Delegáti 39. sjezdu zvolili nové vedení ČSSD, post předsedy obhájil B. Sobotka

10. března 2017

V Brně proběhl 39. sjezd České strany sociálně demokratické. Předsedou ČSSD byl počtvrté v řadě zvolen Bohuslav Sobotka. Hlasovalo pro něj 67 procent delegátů (460 hlasů). Milan Chovanec obhájil post statutárního místopředsedy. Místopředsedy se stali Lubomír Zaorálek, Michaela Marksová, Petr Dolínek, Jan Birke a Jan Hamáček.

20.05 - Lubomír Zaorálek, Jan Birke, Michaela Marksová, Jan Hamáček a Petr Dolínek - noví místopředsedové zvolení 39. sjezdem ČSSD v Brně.

18.45 –
Do 19.25 bude probíhat volba místopředsedů. Následovat bude pauza na večeři.

18.12 –
Svůj projev zahajuje Lubomír Zaorálek, který uzavře kandidátské projevy na posty místopředsedů sociální demokracie.

18.10 –
Jeroným Tejc je dalším kandidátem, který předstupuje před delegáty sjezdu a žádá delegáty o podporu na post místopředsedy.

18.05 –
K mikrofonu přichází Michaela Marksová, která také obhajuje místopředsednický post.

17.59 –
První polovinu kandidátských projevů uzavírá svým vystoupením Jan Hamáček

17.50 –
Po kandidátském projevu Jaroslava Dvořáka přichází na řadu další kandidát – Jaroslav Foldyna

17.27 –
Dalším kandidátem, který pronáší svůj projev, je Petr Dolínek

17.15 –
Kandidátů na 5 pozic místopředsedů je celkem 8. Jsou to Jan Birke, Petr Dolínek, Jaroslav Dvořák, Jaroslav Foldyna, Jan Hamáček, Michaela Marksová, Jeroným Tejc a Lubomír Zaorálek

17.14 –
Začínají kandidátské projevy na posty místopředsedů. Jako první vystupuje se svým projevem Jan Birke. „Lidé se mě ptají, proč kandiduji na místopředsedu strany, a hlavně proč jsem vzal ten post volebního manažera? Ta odpověď je ale přece velmi jednoduchá: Kvůli sociální demokracii!“

16.55 –
Byla vyhlášena lhůta pro podávání nominací na volbu řadových místopředsedů. Mezitím pokračuje diskuze.

16.51 –
Statutárním místopředsedou ČSSD se stal Milan Chovanec se ziskem 379 hlasů. Pro Jeronýma Tejce hlasovalo 280 delegátů.

16.10 –
Skončila lhůta pro volbu statutárního místopředsedy. Nyní probíhá sčítání hlasů, které potrvá přibližně půl hodiny. Mezitím pokračuje diskuze, ve které se jako první přihlásil o slovo poslanec Václav Votava

15.38 –
Projevy obou kandidátů na statutárního místopředsedu ČSSD skončily, nyní začíná volba, delegáti se odebírají k hlasování. Lhůta na volbu byla vyhlášena na 30 minut. Program bude pokračovat v 16.10.

15.25 –
Nyní hovoří Jeroným Tejce, druhý kandidát na statutárního místopředsedu.

15.25 –
Milan Chovanec ve svém projevu apeloval na delegáty, že ČSSD musí táhnout za jeden provaz.

15.15 –
Do volby statutárního předsedy byli nominováni 2 kandidáti - Milan Chovanec a Jeroným Tejc. Aktuálně začíná svůj  kandidátský projev Milan Chovanec, který post statutárního předsedy obhajuje.

14.52 –
Po ohlášení výsledků volby předsedy ČSSD začíná diskuze.

14.45 -
Bohuslav Sobotka byl zvolen staronovým předsedou ČSSD, hlasovalo pro něj 460 delegátů, získal tak 67 procent všech hlasů.

13.24 – Začíná volba předsedy ČSSD. Lhůta na volbu je 30 minut.

13.18 – Bohuslav Sobotka k otázce volby statutárního místopředsedy:  Na statutárního místopředsedu budu volit Milana Chovance. A pokud mě zvolíte, chci vás požádat o totéž."

13.15 –
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pokračuje ve svém nominačním projevu: „Vedení ČSSD musí být jeden tým.„ Následně děkuje svým spolustraníkům z vedení strany.

13.14 –
Bohuslav Sobotka: „Chci, aby ČSSD měla páteř, před nikým se nehrbila.“

13.10 –
Bohuslav Sobotka říká delegátům, co bude dělat, pokud ho znovu zvolí předsedou strany: „Nebudu diskutovat o tom, co budeme dělat, když budeme druzí. Já chci, aby sociální demokracie vyhrála. A mohu vám slíbit, že pokud budu předseda, nepůjdeme do vlády za každou cenu. Půjdu do vlády jen tehdy, pokud ČSSD bude moct prosazovat svůj program.“

13.02 –
Bohuslav Sobotka:Andrej Babiš není sociálně citlivý miliardář. Je to člověk, který nemá rád demokracii. Je to člověk, který chce v naší zemi získat absolutní nekontrolovatelnou moc. A použije k tomu všechny možné prostředky, včetně populismu.„

12.59 –
Bohuslav Sobotka ve svém projevu:  Po letošních volbách hrozí pravicová koalice, to není teoretická záležitost, ale reálné nebezpečí, které tu existuje.“

12.57 –
Bohuslav Sobotka„Tyto volby budou o charakteru naší země. Proto mě to nenechává klidným. Nemám povahu na to, abych stál mimo. Do tohoto zápasu o budoucí charakter naší země chci osobně se vší silou vstoupit. A chci do tohoto zápasu vést ČSSD.“

12.47 –
Na programu je nominační projev předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Když se podívám do sálu, je nás dnes hodně. V naší zemi je řada politických stran, které nemají ani tolik členů jako je dnes na sjezdu delegátů. Reprezentujeme kolem 20 000 členů ČSSD. Chci vám poděkovat za spolupráci, vedu ČSSD 6 let. Po volbách v roce 2010 to nebyla jednoduchá situace, bylo nutné stranu konsolidovat. Stranu v opozici čekalo několik těžkých let proti středopravicové vládě. Bez vaší podpory bych jako předseda neudělal vůbec nic. Přítomnost ve vládě musíme využít při realizaci programu. Máme 8 ministrů, ale ti by nedokázali nic, kdybyste za námi nestáli.“

12.42 –
Dalším řečníkem ve sjezdové diskuzi je předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček

12.33 –
Následuje projev předsedy Klubu seniorů ČSSD Petr Kolman.

12.30 –
Hovoří nově zvolená celostátní předsedkyně Sociálně demokratických žen Lenka Fojtíková.

12.29 –
Pavel Poc: Na pořadí dne není rozpad Evropské unie. Na pořadu dne je její změna. Naším zájmem musí být, aby byla EU funkční a aby v ní ČR měla co nejsilnější slovo.„

12.25 –
Dalším v pořadí v diskuzi je europoslanec za ČSSD Pavel Poc

12.23 –
Miloslav Ludvík: „Musí to být stát, kdo zajistí dostupnou zdravotní péči. Nemůžeme po lidech chtít, aby si za zdravotnictví připláceli.“

12.20 – „Zdravotnictví není kšeft!“
zdůrazňuje Miloslav Ludvík

12.18 –
Miloslav Ludvík: „Ministerstvo zdravotnictví se stalo ministerstvem pacientů.“

12.18 –
Dalším vystupujícím na 39. sjezdu ČSSD je ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

12.14 –
Jan Chvojka: Po řadě let se nám podařilo postavit zeď mezi politiku a byznys a vlastnictví médií. Jsme také první vládou, která připravila zákon, kterým jsme vyhlásili válku kšeftování s chudobou.„

12.11. -
Dalším řečníkem je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka.

12.07 –
Kateřina Valachová: „Máme největší rozpočet resortu školství od roku 1989!“

12.06 –
K pultíku s mikrofonem přichází ministryně školství Kateřina Valachová

11.55 –
Hovoří předseda Senátu Milan Štěch. „ Za 7 let se v činnosti Senátu hodně podařilo – zkušenosti senátorů se promítly do korekce návrhů zákonů, polovina zákonů vrácených do PS jsou schváleny v senátním znění. Za posledních 6 let se důvěra v Senát zvýšila z 20 % na 30 %.“

11.55 –
Byla zahájena sjezdová diskuze.

11.52 –
Předseda Ústřední kontrolní komise Roman Váňa hodnotí dva roky ve své funkci.

11.47 –
Se svou zprávou vystupuje předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

11.42 –
Roman Sklenák: „Dnes odpoledne si zvolíme nové vedení, a ať už v něm zasedne kdokoliv, večer bychom se měli přestat zabývat sami sebou a myslet na volby.“

11.40 –
Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák přestupuje před delegáty sjezdu

11.26
 – Martin Starec přednáší zprávu o hospodaření sociální demokracie v letech 2015 a 2016.

11.20 – Lubomír Zaorálek hovořil o důležitosti programu. Řekl, že dlouhodobě nemůže existovat strana, která nemá program.

11.18 – Následuje projev místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka.

11.17 - Místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová na závěr svého projevu oznámila, že nebude znovu kandidovat na post místopředsedkyně ČSSD.

11.15 – Místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová: „Na ministerstvu zdravotnictví prosazujeme už 3 roky program sociální demokracie. Zrušili jsme poplatky ve zdravotnictví, třikrát jsme zvýšili platy lékařům a zdravotním sestrám.“

11.09 – Dalším řečníkem na 39. sjezdu ČSSD je místopředsedkyně strany Lenka Teska Arnoštová

11.06 – Michaela Marksová ve svém projevu: „Ve vládě bojujeme za lepší podmínky pro pracující lidi, pro rodiny s dětmi, pro seniory i zdravotně postižené.“

11.05 – Na řadě je projev místopředsedkyně Michaely Marksové

11.01 – Dalším vystupujícím je místopředseda ČSSD Jan Hamáček

11.00 – Na sjezdu ČSSD je aktuálně 728 delegátů

10.55 – „Jsem přesvědčen, že z dnešního sjezdu odjedeme posíleni a s hlavou vztyčenou,“ řekl na závěr svého projevu Milan Chovanec.

10.50 - Po úvodním projevu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky následuje projev statutárního místopředsedy Milana Chovance.