Zhoršování přístupu ke zdravotní péči zhoršuje i konkurenceschopnost ČR

01.06.2012 Platba za výběr lékaře je porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR.

Je jen dalším plíživým krokem k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. To je likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči. Propadání se  ČR  na  žebříčku konkurenceschopnosti by mělo být i varováním před podobnými ideologickými kroky.

Pro ty, kteří si v této chvíli myslí, že platbou získají nějaká privilegia, je třeba připomenout, že nemoc nebo úraz i u lidí, kteří mají dobré příjmy, většinou znamená, že o tyto příjmy přichází. Přitom již nyní podle Hegerových zákonů a bez toho, že by si museli platit lékaře, onemocnění znamená zvýšené  náklady.

Je dobré se podívat jak to funguje tam, kam se snaží naše zdravotnictví ministr Heger dostat.  Lidé, kteří si v USA platí zdravotní pojištění se zadlužují ve chvíli, kdy  vážně onemocní. Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy.

Úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země, protože nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Je solidarita sprosté slovo? (přečteno 73×)

Koncepce "bližního"je něco, co odvozuji od své křesťanské výchovy. Jako sociální demokratka se hlásím k principu "solidarity" a považuji obě slova za velmi příbuzná.

• Lépe musíme platit učitele než generály (přečteno 115×)

Už T.G.Masaryk říkal, že je špatný stát, který platí lépe své generály než učitele. To je nutné spolu se závazky v koaliční smlouvě připomenout i ministru financí panu Babišovi.

• Prezident se nemá vzdávat (přečteno 76×)

Odklad jmenování vysokoškolských profesorů nepoškozuje jen je samotné, ale i jejich výzkumná pracoviště a vysoké školy. Ministerstvo školství by proto mělo bez odkladu návrhy na jmenování vysokoškolských profesorů předat panu prezidentovi, jestliže tak zatím neučinilo. Je pak věcí prezidenta, aby konal.

• ČSSD odmítá rušení malých pošt, síť poštovních služeb je nutné zachovat (přečteno 29×)

Jednou z hlavních programových priorit sociální demokracie, ke které jsme se zavázali voličům před sněmovními volbami, jsou dostupné a funkční veřejné služby. Z tohoto důvodu chceme zachovat dostupnou síť poštovních služeb, a to i v menších městech a obcích. Kromě zásilkových služeb mají pobočky České pošty další důležitou náplň, jako jsou kontaktní místa CzechPointu pro ověřování podpisů, vydávání nejrůznějších úředních potvrzení a rovněž výplata důchodů či dalších dávek sociální státní podpory.

• Složení vedení sněmovny je lekce demokracie (přečteno 119×)

Demokracii v ČR pořád neumíme a jak se zdá, někteří její principy ani nepochopili, i když se tváří jako její jediní zastánci. Pozice představitele strany přímé demokracie odmítající princip poměrného zastoupení je toho jasným dokladem. Prý je zrada programu z voleb, pokud vítězné strany dopustí, aby místopředsedu sněmovny měla TOP 09, která byla v minulé vládě. Není třeba milovat TOP 09, ale demokrat musí ctít výsledek voleb.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
Podobná témata