Zhoršování přístupu ke zdravotní péči zhoršuje i konkurenceschopnost ČR

01.06.2012 Platba za výběr lékaře je porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR.

Je jen dalším plíživým krokem k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. To je likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči. Propadání se  ČR  na  žebříčku konkurenceschopnosti by mělo být i varováním před podobnými ideologickými kroky.

Pro ty, kteří si v této chvíli myslí, že platbou získají nějaká privilegia, je třeba připomenout, že nemoc nebo úraz i u lidí, kteří mají dobré příjmy, většinou znamená, že o tyto příjmy přichází. Přitom již nyní podle Hegerových zákonů a bez toho, že by si museli platit lékaře, onemocnění znamená zvýšené  náklady.

Je dobré se podívat jak to funguje tam, kam se snaží naše zdravotnictví ministr Heger dostat.  Lidé, kteří si v USA platí zdravotní pojištění se zadlužují ve chvíli, kdy  vážně onemocní. Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy.

Úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země, protože nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Je dobré vědět... (přečteno 6×)

Schválení nižší DPH na léky, knihy a nezbytnou dětskou výživu a schválení návrhu státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně je velmi dobrá zpráva pro všechny, zvláště pak pro rodiny s dětmi a seniory.

• Válka je ... (přečteno 74×)

„Válka je vůl“ zaznělo mi v uších, když jsem zaslechla papežovu výzvu k míru.

• Daň z ubrané hodnoty (přečteno 43×)

Minulý týden jsem měla tu čest, spolu se svou slovenskou patnerkou Renátou Zmajkovičovou / 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky/, s diplomatickými zastoupeními skandinávských zemí, především se švédskou velvyslankyní, paní Annikou Jagander, s partnerskou pomocí Transparency International, reprezentované panem Radimem Burešem, uspořádat další konferenci o korupci.

• Važte slova, pánové… (přečteno 238×)

Dáte-li někomu velmi cenný dárek a on se na něj tváří jako na šmuk, určitě si pomyslíte, že je to ignorant a přestane vás jeho názor zajímat. Výroky o tom, že ČR dostala v Evropské komisi slabé portfolio, jestliže má na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné šance je znakem naprostého nepochopení fungování Evropské unie a její agendy ze strany autorů těchto výroků.

• Je solidarita sprosté slovo? (přečteno 127×)

Koncepce "bližního"je něco, co odvozuji od své křesťanské výchovy. Jako sociální demokratka se hlásím k principu "solidarity" a považuji obě slova za velmi příbuzná.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • Daň z ubrané hodnoty

Minulý týden jsem měla tu čest spolu se svou slovenskou partnerkou Renátou Zmajkovičovou, která je 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky, uspořádat další konferenci o korupci. Akce se dále účastnila švédská velvyslankyně Annika Jagander a jako partnerská organizace podala pomocnou ruku Transparency International. Zastupoval ji Radim Bureš.

• Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k nominaci V. Jourové na eurokomisařku

Blahopřeji Věře Jourové k nominaci eurokomisařky a současně blahopřeji premiérovi B. Sobotkovi k prosazení zvýšení minimální mzdy a navýšení peněz do sociálních služeb.

• Minimální mzda v Německu a trh

Přijetí koncepce minimální mzdy v Německu se všeobecně hodnotí jako úspěch sociálně-demokratického partnera tamní koalice.

• Lesní školky jsou dobrý způsob předškolní výchovy

Lesní školky jsou velmi dobrý a užitečný způsob předškolní výchovy. Jsem již v kontaktu s jejich pedagogy. Jsem již připravena v Senátu návrh zákona změnit tak, aby lesní školky měly dobré podmínky pro práci s dětmi.

• Senát je stabilizující prvek ústavního systému

Nesvědčí autoritě parlamentu jako celku, když je napadáno demokratické rozhodnutí, nota bene v tajné volbě, jedné komory členem komory druhé, jak to udělal poslanec Polčák (TOP 09) v případě volby ústavních soudců.

Podobná témata
  • Je dobré vědět...

• Válka je ...

„Válka je vůl“ zaznělo mi v uších, když jsem zaslechla papežovu výzvu k míru.

• Važte slova, pánové…

Archiv novinek