Mgr. Marie Benešová

Napište mi: Kontaktní formulář   E-mail
Věk 66
Rodinný stav vdaná
Nejvyšší dosažené vzdělání Právnická fakulta University Karlovy v Praze (1971)
Poslední zaměstnání Advokacie
Jazyk angličtina - pasivně
Zájmy a záliby chovatelství - ušlechtilé kočky
Další zajímavosti Do roku 1994 – prokurátorka OP Kladno.
Po roku 1989 – prokurátorka Generální prokuratury ČR.
Od roku 1994 – prokurátorka Vrchního státního zastupitelství v Praze.
Od ledna 1999 – září 2005 Nejvyšší státní zástupkyně ČR.
Nyní samostatná advokátka.
Motto Masarykovské „ nebát se a nekrást “
Bydliště Kladno
Telefon +420 296 522 246
E-maily mbenesova@socdem.cz
Blogy autora
  • Proč nám hrozí neproplacení dotací z EU (05.08.2012) (přečteno 225×)

Výbuch mediální bomby se zatčením MUDr. Ratha potvrdil známou skutečnost, že veřejné zakázky zejména na stavební práce jsou systematicky předražovány.

• Státního zastupitelství a potřeba jeho autonomie (02.08.2012) (přečteno 90×)

Státní zastupitelství vzniklo v roce 1993 přerodem z původní prokuratury. Té bylo po sametové revoluci v roce 1998 zejména vytýkáno, že byla postavena na monokratickém principu, včele s generálním prokurátorem, který mohl zasahovat do jednotlivých kauz až po okresy a dále jí bylo vytýkáno, že byla převzata ze sovětského modelu, což se ovšem nezakládalo na pravdě, neboť prokuratura byla svým skutečným původem francouzským modelem.

• Korupce je sofistikovaná, boj proti ní musí být nekompromisní (27.07.2011) (přečteno 114×)

Hostem online chatu na webu ČSSD byla 27. července místopředsedkyně ČSSD a odborná mluvčí pro oblast boje s korupcí Marie Benešová. Dotazy, které jí byly položeny, směřovaly především na nedávno přestavený programový materiál sociální demokracie, který se zaměřuje právě na boj s korupcí. Sociální demokraté jej také přes léto poskytli široké veřejné i odborné diskusi s tím, že případné relevantní připomínky budou do programu zapracovány. „Problém korupce v ČR dostal sofistikovanou dimenzi a bude nesmírně těžké s tím něco udělat,“ napsala mimo jiné Marie Benešová v jedné odpovědi s tím, že není možné ztrácet naději, že tento stav nedokáže někdo změnit.

Názory a komentáře
  • Nebojí se a je houževnatý (23.01.2013)

Miloše Zemana jsem poznala před 13 lety, kdy mě tehdejší ministr spravedlnosti Otakar Motejl přivedl na zasedání jeho vlády a navrhoval do funkce nejvyšší státní zástupkyně. Na NSZ jsem nastoupila v lednu 1999 v období, kdy probíhala tzv. akce „Čisté ruce“. Krátce poté jsme se s tehdejším premiérem Zemanem ostře názorově střetli ohledně dalšího směřování této akce. Já upřednostňovala odborné řešení, on měl názor spíše politicky laděný. Přesto se neurazil a dal mi čas na předložení koncepce, jež bude v souladu s odbornou představou a bude moderně pojata, aby se konečně začala řešit finanční a ekonomická kriminalita, která prudce v ČR stoupala a policisté, státní zástupci i soudci na ni v té době odborně nestačili.

• „Překvapivé“ závěry K. Peake: Korupce je spojena s veřejnými zakázkami, ztráty jsou miliardové... (16.01.2013)

Vláda Petra Nečase ve středu projednávala další dějství tzv. protikorupční strategie na léta 2013 – 2014 a témata s ní související. A vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) představila závěry analýzy, kterou zpracovala. Jestli jste ale čekali, že se dozvíte nové informace a konkrétní nápady, jak korupční mor léčit, budete – eufemisticky řečeno – zklamáni. Posuďte sami, co zjistila:

• Boj o nezávislost justice ve státním zastupitelství (27.02.2012)

Současné dění v soustavě státního zastupitelství není jen soupeřením dvou názorově odlišných skupin.

Kontaktní formulář

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Archiv novinek

• Milan Urban

24.10.2014 Řeč je nikoliv o bývalém rektorovi University Karlovy, ale o „pravicovém... (přečteno 13×)

• Jan Keller