Zhoršování přístupu ke zdravotní péči zhoršuje i konkurenceschopnost ČR

01.06.2012 Platba za výběr lékaře je porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR.

Je jen dalším plíživým krokem k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. To je likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči. Propadání se  ČR  na  žebříčku konkurenceschopnosti by mělo být i varováním před podobnými ideologickými kroky.

Pro ty, kteří si v této chvíli myslí, že platbou získají nějaká privilegia, je třeba připomenout, že nemoc nebo úraz i u lidí, kteří mají dobré příjmy, většinou znamená, že o tyto příjmy přichází. Přitom již nyní podle Hegerových zákonů a bez toho, že by si museli platit lékaře, onemocnění znamená zvýšené  náklady.

Je dobré se podívat jak to funguje tam, kam se snaží naše zdravotnictví ministr Heger dostat.  Lidé, kteří si v USA platí zdravotní pojištění se zadlužují ve chvíli, kdy  vážně onemocní. Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy.

Úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země, protože nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Za vyjádření v médiích je zodpovědný politik (přečteno 28×)

Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o porušení zákona a odpovědnosti za obsah vysílání je v případě nedávného projevu hlavy státu, který vysílal Český rozhlas živě, sice naprosto v souladu se zákonem (Rada jinou možnost podle zákona nemá), ale střílí takříkajíc mimo.

• Bezlepková dieta je lék (přečteno 25×)

Nižší daň na potraviny bez lepku je fajn, ale problém z pohledu pacientů s celiakií neřeší. Celiakie není léčitelná jiným způsobem než právě onou bezlepkovou dietou. Bezlepkové potraviny jsou tedy lékem srovnatelným s inzulínem či jinými. Na základě medicínské indikace by měla být hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

• K podpisu Rekonstrukce státu přistupuji odpovědně (přečteno 75×)

V posledních dnech čelím útokům ze strany organizace Rekonstrukce státu, že jsem nepodepsala jejich protikorupční výzvu. Ano, nepodepsala. Znamená to ale, že podporuji korupci? To snad ne! Naopak, boj s korupcí tvoří význačnou součást mé pracovní agendy.

• Senioři si zašlouží respekt a úctu (přečteno 32×)

Senioři si zaslouží náš respekt a úctu. A tvrdím to nejen proto, že se pomalu mezi seniory sama počítám, ale také proto, že jsem vždy oceňovala lidi, kteří, pokud jim to zdraví dovolí, přes svůj pokročilejší věk dokáží být aktivními, nesedí s rukama v klíně, neustále něco vymýšlejí, organizují v obcích i spolcích a sami podnikají.

• Je dobré vědět... (přečteno 12×)

Schválení nižší DPH na léky, knihy a nezbytnou dětskou výživu a schválení návrhu státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně je velmi dobrá zpráva pro všechny, zvláště pak pro rodiny s dětmi a seniory.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • Pošta je kvalitní veřejnou službou

Uchování České pošty a jejích poboček pod křídly státu je nezbytné pro dostupnost a hlavně dlouhodobou udržitelnost mnoha typů služeb pro občany jak ve venkovských regionech, tak například v městských částech. Důležité služby zajišťuje více než tři tisíce poboček.

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

• Daň z ubrané hodnoty

Minulý týden jsem měla tu čest spolu se svou slovenskou partnerkou Renátou Zmajkovičovou, která je 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky, uspořádat další konferenci o korupci. Akce se dále účastnila švédská velvyslankyně Annika Jagander a jako partnerská organizace podala pomocnou ruku Transparency International. Zastupoval ji Radim Bureš.

• Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k nominaci V. Jourové na eurokomisařku

Blahopřeji Věře Jourové k nominaci eurokomisařky a současně blahopřeji premiérovi B. Sobotkovi k prosazení zvýšení minimální mzdy a navýšení peněz do sociálních služeb.

• Minimální mzda v Německu a trh

Přijetí koncepce minimální mzdy v Německu se všeobecně hodnotí jako úspěch sociálně-demokratického partnera tamní koalice.

Podobná témata
  • Za vyjádření v médiích je zodpovědný politik

• Pošta je kvalitní veřejnou službou

• Bezlepková dieta je lék

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

• A. Gajdůšková: Nepředpokládám, že se do parlamentu vrátím. Už mám věk

Pro první místopředsedkyni horní komory Parlamentu ČR Alenu Gajdůškovou je současná schůze v Senátu po 12 letech tou poslední. Ve volbách neobhájila mandát a svůj návrat už ani nepředpokládá. „Přece jenom už mám taky nějaký věk,“ říká letos šedesátiletá politička v rozhovoru pro iDNES.cz.

Archiv novinek

Přehled všech blogů