Zhoršování přístupu ke zdravotní péči zhoršuje i konkurenceschopnost ČR

01.06.2012 Platba za výběr lékaře je porušením principu rovného přístupu ke zdravotní péči, kterou mají čeští občané pořád ještě garantovanou Ústavou ČR.

Je jen dalším plíživým krokem k definitivní privatizaci zdravotní péče podle amerického vzoru. To je likvidace evropského sociálního modelu, který svou konkurenceschopnost staví na dobře fungujících veřejných službách a rovném přístupu ke vzdělání a zdravotní péči. Propadání se  ČR  na  žebříčku konkurenceschopnosti by mělo být i varováním před podobnými ideologickými kroky.

Pro ty, kteří si v této chvíli myslí, že platbou získají nějaká privilegia, je třeba připomenout, že nemoc nebo úraz i u lidí, kteří mají dobré příjmy, většinou znamená, že o tyto příjmy přichází. Přitom již nyní podle Hegerových zákonů a bez toho, že by si museli platit lékaře, onemocnění znamená zvýšené  náklady.

Je dobré se podívat jak to funguje tam, kam se snaží naše zdravotnictví ministr Heger dostat.  Lidé, kteří si v USA platí zdravotní pojištění se zadlužují ve chvíli, kdy  vážně onemocní. Znám případ rodiny, kdy v USA mladá žena s ročním dítětem onemocněla rakovinou. Čtyři roky jí léčili. I když měla dobré pojištění, pojišťovna u velké části lékařských zákroků tvrdila, že tuto léčbu pojistka nekryje. Rodina se musela velmi zadlužit. Žena přesto po čtyřech letech zemřela.  I když muž se po čase znova oženil a má další rodinu, ještě hezkou řádku let bude splácet léčbu své zemřelé ženy.

Úroveň zdravotní péče a přístup k této péči je podle Světového ekonomického fóra jedním ze základních kritérií konkurenceschopnosti země, protože nejen že zdravá populace neodčerpává finance do neproduktivní části hospodářství, ale naopak je schopna sama  vytvářet nové hodnoty, které znamenají sociální a hospodářský rozvoj společnosti.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Lepší stínová vláda než střídání ministrů (přečteno 40×)

Stínová vláda ANO? To je pozitivní posun koaličního partnera směrem k odbornosti, který vítáme. Věřím tomu, že odborné debaty napříč stranami o konkrétních problémech přispějí k hledání těch nejlepších dlouhodobých řešení podporující hospodářský růst a přinášející lidem vysokou kvalitu života. To je dlouhodobým cílem sociální demokracie.

• Senátor připomněl – mír není samozřejmost (přečteno 37×)

Neobětovat ukrajinské zájmy Rusku a současně zabránit další válce se může podařit jen za společného úsilí všech členských států EU a za diplomatické spolupráce celého mezinárodního společenství. Potřebná je i podpora a odpovědnost ze strany veřejnosti. Výrok senátora Kubery, že světová válka je nevyhnutelná, je v této souvislosti zcela nepřijatelný.

• Graffiti, svoboda a zdraví (přečteno 46×)

Co má společného systém zdravotní péče se svobodou člověka? Víc než si myslíte. Pokud je člověk zdravý, může považovat za vrchol svobody třeba i to, že může beztrestně čmárat na fasády domů (či jinam) bez souhlasu jejich majitele. Postoj společnosti ke graffiti je prý „lakmusový papírek svobody“, zaslechla jsem dnes ráno v televizi.

• Umučení varují (přečteno 26×)

Umučení z Osvětimi a dalších koncentračních táborů pořád varují. Na hrůzy holocaustu nesmíme nechat zapomenout.

• Dvojí tvář grantů (přečteno 42×)

Mluvíme-li o rozvoji vědy v ČR, musíme si zodpovědět v prvé řadě otázku, co od vědy očekáváme a jakou váhu jí přiznáváme. Důležité je diskutovat i o činech, které jsme z hlediska celé společnosti schopni pro naplnění našich očekávání udělat. Za zmínku stojí také grantová politika, při jejímž zhodnocení se ukazuje, že i když krátkodobá grantová podpora pomáhá, omezuje tvořivost vědců.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • ČSSD je v řešení bolestivého tématu exekucí vůdčí silou

Oceňuji snahu našich politiků, kteří iniciovali vznik komise pro exekuce. Pro řešení palčivého problému je totiž třeba hledat širokou shodu na právní úpravě, kterou by se provedly změny v oblasti tzv. mobiliární exekuce. Sociální demokracie dokládá, že při řešení bolestivého tématu nadále funguje v české politice jako vůdčí síla.

• Výroky prezidenta o vzdělávání postižených dětí nejsou z této planety

"Nejsem žádný fanatik inkluze, ale toto je skutečně za hranou. Ať ho Bůh nepotrestá!" napsala mi na internetu jedna přítelkyně v reakci na příspěvek, ve kterém jsem sdílela výrok prezidenta republiky o handicapovaných dětech, a na mou poznámku, že dnes je pro každého humanistu a pedagoga takový názor naprosto nepřijatelný. Dodávám, že představa, aby postižené děti zůstaly odděleny, není absolutně z této planety. Prezident Zeman nás nebezpečně vrací o šedesát let do minulosti.

• Schválení státního rozpočtu je úspěch Sobotkovy vlády

Schválení státního rozpočtu v současném formátu v první dekádě prosince je velký úspěch vlády Bohuslava Sobotky. Je to důležitý pozitivní signál o práci vlády jako celku a o jejím vedení nejen pro občany, kraje a obce, tak pro naše hodnocení ze strany zahraničních investorů i v rámci EU.

• Civilizovaná společnost své děti chrání

Zneužité šestileté dítě. Pachateli, který byl z činu usvědčen, soud nenařídil ani sexuologické vyšetření. Informace o případu, zveřejněná v deníku Právo 19. listopadu, otevřela debatu o vzniku institutu pacientského ombudsmana. Jsem přesvědčena, že jde o velmi dobrý návrh zlepšující ochranu dětí.

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

Podobná témata
  • Lepší stínová vláda než střídání ministrů

• Senátor připomněl – mír není samozřejmost

• ČSSD je v řešení bolestivého tématu exekucí vůdčí silou