Zhoršování přístupu ke zdravotní péči zhoršuje i konkurenceschopnost ČR

01.06.2012 Platba za výběr lékaře je porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR.

Je jen dalším plíživým krokem k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. To je likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči. Propadání se  ČR  na  žebříčku konkurenceschopnosti by mělo být i varováním před podobnými ideologickými kroky.

Pro ty, kteří si v této chvíli myslí, že platbou získají nějaká privilegia, je třeba připomenout, že nemoc nebo úraz i u lidí, kteří mají dobré příjmy, většinou znamená, že o tyto příjmy přichází. Přitom již nyní podle Hegerových zákonů a bez toho, že by si museli platit lékaře, onemocnění znamená zvýšené  náklady.

Je dobré se podívat jak to funguje tam, kam se snaží naše zdravotnictví ministr Heger dostat.  Lidé, kteří si v USA platí zdravotní pojištění se zadlužují ve chvíli, kdy  vážně onemocní. Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy.

Úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země, protože nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti.

Profil autora
male-alena_gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Prezident se nemá vzdávat (přečteno 69×)

Odklad jmenování vysokoškolských profesorů nepoškozuje jen je samotné, ale i jejich výzkumná pracoviště a vysoké školy. Ministerstvo školství by proto mělo bez odkladu návrhy na jmenování vysokoškolských profesorů předat panu prezidentovi, jestliže tak zatím neučinilo. Je pak věcí prezidenta, aby konal.

• ČSSD odmítá rušení malých pošt, síť poštovních služeb je nutné zachovat (přečteno 24×)

Jednou z hlavních programových priorit sociální demokracie, ke které jsme se zavázali voličům před sněmovními volbami, jsou dostupné a funkční veřejné služby. Z tohoto důvodu chceme zachovat dostupnou síť poštovních služeb, a to i v menších městech a obcích. Kromě zásilkových služeb mají pobočky České pošty další důležitou náplň, jako jsou kontaktní místa CzechPointu pro ověřování podpisů, vydávání nejrůznějších úředních potvrzení a rovněž výplata důchodů či dalších dávek sociální státní podpory.

• Složení vedení sněmovny je lekce demokracie (přečteno 110×)

Demokracii v ČR pořád neumíme a jak se zdá, někteří její principy ani nepochopili, i když se tváří jako její jediní zastánci. Pozice představitele strany přímé demokracie odmítající princip poměrného zastoupení je toho jasným dokladem. Prý je zrada programu z voleb, pokud vítězné strany dopustí, aby místopředsedu sněmovny měla TOP 09, která byla v minulé vládě. Není třeba milovat TOP 09, ale demokrat musí ctít výsledek voleb.

• Sociální vrstvy a sociální mobilita (přečteno 115×)

Před nedávnem jsem si přečetla palcový titulek v Lidových novinách: „Milión Čechů se potýká s chudobou.“ Noviny záslužně uchopily problém naší doby. Ovšem dotázaní odborníci jen jednoduše popisně hovořili o cestě České republiky na jakýsi metaforický „Balkán“ (jak předsudečné!) a o tom, kde se kdo posléze bude společensky nalézat. Tedy mezi těmi chudými, kterých je stále více a my, neoliberálně deformovaná společnost, s tím prostě jen počítáme.

• Noc nekřišťálová, neboli Historia magistra vitae (přečteno 166×)

Připomínáme si v těchto dnech jednu tragickou událost, která se týkala i části našeho území. Devátého listopadu 1938 nacisté zinscenovali v celém Německu, včetně toho, čemu říkali Sudetenlad, násilný útok na židovské spoluobčany. Noc prý křišťálová. Jako křišťál se opravdu rozsypaly rozbité výlohy. Původně „oslavné“ nacistické označení v nás dnes vzbuzuje hrůzu – právem.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • Rozhodování se znalosti věcí

V Lisabonu jsem se před několika dny zúčastnila setkání týmů pracujících na projektu PACITA, jehož partnerem v ČR je Technologickým centrum AV ČR. Cílem této aktivity je posílit v národních politikách, tedy v rozhodování parlamentů a vlád, rozvoj technologických řešení s hospodářským dopadem a podpořit hlavně ty ideje, které přinášejí něco nového a uplatňují inovace podmíněné znalostmi a technologickým rozvojem.

• Jednání s církvemi byla úspěchem i zklamáním

Úkolem expertní skupiny ČSSD a ANO pro jednání s církvemi, kterou jsem vedla, bylo najít společensky přijatelnou a právně čistou podobu řešení majetkového vyrovnání s církvemi. Podařilo se prosadit opatření k větší transparentnosti hospodaření církví. Debata o odpovídající výši náhrad na expertní úrovni nebyla dokončena. Církve odmítly požadavky na účelovou vázanost části finančních prostředků i předkupní právo státu na restituovaný majetek.

• Trváme na sazbě pěti procent na léky

Jsem velmi znepokojena tím, že pan ministr financí Andrej Babiš změkčuje návrh na snížení DPH u léků. Jednalo se o návrh a iniciativu ze strany mě a Svazu pacientů ČR. Upozornil jsmei na to, že DPH na léky zatěžuje pacienty, protože lékárny účtují DPH z celé ceny léků, tedy i z té částky, která je hrazena pojišťovnou.

• Kolegyně a kolegové v Rusku by měli plnit úlohu parlamentářů!

V této chvíli je povinností Parlamentu ČR, vyzvat kolegyně a kolegy v Rusku, aby plnili úlohu parlamentářů, tedy garantovali demokratické rozhodování a mírové řešení problému a nepoužití vojenské síly.

• Reakce A.Gajdůškové na požadavek křížovníků na obecní činžáky

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková prohlásila, že koalice s požadavky církví na majetek obcí nepočítala.

Podobná témata
  • Rozhodování se znalosti věcí

• Jednání s církvemi byla úspěchem i zklamáním

• A. Gajdůšková pro Právo: Neustoupí-li církve, Sněmovna se zařídí podle svého

Pokud církve nebudou souhlasit s omezením finančních náhrad a s dohledem nad hospodařením, nelze podle místopředsedkyně Senátu a ČSSD a šéfky vyjednávací komise s církvemi Aleny Gajdůškové zaručit, že poslanci zákon o majetkovém vyrovnání nezmění i bez dohody s církvemi. Dnes večer se v Lidovém domě sejdou vyjednavači ČSSD, ANO a církví.

• Trváme na sazbě pěti procent na léky

• A.Gajdůšková v pořadu Máte slovo: Snažíme se napravit hluboké chyby pravicových vlád

Archiv novinek

Přehled všech blogů