zákona z dílny ministerstva spravedlnosti, která má zpřístupnit institut oddlužení širšímu okruhu dlužníků. Místopředsedkyně klubu Kateřina Valachová oznámila, že ČSSD navrhne lepší podmínky pro osobní bankrot u seniorů.

Podle Kateřiny Valachové je nutné reagovat na situaci, kdy je velká část vyplácených starobních důchodů zatížena exekučními srážkami. „U seniorů budeme navrhovat rychlejší možnost oddlužení, aby mohli dosáhnout na oddlužení už během dvou let a nemuseli tak po splnění podmínek platit věřitelům další pohledávky," řekla Valachová a dodala, že se někteří penzisté stávají nadále oběťmi podvodů tzv. šmejdů, kteří nabízejí zboží pochybné kvality za předražené ceny.

V pátek se uskuteční mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na níž budou poslanci řešit personální změny, které provádí vlády bez důvěry. Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka na tiskové konferenci zkritizoval vládu Andreje Babiše za změny na klíčových postech ve státní službě nebo ve vedení velkých nemocnic. „Jsou to všechno věci, které by vláda bez důvěry dělat neměla," řekl Chvojka a dodal, že ČSSD podpoří doporučující usnesení Sněmovny, aby se vláda bez důvěry chovala zdrženlivě a soustředila se pouze na nezbytnou správu státu.

Jan Chvojka na tiskové konferenci také okomentoval zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do funkce předsedy sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Poukázal na platnou dohodu mezi hnutím ANO, SPD a KSČM. Právě ta minulý týden umožnila, že šéfem komise pro kontrolu GIBS se stal člověk, který s obuškem v ruce rozháněl v roce 1989 protirežimní demonstrace. „Na přelomu října a listopadu hnutí ANO slíbilo komunistům, že bude podporovat a bude hlasovat pro jejich nominanta na funkci předsedy komise pro kontrolu GIBS. Byla tam jasná dohoda," uvedl Chvojka, podle kterého ČSSD se zvolením Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS nesouhlasí. „My samozřejmě podpoříme návrh na odvolání pana Ondráčka z funkce předsedy komise," řekl Chvojka. O odvolání se v Poslanecké sněmovně nakonec nehlasovalo, v úterý odpoledne Zdeněk Ondráček oznámil rezignaci na funkci předsedy komise.

ČSSD odmítne návrh hnutí SPD na zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů. „V této podobě přímá volba starostů a primátorů není přijatelná. V podstatě by znamenala chaos na našich obcích a městech," okomentovala návrh novely ústavního zákona Kateřina Valachová.

Záznam z tiskové konference je možné přehrát zde