Zhoršování přístupu ke zdravotní péči zhoršuje i konkurenceschopnost ČR

01.06.2012 Platba za výběr lékaře je porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR.

Je jen dalším plíživým krokem k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. To je likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči. Propadání se  ČR  na  žebříčku konkurenceschopnosti by mělo být i varováním před podobnými ideologickými kroky.

Pro ty, kteří si v této chvíli myslí, že platbou získají nějaká privilegia, je třeba připomenout, že nemoc nebo úraz i u lidí, kteří mají dobré příjmy, většinou znamená, že o tyto příjmy přichází. Přitom již nyní podle Hegerových zákonů a bez toho, že by si museli platit lékaře, onemocnění znamená zvýšené  náklady.

Je dobré se podívat jak to funguje tam, kam se snaží naše zdravotnictví ministr Heger dostat.  Lidé, kteří si v USA platí zdravotní pojištění se zadlužují ve chvíli, kdy  vážně onemocní. Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy.

Úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země, protože nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • K podpisu Rekonstrukce státu přistupuji odpovědně (přečteno 72×)

V posledních dnech čelím útokům ze strany organizace Rekonstrukce státu, že jsem nepodepsala jejich protikorupční výzvu. Ano, nepodepsala. Znamená to ale, že podporuji korupci? To snad ne! Naopak, boj s korupcí tvoří význačnou součást mé pracovní agendy.

• Senioři si zašlouží respekt a úctu (přečteno 31×)

Senioři si zaslouží náš respekt a úctu. A tvrdím to nejen proto, že se pomalu mezi seniory sama počítám, ale také proto, že jsem vždy oceňovala lidi, kteří, pokud jim to zdraví dovolí, přes svůj pokročilejší věk dokáží být aktivními, nesedí s rukama v klíně, neustále něco vymýšlejí, organizují v obcích i spolcích a sami podnikají.

• Je dobré vědět... (přečteno 10×)

Schválení nižší DPH na léky, knihy a nezbytnou dětskou výživu a schválení návrhu státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně je velmi dobrá zpráva pro všechny, zvláště pak pro rodiny s dětmi a seniory.

• Válka je ... (přečteno 89×)

„Válka je vůl“ zaznělo mi v uších, když jsem zaslechla papežovu výzvu k míru.

• Daň z ubrané hodnoty (přečteno 47×)

Minulý týden jsem měla tu čest, spolu se svou slovenskou patnerkou Renátou Zmajkovičovou / 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky/, s diplomatickými zastoupeními skandinávských zemí, především se švédskou velvyslankyní, paní Annikou Jagander, s partnerskou pomocí Transparency International, reprezentované panem Radimem Burešem, uspořádat další konferenci o korupci.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

• Daň z ubrané hodnoty

Minulý týden jsem měla tu čest spolu se svou slovenskou partnerkou Renátou Zmajkovičovou, která je 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky, uspořádat další konferenci o korupci. Akce se dále účastnila švédská velvyslankyně Annika Jagander a jako partnerská organizace podala pomocnou ruku Transparency International. Zastupoval ji Radim Bureš.

• Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k nominaci V. Jourové na eurokomisařku

Blahopřeji Věře Jourové k nominaci eurokomisařky a současně blahopřeji premiérovi B. Sobotkovi k prosazení zvýšení minimální mzdy a navýšení peněz do sociálních služeb.

• Minimální mzda v Německu a trh

Přijetí koncepce minimální mzdy v Německu se všeobecně hodnotí jako úspěch sociálně-demokratického partnera tamní koalice.

• Lesní školky jsou dobrý způsob předškolní výchovy

Lesní školky jsou velmi dobrý a užitečný způsob předškolní výchovy. Jsem již v kontaktu s jejich pedagogy. Jsem již připravena v Senátu návrh zákona změnit tak, aby lesní školky měly dobré podmínky pro práci s dětmi.

Podobná témata
  • A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

• A. Gajdůšková: Nepředpokládám, že se do parlamentu vrátím. Už mám věk

Pro první místopředsedkyni horní komory Parlamentu ČR Alenu Gajdůškovou je současná schůze v Senátu po 12 letech tou poslední. Ve volbách neobhájila mandát a svůj návrat už ani nepředpokládá. „Přece jenom už mám taky nějaký věk,“ říká letos šedesátiletá politička v rozhovoru pro iDNES.cz.

• K podpisu Rekonstrukce státu přistupuji odpovědně

• Senioři si zašlouží respekt a úctu

• Je dobré vědět...

Archiv novinek