ČSSD na ustavující schůzi Sněmovny nepodpoří zástupce hnutí SPD, postaví se tak nenávisti

Sociální demokracie nemůže z hodnotového principu uzavírat jakékoliv dohody se subjektem, jehož zástupci zcela bez skrupulí lžou, rozsévají nenávist a rozeštvávají společnost. Název hnutí SPD nemá vůbec nic společného se svobodou a přímou demokracií, je čistým zhmotněním xenofobního populismu.

Trváme na tom, že v žádném případě nebudeme do funkce místopředsedy Sněmovny volit jakéhokoliv zástupce hnutí SPD. To platí i pro jiné sněmovní funkce, do kterých budou zástupce SPD nominováni, to se týká například výboru pro bezpečnost. V žádném případě nebudeme volit zástupce extremistické strany, který má názory v rozporu s Ústavou nebo s demokratickými hodnotami, na kterých je postavena Česká republika," uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Pro ČSSD je nepřijatelné, aby do čela sněmovního bezpečnostního výboru usedl zástupce politického uskupení, které aktivně prosazuje vystoupení České republiky z EU a NATO. Zejména členství v Severoatlantické alianci představuje pro Českou republiku klíčovou bezpečnostní pojistku.

Stejně tak ČSSD odmítá možnou nominaci zástupce hnutí SPD do vedení hospodářského výboru. Do zemí EU směřuje 83,7 % českého exportu. Lze si jednoduše domyslet, jaký vzkaz by Sněmovna vyslala českým exportérům a zahraničním partnerům, pokud by byl zvolen zástupce hnutí prosazujícího vystoupení České republiky z EU.