Vládní zmocněnec pro Romy? Možná ano, ale ne za této vlády

14.06.2012 Návrh zástupců romské komunity na vytvoření speciálního zmocněnce pro záležitost romské komunity je nepochybně opodstatněný, tento model už funguje na Slovensku.

Situace sociálně vyloučených Romů se neustále horší. Zároveň většinová populace, čelící neustále se zhoršujícím ekonomickým a sociálním podmínkám, má čím dál tím větší sklony obviňovat z této situace Romy. Narůstají také počty falešných obvinění Romů z fyzických útoků – nejvíce medializovaný případ z Břeclavi ukazuje, že Vláda by tedy měla napřít mnohem větší úsilí než dosud na zlepšení vztahů mezi většinou a romskou menšinou ve společnosti, na zlepšení situace sociálně vyloučených, na vzdělávání a volnočasové aktivity dětí z těchto lokalit. Od této asociální vlády však v této oblasti žádný pozitivní pokrok čekat nelze.

Zřízení funkce speciálního zmocněnce by měla smysl ve chvíli, kdy by této osobě dala vláda velmi silný mandát a jmenovala na toto místo skutečně silnou osobnost, respektovanou romskou komunitou i odbornými kruhy. Ani to ale nelze od této vlády očekávat. V současné době existuje post vládní zmocněnkyně pro lidská práva, která je nadřízená Agentury pro sociální začleňování a je nejvyšší úřednicí řešící romskou problematiku. Zmocněnkyně byla záměrně vybrána jako osoba spíše nevýrazná, která nebyla zdaleka známa ani lidem, kteří se dlouhá léta lidskoprávní problematikou zabývají. Pokud by vláda měla zájem o skutečnou podporu sociálně vyloučených Romů, mohla to už dávno dát najevo.

Jmenovat dnes zmocněnce pro Romy by možná bylo od vlády líbivé gesto, které by vypadalo vůči romské komunitě vstřícně. Jestliže ale hlavní politika této vlády je zvětšovat propast mezi chudými a bohatými, přičemž se hodí “házet to na Romy”, pak ani speciální zmocněnec nepomůže.

Profil autora
tominova1.jpg
Mgr. Michaela Marksová - Tominová
Blogy autora Michaela Marksová - Tominová
  • Osm čtverečních metrů na jeden pokoj (přečteno 123×)

Chystáme zákon o podpoře dostupného bydlení. Nějakou dobu ještě potrvá, než ho na ministerstvu práce a sociálních věcí napíšeme. Aby měl co největší podporu předtím, než ho vláda předloží poslancům k projednání, spolupracujeme na jeho přípravě jak se samosprávami, tak s neziskovými organizacemi.

• První pomoc (přečteno 91×)

Při návštěvě Šluknovska mě nešokovaly podmínky, ve kterých lidé bydlí (Krásná hesla šokovaných ministrů, Stanislav Křeček, Právo 14. 5.). Vyloučených lokalit jsem navštívila už několik a viděla jsem mnohem horší ubytovny. Přesto jsem si jeden velký šok skutečně odvezla. Byl to pohled na desítky dětí všeho věku na sídlišti ve Varnsdorfu, kterým nikdo nenabízí žádné volnočasové aktivity.

• Chraňme svá lidská práva (přečteno 167×)

Desátý prosinec je na celém světě připomínám jak Mezinárodní den lidských práv – na památku Všeobecné deklarace lidských práv přijaté v roce 1948. Tento dokument stojí za povšimnutí už jen proto, že z něj vychází Listina základních práv a svobod, nedílná součást Ústavy ČR.

• Nečekejme na nového Hitlera! (přečteno 257×)

Vláda na svém posledním zasedání přijala Zprávu o stavu romské menšiny za rok 2012. Informace, které zpráva přináší, jsou alarmující. Nejenže se postavení Romů za posledních pár let nezlepšilo, ale naopak se ještě zhoršilo – zejména v oblasti zaměstnání a bydlení. A v oblasti vzdělávání se nic nezměnilo.

• Vliv rozsudku D.H. na postupnou desegregaci školství je zásadní (přečteno 121×)

Minulý týden uplynulo již šest let od přelomového rozsudku Evropského soudu pro lidská práva v případu D. H. a ostatní versus Česká republika. Rozsudek potvrdil, že ČR diskriminuje romské děti tím, že je nadměrně posílá do praktických škol (dříve zvláštních).

Názory a komentáře autora Michaela Marksová - Tominová
  • Komentář k demonstraci 17. listopadu 2013 - Jiří Dienstbier a Michaela Marksová-Tominová se zúčastnili demonstrace proti rasismu

Senátor Jiří Dienstbier (stínový ministr spravedlnosti ČSSD) a Michaela Marksová-Tominová (mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva) podpořili svoji účastí dnešní pražskou demonstraci „Společně proti fašismu“ svolanou iniciativou Ne rasismu, jejímž cílem je upozornit na rostoucí aktivitu neonacistických skupin v ČR.

• Rasová nenávist je cestou do pekel

Cílené, pečlivě organizované protesty proti Romům v naší zemi pokračují. Naposledy tuto sobotu, kdy se na několika místech naší země odehrály koordinované protiromské pochody organizované nejrůznějšími neonacistickými uskupeními. Leckde se k nim přidávají místní „normální slušní občané“. To v sobě skrývá obrovské nebezpečí. Rasová nenávist není řešení, je to cesta do pekel.

• Vzrůstající sociální a rasové napětí ve společnosti je třeba okamžitě řešit!

Sociální demokracie sleduje s velkým znepokojením sociální a rasové napětí ve společnosti, které naposledy eskalovalo při demonstraci v Českých Budějovicích. Nejde přitom o žádné lokální potíže, jsme svědky dlouhodobé radikalizace české společnosti napříč regiony, na niž upozorňují i odborníci. Je nepřijatelné, aby řešení těchto závažných problémů zakryla současná politická krize a vládní chaos. Zcela zásadní podíl na této situaci má špatná práce odcházející vlády P.Nečase, která v klíčových momentech selhala.

• V letošním roce se na den 8. dubna sešly dva významné dny: Den vzpomínek na oběti holocaustu (Jom ha-Šoa) a Mezinárodní den Romů.

Jom ha-Šoa připomíná šest milionů obětí nepředstavitelné tragédie holocaustu. Připadá na den, kdy začalo povstání ve varšavském ghettu, které je pokládáno za největší odpor Židů proti nacistům za 2. světové války. Letos je obzvláště významné, protože od povstání uplynulo 70 let. Připomínat si hrůzy holocaustu je nezbytně nutné i dnes – nejen jako projev úcty k jeho obětem, ale také proto, že se antisemitismus v Evropě znovu začíná objevovat: zmiňme například vývoj v Maďarsku či z domácí scény nenávistné protižidovské texty „novináře“ Bartoše, jehož formulace by směle obstály na konci 30. let.

• Další březnová připomenutí

Páteční prezidentská inaugurace logicky zastínila vše ostatní. Přesto tady jsou dvě výročí, která připadají na stejný den a na která nesmíme v žádném případě zapomenout.

Podobná témata
  • MPSV ve veřejných zakázkách zohledňuje sociální kritéria

Ministerstvo práce a sociálních věcí se před několika měsíci přihlásilo ke konceptu odpovědného veřejného zadávání – tedy pohledu na veřejné zakázky jako nástroje pro posilování zaměstnanosti, sociální soudržnosti a udržitelnosti. V budově ministerstva Na Poříčním právu v těchto dnech pomáhají s údržbářskými pracemi lidé ze Sociálního podniku Černý most, s. r. o. Společnost získala zakázku na čištění a natírání okenních mříží a venkovních parapetů v hodnotě cca 60 tisíc korun.

• Osm čtverečních metrů na jeden pokoj

• První pomoc

• První pomoc

• M. Marsková-Tominová pro Právo: Důchod od 70 si neumím představit

Ministryně práce a sociálních věcí hovořila v obsáhlém rozhovoru o postavení seniorů v české společnosti a důchodové reformě, o vztazích k menšinám či o problematice nezaměstnanosti.

Archiv novinek

• Bohuslav Sobotka

20.10.2014 Po čtvrté v řadě za sebou (2008, 2010, 2012, 2014) vyhrála o tomto víkendu ČSSD... (přečteno 38×)

• Antonín Seďa