Jiří Dienstbier nadále vévodí popularitě politiků, koaliční zástupci propadli

13.04.2012 Nejpopulárnějším politikem byl v březnu místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier následovaný šéfem strany Bohuslavem Sobotkou a dalšími místopředsedy sociální demokracie Marií Benešovou a Michalem Haškem. Za nimi je místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Dienstbier se jako jediný dostal v popularitě nad 50procentní hranici a s 56procentní podporou má na druhého Sobotku náskok devíti procentních bodů.  Benešovou kladně hodnotí 43 procent veřejnosti, Haška a Němcovou shodně 42 procent. Dienstbier je v čele žebříčku od září 2011.

Ve srovnání s lednovým průzkumem si koaliční politici pohoršili, což naopak vyneslo vzhůru opoziční tváře, jejichž popularita se příliš nezměnila.

"Nejvýraznější pokles zaznamenal premiér a šéf ODS Petr Nečas (o 13 procentních bodů), ale podstatně se snížila i popularita Karla Schwarzenberga, Karolíny Peake a Víta Bárty (o devět procentních bodů), Miroslavy Němcové, Petra Bendla, Radka Johna (o osm bodů), Miroslava Kalouska (o sedm bodů) i všech dalších politiků vládních stran," upozornila agentura.

Politici s nejvyšším podílem příznivých hodnocení v březnu 2012

FOTO: David Ryneš, Novinky

Nejhůře hodnocenými politiky jsou stejně jako v předchozích měsících šéf poslanců VV Bárta, jeho stranický kolega a exministr školství Josef Dobeš a šéf strany John. Negativně veřejnost vnímá rovněž místopředsedu TOP 09Kalouska a ministra obrany Alexandra Vondru  (ODS)

Popularita politiků (v procentech)