ČSSD je 100 dnů ve vládě. Stačila již prosadit růst platů a důchodů

4. října 2018

Zvýšení platů ve veřejném sektoru nebo historicky nejvyšší růst důchodů. Právě tyto dva prosazené body lze označit za největší úspěch ČSSD během prvních sto dnů vlády. Náročná exekutivní práce tím však pro sociálnědemokratické ministry nekončí, pracují totiž na dalších klíčových změnách, jimiž chtějí zlepšit kvalitu života v zemi.

Ukončit několikaměsíční nestabilitu na politické scéně se rozhodla členská základna ČSSD, když se v průběhu května a června letošního roku ve vnitrostranickém referendu vyjádřila pro vstup strany do vlády po boku hnutí ANO. Druhá vláda Andreje Babiše se zástupci ČSSD byla jmenována 27. června. Přestože první bilanční období spadalo především do termínu letních prázdnin a dovolených, naši ministři rozhodně nelenili.

Mezi klíčové úspěchy dosavadní politiky ČSSD v rámci koaliční spolupráce můžeme zařadit historicky nejvyšší růst důchodů, protože od ledna vzrostou penze našich seniorů v průměru o 900 korun měsíčně. A ti starší 85 let dostanou dalších 1 000 korun navíc. ČSSD vždy bojovala za důstojný život našich seniorů a v tomto boji neustáváme.

České ekonomice se daří a stát bohatne, proto ČSSD prosadila zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru v průměru o 8 %. Ve srovnání s původním plánem hnutí ANO půjde díky naší úspěšné politice na platy o 3 miliardy korun více. Přidáno dostanou především zaměstnanci s nejnižšími příjmy. Dále zvyšujeme platy například hasičům a policistům, kteří chrání naše životy a majetky s nasazením vlastního zdraví. Investice do vzdělávání představuje investici do naší budoucnosti, pedagogům jsme se rozhodli tedy přidat v průměru 4 947 korun. Nezapomněli jsme ani na pracovníky České správy sociálního zabezpečení nebo zaměstnance v kulturní oblasti. Růst platů ve státním sektoru tlačí i na růst v soukromé sféře, takže se tímto opatřením snažíme zvyšovat platy opravdu všem občanům.

S uvedenými prioritami ČSSD již počítá vládou schválený návrh státního rozpočtu, kterým se v nejbližší době začne zabývat poslanecká sněmovna. Ten přináší také růst investic, na které půjde meziročně o 32 miliard korun více.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček krátce po svém nástupu do čela resortu zrušil kritizovaný záměr svého předchůdce, který by vedl k zániku až 400 matrik a zkomplikoval tak dostupnost státní správy občanům v menších obcích. Vláda na návrh Jana Hamáčka nedávno schválila navýšení počtu profesionálních hasičů v příštím roce o 150, do roku 2021 celkem o 450. Příští týden bude předseda ČSSD předkládat vládě návrh na navýšení počtu policistů o 1 000 příslušníků. Přestože Česká republika patří v celosvětovém měřítku mezi nejbezpečnější země, je posílení policejního sboru jednou z našich klíčových priorit v oblasti bezpečnosti.

Předlohu poslanců ČSSD, která počítá se zrušením karenční doby a obnovením proplácení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci ve výši 60 %, čeká v poslanecké sněmovně závěrečné čtení. Lidé by v případě prosazení našeho návrhu nebyli nuceni přecházet nemoci a ohrožovat tak své nejbližší okolí kvůli obavám z výpadku příjmů. Odmítáme, aby bylo v 21. století řádné léčení pro nemocné zaměstnance nedostupným luxusem.

Jana Maláčová v čele ministerstva práce a sociálních věcí nepoukazuje pouze na potřebu obnovit proplácení nemocenské v prvních 3 dnech nemoci, ale prosazuje také zálohované výživné nebo navýšení minimální mzdy o 1 200 korun. Od 1. července příštího roku by podle návrhu ministryně práce a sociálních věcí mohl vzrůst rodičovský příspěvek z dnešních 220 000 na 260 000 korun, u dvojčat a vícerčat by rodičovský příspěvek vzrostl o 60 000 na 390 000 korun. Cílem ministryně Maláčové je také zvýšit dávky životního a existenčního minima pro posílení ochrany před hmotnou nouzí.

Ministr kultury Antonín Staněk prosadil při projednávání rozpočtu na příští rok výrazné navýšení prostředků na obnovu a ochranu památek, protože jsou neodmyslitelnou součástí naší národní identity a kulturního bohatství země. Zároveň se svým týmem připravuje zákon o ochraně památkového fondu.

S návrhy na řešení problematiky sucha a kůrovcové kalamity přichází ministr zemědělství Miroslav Toman. Mezi obce a svazky obcí rozdělí 800 milionů korun na stavbu vodovodů, kanalizací nebo vodojemů. Samosprávám plánuje poskytnout také 400 milionů korun na rekonstrukce, odbahnění, obnovu či stavbu rybníků. Pro rok 2019 připravuje ministr Toman strategii boje s kůrovcovou kalamitou.