Zhoršování přístupu ke zdravotní péči zhoršuje i konkurenceschopnost ČR

01.06.2012 Platba za výběr lékaře je porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR.

Je jen dalším plíživým krokem k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. To je likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči. Propadání se  ČR  na  žebříčku konkurenceschopnosti by mělo být i varováním před podobnými ideologickými kroky.

Pro ty, kteří si v této chvíli myslí, že platbou získají nějaká privilegia, je třeba připomenout, že nemoc nebo úraz i u lidí, kteří mají dobré příjmy, většinou znamená, že o tyto příjmy přichází. Přitom již nyní podle Hegerových zákonů a bez toho, že by si museli platit lékaře, onemocnění znamená zvýšené  náklady.

Je dobré se podívat jak to funguje tam, kam se snaží naše zdravotnictví ministr Heger dostat.  Lidé, kteří si v USA platí zdravotní pojištění se zadlužují ve chvíli, kdy  vážně onemocní. Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy.

Úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země, protože nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Je nutné vytvořit ženám dobré podmínky pro sladění profesního a rodinného života (přečteno 24×)

Zapojení žen do práce není pouze otázkou sociálních systémů a dostatku jeslí či dalších možností péče o děti, ale je také otázkou konkurenceschopnosti země v budoucím výhledu. Je zájmem společnosti vytvořit vhodné podmínky pro sladění rodinného a profesního života. Debatu o řešení rodičovské dovolené je pak třeba vést na půdě tripartity.

• Za vyjádření v médiích je zodpovědný politik (přečteno 39×)

Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o porušení zákona a odpovědnosti za obsah vysílání je v případě nedávného projevu hlavy státu, který vysílal Český rozhlas živě, sice naprosto v souladu se zákonem (Rada jinou možnost podle zákona nemá), ale střílí takříkajíc mimo.

• Bezlepková dieta je lék (přečteno 29×)

Nižší daň na potraviny bez lepku je fajn, ale problém z pohledu pacientů s celiakií neřeší. Celiakie není léčitelná jiným způsobem než právě onou bezlepkovou dietou. Bezlepkové potraviny jsou tedy lékem srovnatelným s inzulínem či jinými. Na základě medicínské indikace by měla být hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

• K podpisu Rekonstrukce státu přistupuji odpovědně (přečteno 80×)

V posledních dnech čelím útokům ze strany organizace Rekonstrukce státu, že jsem nepodepsala jejich protikorupční výzvu. Ano, nepodepsala. Znamená to ale, že podporuji korupci? To snad ne! Naopak, boj s korupcí tvoří význačnou součást mé pracovní agendy.

• Senioři si zašlouží respekt a úctu (přečteno 34×)

Senioři si zaslouží náš respekt a úctu. A tvrdím to nejen proto, že se pomalu mezi seniory sama počítám, ale také proto, že jsem vždy oceňovala lidi, kteří, pokud jim to zdraví dovolí, přes svůj pokročilejší věk dokáží být aktivními, nesedí s rukama v klíně, neustále něco vymýšlejí, organizují v obcích i spolcích a sami podnikají.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • Schválení státního rozpočtu je úspěch Sobotkovy vlády

Schválení státního rozpočtu v současném formátu v první dekádě prosince je velký úspěch vlády Bohuslava Sobotky. Je to důležitý pozitivní signál o práci vlády jako celku a o jejím vedení nejen pro občany, kraje a obce, tak pro naše hodnocení ze strany zahraničních investorů i v rámci EU.

• Civilizovaná společnost své děti chrání

Zneužité šestileté dítě. Pachateli, který byl z činu usvědčen, soud nenařídil ani sexuologické vyšetření. Informace o případu, zveřejněná v deníku Právo 19. listopadu, otevřela debatu o vzniku institutu pacientského ombudsmana. Jsem přesvědčena, že jde o velmi dobrý návrh zlepšující ochranu dětí.

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

• Daň z ubrané hodnoty

Minulý týden jsem měla tu čest spolu se svou slovenskou partnerkou Renátou Zmajkovičovou, která je 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky, uspořádat další konferenci o korupci. Akce se dále účastnila švédská velvyslankyně Annika Jagander a jako partnerská organizace podala pomocnou ruku Transparency International. Zastupoval ji Radim Bureš.

• Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k nominaci V. Jourové na eurokomisařku

Blahopřeji Věře Jourové k nominaci eurokomisařky a současně blahopřeji premiérovi B. Sobotkovi k prosazení zvýšení minimální mzdy a navýšení peněz do sociálních služeb.

Podobná témata
  • A. Gajdůšková provedla kroky pro zlepšení práce odborných komisí

Předsednictvo ČSSD schválilo změnu Statutu odborných komisí. Zavádí institut korespondenčního členství otevírající možnosti většího zapojení expertů z regionů a větší pružnost a akceschopnost odborných komisí. Zlepšení komunikace a přenos informací mezi odbornými komisemi, vedením ČSSD a ministerstvy navozuje nová forma usnesení komisí a rozhodnutí vedení, že rezoluce k odborným i politickým problémům navrhované komisemi budou pravidelně zařazovány na jednání předsednictva, případně ÚVV.

• Schválení státního rozpočtu je úspěch Sobotkovy vlády

• Civilizovaná společnost své děti chrání

• Za vyjádření v médiích je zodpovědný politik

Archiv novinek