Vládní zmocněnec pro Romy? Možná ano, ale ne za této vlády

14.06.2012 Návrh zástupců romské komunity na vytvoření speciálního zmocněnce pro záležitost romské komunity je nepochybně opodstatněný, tento model už funguje na Slovensku.

Situace sociálně vyloučených Romů se neustále horší. Zároveň většinová populace, čelící neustále se zhoršujícím ekonomickým a sociálním podmínkám, má čím dál tím větší sklony obviňovat z této situace Romy. Narůstají také počty falešných obvinění Romů z fyzických útoků – nejvíce medializovaný případ z Břeclavi ukazuje, že Vláda by tedy měla napřít mnohem větší úsilí než dosud na zlepšení vztahů mezi většinou a romskou menšinou ve společnosti, na zlepšení situace sociálně vyloučených, na vzdělávání a volnočasové aktivity dětí z těchto lokalit. Od této asociální vlády však v této oblasti žádný pozitivní pokrok čekat nelze.

Zřízení funkce speciálního zmocněnce by měla smysl ve chvíli, kdy by této osobě dala vláda velmi silný mandát a jmenovala na toto místo skutečně silnou osobnost, respektovanou romskou komunitou i odbornými kruhy. Ani to ale nelze od této vlády očekávat. V současné době existuje post vládní zmocněnkyně pro lidská práva, která je nadřízená Agentury pro sociální začleňování a je nejvyšší úřednicí řešící romskou problematiku. Zmocněnkyně byla záměrně vybrána jako osoba spíše nevýrazná, která nebyla zdaleka známa ani lidem, kteří se dlouhá léta lidskoprávní problematikou zabývají. Pokud by vláda měla zájem o skutečnou podporu sociálně vyloučených Romů, mohla to už dávno dát najevo.

Jmenovat dnes zmocněnce pro Romy by možná bylo od vlády líbivé gesto, které by vypadalo vůči romské komunitě vstřícně. Jestliže ale hlavní politika této vlády je zvětšovat propast mezi chudými a bohatými, přičemž se hodí “házet to na Romy”, pak ani speciální zmocněnec nepomůže.

Profil autora
male-michaela_marksova-2.jpg
Mgr. Michaela Marksová - Tominová
Blogy autora Michaela Marksová - Tominová
  • Chraňme svá lidská práva (přečteno 146×)

Desátý prosinec je na celém světě připomínám jak Mezinárodní den lidských práv – na památku Všeobecné deklarace lidských práv přijaté v roce 1948. Tento dokument stojí za povšimnutí už jen proto, že z něj vychází Listina základních práv a svobod, nedílná součást Ústavy ČR.

• Nečekejme na nového Hitlera! (přečteno 224×)

Vláda na svém posledním zasedání přijala Zprávu o stavu romské menšiny za rok 2012. Informace, které zpráva přináší, jsou alarmující. Nejenže se postavení Romů za posledních pár let nezlepšilo, ale naopak se ještě zhoršilo – zejména v oblasti zaměstnání a bydlení. A v oblasti vzdělávání se nic nezměnilo.

• Vliv rozsudku D.H. na postupnou desegregaci školství je zásadní (přečteno 99×)

Minulý týden uplynulo již šest let od přelomového rozsudku Evropského soudu pro lidská práva v případu D. H. a ostatní versus Česká republika. Rozsudek potvrdil, že ČR diskriminuje romské děti tím, že je nadměrně posílá do praktických škol (dříve zvláštních).

• Okamura romským státem mystifikuje veřejnost! (přečteno 253×)

Romové přišli do Evropy někdy před tisíci lety. Nebyli jedinou skupinou, která urazila obrovské vzdálenosti. Například o několik století dříve došlo k velkému pohybu, kterému se říká „stěhování národů“ - migrovaly třeba kmeny slovanské či germánské. Ještě předtím přišli do Evropy Židé.

• Odkaz projevu Martina Luthera Kinga je stále aktuální (přečteno 86×)

Dnes si připomínáme 50. výročí slavného projevu Martina Luthera Kinga „I have a dream...“ (Mám sen). Na začátku 60. let v jižních státech USA stále vládla tvrdá rasová segregace, černí nesměli sdílet s bílými stejné veřejné prostory, děti měly vyhrazené školy podle svojí rasy a ti, kdo proti této situaci aktivně vystupovali, byli doslova ohroženi na životě. Nakonec i sám M. L. King byl 5 let po svém projevu zastřelen.

Názory a komentáře autora Michaela Marksová - Tominová
  • Komentář k demonstraci 17. listopadu 2013 - Jiří Dienstbier a Michaela Marksová-Tominová se zúčastnili demonstrace proti rasismu

Senátor Jiří Dienstbier (stínový ministr spravedlnosti ČSSD) a Michaela Marksová-Tominová (mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva) podpořili svoji účastí dnešní pražskou demonstraci „Společně proti fašismu“ svolanou iniciativou Ne rasismu, jejímž cílem je upozornit na rostoucí aktivitu neonacistických skupin v ČR.

• Rasová nenávist je cestou do pekel

Cílené, pečlivě organizované protesty proti Romům v naší zemi pokračují. Naposledy tuto sobotu, kdy se na několika místech naší země odehrály koordinované protiromské pochody organizované nejrůznějšími neonacistickými uskupeními. Leckde se k nim přidávají místní „normální slušní občané“. To v sobě skrývá obrovské nebezpečí. Rasová nenávist není řešení, je to cesta do pekel.

• Vzrůstající sociální a rasové napětí ve společnosti je třeba okamžitě řešit!

Sociální demokracie sleduje s velkým znepokojením sociální a rasové napětí ve společnosti, které naposledy eskalovalo při demonstraci v Českých Budějovicích. Nejde přitom o žádné lokální potíže, jsme svědky dlouhodobé radikalizace české společnosti napříč regiony, na niž upozorňují i odborníci. Je nepřijatelné, aby řešení těchto závažných problémů zakryla současná politická krize a vládní chaos. Zcela zásadní podíl na této situaci má špatná práce odcházející vlády P.Nečase, která v klíčových momentech selhala.

• V letošním roce se na den 8. dubna sešly dva významné dny: Den vzpomínek na oběti holocaustu (Jom ha-Šoa) a Mezinárodní den Romů.

Jom ha-Šoa připomíná šest milionů obětí nepředstavitelné tragédie holocaustu. Připadá na den, kdy začalo povstání ve varšavském ghettu, které je pokládáno za největší odpor Židů proti nacistům za 2. světové války. Letos je obzvláště významné, protože od povstání uplynulo 70 let. Připomínat si hrůzy holocaustu je nezbytně nutné i dnes – nejen jako projev úcty k jeho obětem, ale také proto, že se antisemitismus v Evropě znovu začíná objevovat: zmiňme například vývoj v Maďarsku či z domácí scény nenávistné protižidovské texty „novináře“ Bartoše, jehož formulace by směle obstály na konci 30. let.

• Další březnová připomenutí

Páteční prezidentská inaugurace logicky zastínila vše ostatní. Přesto tady jsou dvě výročí, která připadají na stejný den a na která nesmíme v žádném případě zapomenout.

Podobná témata

Archiv novinek