Vládní zmocněnec pro Romy? Možná ano, ale ne za této vlády

14.06.2012 Návrh zástupců romské komunity na vytvoření speciálního zmocněnce pro záležitost romské komunity je nepochybně opodstatněný, tento model už funguje na Slovensku.

Situace sociálně vyloučených Romů se neustále horší. Zároveň většinová populace, čelící neustále se zhoršujícím ekonomickým a sociálním podmínkám, má čím dál tím větší sklony obviňovat z této situace Romy. Narůstají také počty falešných obvinění Romů z fyzických útoků – nejvíce medializovaný případ z Břeclavi ukazuje, že Vláda by tedy měla napřít mnohem větší úsilí než dosud na zlepšení vztahů mezi většinou a romskou menšinou ve společnosti, na zlepšení situace sociálně vyloučených, na vzdělávání a volnočasové aktivity dětí z těchto lokalit. Od této asociální vlády však v této oblasti žádný pozitivní pokrok čekat nelze.

Zřízení funkce speciálního zmocněnce by měla smysl ve chvíli, kdy by této osobě dala vláda velmi silný mandát a jmenovala na toto místo skutečně silnou osobnost, respektovanou romskou komunitou i odbornými kruhy. Ani to ale nelze od této vlády očekávat. V současné době existuje post vládní zmocněnkyně pro lidská práva, která je nadřízená Agentury pro sociální začleňování a je nejvyšší úřednicí řešící romskou problematiku. Zmocněnkyně byla záměrně vybrána jako osoba spíše nevýrazná, která nebyla zdaleka známa ani lidem, kteří se dlouhá léta lidskoprávní problematikou zabývají. Pokud by vláda měla zájem o skutečnou podporu sociálně vyloučených Romů, mohla to už dávno dát najevo.

Jmenovat dnes zmocněnce pro Romy by možná bylo od vlády líbivé gesto, které by vypadalo vůči romské komunitě vstřícně. Jestliže ale hlavní politika této vlády je zvětšovat propast mezi chudými a bohatými, přičemž se hodí “házet to na Romy”, pak ani speciální zmocněnec nepomůže.

Profil autora
tominova1.jpg
Mgr. Michaela Marksová - Tominová
Blogy autora Michaela Marksová - Tominová
  • Střecha nad hlavou je základ (přečteno 120×)

Dvě třetiny lidí v České republice nemají průměrnou mzdu. Průměrný důchod je kolem jedenácti tisíc korun. Pořád máme kolem půl milionu nezaměstnaných. Mnoho lidí má pracovní smlouvy, ze kterých jim zaměstnavatel nehradí povinná pojištění, takže si zadělávají na problémy v důchodu.

• Pracovní doba na Štědrý den (přečteno 71×)

Máme skutečně všichni zaručena základní zaměstnanecká práva – počínaje osmihodinovou pracovní dobou a pokračuje a konče důstojnou odměnou za práci v důstojných podmínkách?

• Porazit pět obrů (přečteno 46×)

„Revoluční okamžik ve světové historii je dobou pro revoluce, ne pro příštipkaření,“ píše se v českém překladu britské Zprávy o sociálním pojištění a příbuzných službách. Na těžko čitelný úřednicky psaný dokument se ve válečné zimě roku 1942 stály ve Velké Británii fronty.

• Politiku škrtů neděláme a dělat nebudeme (přečteno 58×)

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod mým vedením politiku škrtů nedělá a dělat nebude. Naší politikou není nesmyslné škrtání v údajně přebujelých sociálních výdajích. Výdaje na pomoc lidem v obtížné situaci považujeme na ministerstvu za vklad a investici.

• Rušíme druhý pilíř (přečteno 79×)

Dnes jsme na jednání vlády společně s oběma koaličními partnery schválili postup zrušení takzvaného druhého důchodového pilíře. Je to důležité společné rozhodnutí, díky kterému veřejné rozpočty ušetří v dalších letech stovky milionů korun. A které zajistí budoucím seniorům penze vyplácené z průběžného systému. Takzvaný druhý pilíř se chystáme zrušit k 1. lednu 2016.

Názory a komentáře autora Michaela Marksová - Tominová
  • Komentář k demonstraci 17. listopadu 2013 - Jiří Dienstbier a Michaela Marksová-Tominová se zúčastnili demonstrace proti rasismu

Senátor Jiří Dienstbier (stínový ministr spravedlnosti ČSSD) a Michaela Marksová-Tominová (mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva) podpořili svoji účastí dnešní pražskou demonstraci „Společně proti fašismu“ svolanou iniciativou Ne rasismu, jejímž cílem je upozornit na rostoucí aktivitu neonacistických skupin v ČR.

• Rasová nenávist je cestou do pekel

Cílené, pečlivě organizované protesty proti Romům v naší zemi pokračují. Naposledy tuto sobotu, kdy se na několika místech naší země odehrály koordinované protiromské pochody organizované nejrůznějšími neonacistickými uskupeními. Leckde se k nim přidávají místní „normální slušní občané“. To v sobě skrývá obrovské nebezpečí. Rasová nenávist není řešení, je to cesta do pekel.

• Vzrůstající sociální a rasové napětí ve společnosti je třeba okamžitě řešit!

Sociální demokracie sleduje s velkým znepokojením sociální a rasové napětí ve společnosti, které naposledy eskalovalo při demonstraci v Českých Budějovicích. Nejde přitom o žádné lokální potíže, jsme svědky dlouhodobé radikalizace české společnosti napříč regiony, na niž upozorňují i odborníci. Je nepřijatelné, aby řešení těchto závažných problémů zakryla současná politická krize a vládní chaos. Zcela zásadní podíl na této situaci má špatná práce odcházející vlády P.Nečase, která v klíčových momentech selhala.

• V letošním roce se na den 8. dubna sešly dva významné dny: Den vzpomínek na oběti holocaustu (Jom ha-Šoa) a Mezinárodní den Romů.

Jom ha-Šoa připomíná šest milionů obětí nepředstavitelné tragédie holocaustu. Připadá na den, kdy začalo povstání ve varšavském ghettu, které je pokládáno za největší odpor Židů proti nacistům za 2. světové války. Letos je obzvláště významné, protože od povstání uplynulo 70 let. Připomínat si hrůzy holocaustu je nezbytně nutné i dnes – nejen jako projev úcty k jeho obětem, ale také proto, že se antisemitismus v Evropě znovu začíná objevovat: zmiňme například vývoj v Maďarsku či z domácí scény nenávistné protižidovské texty „novináře“ Bartoše, jehož formulace by směle obstály na konci 30. let.

• Další březnová připomenutí

Páteční prezidentská inaugurace logicky zastínila vše ostatní. Přesto tady jsou dvě výročí, která připadají na stejný den a na která nesmíme v žádném případě zapomenout.

Podobná témata
  • M. Marksová jednala se zástupci OKD o možnostech řešení situace horníků v regionu

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová ve čtvrtek jednala s představiteli firmy OKD o řešení možných sociálních dopadů na zaměstnance v hornictví v Moravskoslezském kraji, způsobené útlumem těžby uhlí.

• U dětí se rodiče musí střídat

Ministryně práce Michaela Marksová-Tominová z ČSSD se nevzdává svého plánu dostat víc otců na rodičovskou dovolenou. Přečtěte si rozhovor, který vyšel v deníku Hospodářské noviny.

• Byznys se stářím? Dosud nevadil

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová zodpovědnost za to, že v Česku bují nelegální domovy pro seniory, z nichž některé nechávají bezmocné lidi hladovět, necítí. „To já jsem začala s kontrolami,“ říká v rozhovoru pro deník MF Dnes.

• M. Marksová: Stát by měl platit alimenty. Kriminál nepomáhá

Bývalo zvykem, že předchůdci nynější ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) řešili turbulentní téma, jakým byl kolaps systému na výplatu dávek, nebo zaváděli speciální platební karty, které budily vášně. Proti tomu se zdá nynější situace v resortu daleko klidnější. Ovšem jen zdánlivě. Ministryni zaměstnává spor o české děti v Norsku, chce zarazit fungování falešných domovů důchodců a chystá se na velkou bitvu s Andrejem Babišem o to, zda má stát platit alimenty za rodiče, kteří to ignorují.

• Střecha nad hlavou je základ

Archiv novinek

Přehled všech blogů