Sjezdy

XXXVII. sjezd ČSSD

Sociální demokracie uspořádala 37. sjezd v ostravské multifunkční aule GONG 15. a 16. března 2013. Sedmatřicátý sjezd s mottem: Nový začátek pro naši zemi byl sjezdem volebním, funkci předsedy strany na něm obhájil Bohuslav Sobotka silným mandátem 504 hlasů, statutárním místopředsedou byl delegáty znovu zvolen Michal Hašek. Funkce místopředsedů strany obhájili Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach. Pozici místopředsedy pro hospodaření bude i nadále zastávat Martin Starec. Novými členy vedení byli zvoleni místopředsedkyně Alena Gajdůšková a místopředseda Milan Chovanec. Čestným předsedou ČSSD zůstává i nadále Valtr Komárek.

Mezi významné hosty, kteří na sjezdu aktivně vystoupili, patří bezpochyby prezident České republiky Miloš Zeman, premiér Slovenské republiky Robert Fico a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Další významní zahraniční hosté byli Normen Eisen, velvyslanec Spojených států; Pierre Levy, francouzský velvyslanec; Detlef Lingemann, německý velvyslanec; Yaakov Levy, velvyslanec státu Izrael a další.

Delegáti sjezdu schválili zprávy předsedy, statutárního místopředsedy, místopředsedů, předsedů Poslaneckého a Senátorského klubu, vedoucího delegace ČSSD v EP a zprávu předsedy ÚKK. Důležitým dokumentem je materiál 2014: Nový začátek pro naši zemi, představující návrh programových priorit ČSSD. Na sjezdu byla přijata i změna stanov ČSSD. Další materiály, fotografie, záznamy projevů a tiskových konferencí jsou k dispozici na stránkách 37. sjezdu ČSSD.

Sjezdové materiály ke stažení
Usnesení
ikona pdf

Rezoluce přijaté 37. sjezdem ČSSD

XXXVI. sjezd ČSSD

36.sjezd ČSSD, který se konal 18. a 19. března 2011 na brněnském výstavišti, byl sjezdem volebním. Delegáti si zde volili nového předsedu ČSSD a také kompletní vedení ČSSD. Novým předsedou strany byl zvolen Bohuslav Sobotka, do funkce statutárního místopředsedy ČSSD zvolili delegáti Michala Haška, vedení ČSSD obsadila také žena - novou místopředsedkyní ČSSD se stala Marie Benešová. Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach obhájili místopředsednickou funkci, novými místopředsedy pak jsou Jiří Dienstbier a Martin Starec.

Delegáti sjezdu rovněž ocenili dlouholetý přínos Valtra Komárka pro sociálně demokratickou politiku a Valtr Komárek byl zvolen do funkce čestného předsedy sociální demokracie. Pozvání na 36. sjezd ČSSD přijali také významní zahraniční hosté, mezi jinými například předseda strany SMER-sociální demokraté Robert Fico, Normen Eisen, velvyslanec Spojených států; Johannes Haindl, velvyslanec Spolkové republiky Německo; Yaakov Levy, velvyslanec státu Izrael a další. Delegáti sjezdu projednali postoje sociální demokracie k aktuálním politickým otázkám a přijali také rezoluce k aktuální politické situaci. Součástí přijatých dokumentů byl také programový dokument Sociální demokracie pro 21. století, který představuje ideová východiska pro střednědobý program ČSSD. Materiály, fotografie a další informace jsou k dispozici na webu 36. sjezdu ČSSD.

XXXV. Sjezd

35. sjezd České strany sociálně demokratické proběhl ve dvou etapách.

První část se konala 14. února ve Veletržním paláci v Praze, druhá pak o pět týdnů později, ve dnech 20. až 22. března v pražském Průmyslovém paláci na Výstavišti.

Z významných hostů na něm vystoupil prezident Václav Klaus, který jako první hlava státu v polistopadové éře navštívil sjezd ČSSD. Dalším významným hostem byl premiér Slovenské republiky Robert Fico. Ve svém projevu mluvil především o řešení finanční krize, nepřímo vyzval delegáty k podpoře stávajícího vedení a ke znovuzvolení Jiřího Paroubka do čela strany.

Tak se také stalo a Jiří Paroubek byl 35. sjezdem opět zvolen předsedou ČSSD. Místopředsedy se stali Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach, Milan Urban, Lubomír Zaorálek a Roman Onderka. Jedno místopředsednické křeslo zůstalo neobsazeno.

XXXIV. Sjezd

34. sjezd ČSSD se konal ve dnech 23. až 25. března 2007 na brněnském výstavišti. Na sjezdu vystoupil slovenský premiér Robert Fico, který poděkoval českým sociálně demokratickým lídrům za pomoc v ostrém předvolebním boji se slovenskou pravicí. Zita Gurmai, prezidentka stálého výboru pro ženy Evropské strany sociálně demokratické (PES), zdůraznila důležitost zastoupení žen pro vítězství sociálně-demokratických stran v Evropě. Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů, zdůraznila zásadní historický rozdíl mezi sociálně demokratickým a komunistickým hnutím. Dále vystoupili Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, a Milan Štěch, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Předsedou ČSSD byl na 34. sjezdu zvolen Jiří Paroubek, prvním místopředsedou Bohuslav Sobotka, místopředsedou pro řízení Milan Urban. Dalšími místopředsedy se stali Zdeněk Škromach, Jana Vaňhová a Petr Vícha.

XXXIII. Sjezd

33. mimořádný sjezd ČSSD se konal 13. května 2006 v TOP Hotelu Praha v Praze. Na tomto mimořádném sjezdu byl poprvé zvolen předsedou strany Jiří Paroubek, dosavadní místopředseda strany zodpovědný za mediální a zahraniční politiku. Na uvolněné místopředsednické křeslo byl sjezdem zvolen Zdeněk Škromach.

Důležitým bodem jednání 33. mimořádného sjezdu se stal zákoník práce. Výsledkem bylo usnesení, v němž sociální demokracie deklaruje, že vynaloží veškeré úsilí k tomu, aby nový modernizovaný zákoník práce byl uveden do života, neboť v podmínkách globalizované ekonomiky je nejlepším způsobem, jak ochránit zájmy zaměstnanců a provázat jejich požadavky na sociální jistoty s nezbytnou flexibilitou trhu práce, požadovanou zaměstnavateli. Sociální demokracie zároveň výslovně odmítla deklarované snahy pravicových stran o likvidaci zákoníku práce a deklarovala, že nikdy v budoucnu nepodpoří takové snahy.

Sjezdové materiály ke stažení

Archiv novinek

• Milan Urban

24.10.2014 Řeč je nikoliv o bývalém rektorovi University Karlovy, ale o „pravicovém... (přečteno 8×)