ČSSD má nové vedení, předsedou strany se stal Jan Hamáček

Delegáti 40. sjezdu v Hradci Králové zvolili nové vedení sociální demokracie. Předsedou strany se stal Jan Hamáček a prvním místopředsedou Jiří Zimola. Společně po svém zvolení představili programové body, na které se sociální demokracie zaměří.

Delegáti sjezdu na návrh Jana Hamáčka přijali usnesení, na základě kterého sociální demokracie zahájí s dalšími parlamentními stranami jednání o podobě budoucí vlády. Cílem těchto jednání je sestavení stabilní vlády, která ve svém programu zohlední maximum priorit strany. Sociální demokraté v usnesení označili účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém a vyzvali hnutí ANO, aby do vládních křesel nenominovalo obviněné nebo trestně stíhané osoby. O případném vstupu sociální demokracie do vlády, jež se nesmí opírat o podporu hnutí SPD, rozhodnou všichni členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Určitě stojíme o to, aby se nastartovala masivní výstavba družstevních a nájemních bytů. Vnímáme to jako závažný problém nejen pro mladé rodiny, ale například i pro seniory, kterým chybí malometrážní byty. Vnímáme obrovský problém s exekucemi, které narůstají a dostávají lidi do dluhové pasti," řekl nový předseda ČSSD Jan Hamáček a představil další klíčová témata pro sociální demokracii.

Mezi ně patří také novela zákoníku práce, která by umožnila proplácet zaměstnancům první tři dny nemocenské. „Máme připraven zákon, který velmi rychle předložíme v Poslanecké sněmovně, a to je zrušení karenční doby, aby zaměstnanci nemuseli chodit do práce nemocní," uvedl k návrhu poslaneckého klubu ČSSD Hamáček.

Nový statutární místopředseda Jiří Zimola pak zdůraznil, že ČSSD bude razantně bránit pokusům o privatizaci zdravotnictví „Rozhodně žádné uloupávání lukrativních složek nemocnic a zdravotnictví z veřejného sektoru do toho soukromého," podtrhl Jiří Zimola.

Podle Jana Hamáčka ale sociální demokracie musí prosazovat také posílení příjmové stránky státního rozpočtu. „Z naší republiky odtéká několik stovek miliard korun ročně do zahraničí, ať už formou dividend nebo odkloněných zisků. Na to se určitě chceme podívat a část těch peněz udržet v České republice a investovat je do oblastí jako je školství nebo zdravotnictví," uvedl předseda strany.