Vládní koalice hraje vabank

27.06.2012 Ve stručnosti si dovolím několik argumentů, které ukazují na nutnost akvizici došetřit. Za prvé, M. Kalousek má pravdu, že náčelník generálního štábu Vl.Picek nakonec souhlasil s nákupem C-295M, protože, jak nákup zdůvodnil, CASA jednoznačně nahradí vyřazované a fyzicky zastaralé letouny An-26. S tím souhlasím i já, že nové letouny jsou lepší než ty staré.

Nemohu si odpustit, ale v kauze vydání či nevydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové hraje vládní koalice divnou hru. Ministr financí M.Kalousek, místopředseda to TOP 09, se všemožně snaží přesvědčit veřejnost, že náš stát má nakročeno k policejnímu státu a obviňuje policii a tím i dozorujícího státního zástupce z „politické“ hry. Osobně jsem přesvědčen, že jeho snahou je zastavit vyšetřování kauzy nákupu letounů C-295 M, stůj co stůj. A neváhá utrácet peníze daňových poplatníků za zpracování právních analýz, které mají ovlivnit poslaneckou sněmovnu ve prospěch exministryně obrany.

Podobně postupuje vícepremiérka K.Peake, která si nechala vypracovat posudek od Legislativní rady vlády. A korunu všemu nasadil premiér P.Nečas, který se nejenže nezastal orgánů činných v trestním řízení, ale naopak bez obalu pohrozil Policii ČR.

Přesto či právě proto by měla být paní poslankyně Parkanová vydána a měla by se hájit u soudu. Protože právě předkládané argumenty a právní analýzy jí mohou pomoci se obhájit.

Nicméně nákup transportních letounů CASA je od samého počátku netransparentní a podle NKÚ i nezávislého znaleckého ocenění předražený. A to přesto, že se nám pan ministr Kalousek snaží namluvit opak. Bez konečného vyšetření a rozhodnutí nezávislého soudu se totiž nikdy nedobereme k pravdě a celá kauza bude opět smetena pod koberec.

Ve stručnosti si dovolím několik argumentů, které ukazují na nutnost akvizici došetřit.

Za prvé, M. Kalousek má pravdu, že náčelník generálního štábu Vl.Picek nakonec souhlasil s nákupem C-295M, protože, jak nákup zdůvodnil, CASA jednoznačně nahradí vyřazované a fyzicky zastaralé letouny An-26. S tím souhlasím i já, že nové letouny jsou lepší než ty staré.

Nicméně pan ministr zamlčel, že tentýž generál opakovaně upozorňoval, že C-295M neodpovídají technické specifikaci Vzdušných sil Armády ČR. A že byl nakonec přesvědčen vedením ministerstva obrany, je věcí orgánů činných v trestním řízení, aby zjistili proč.

Za druhé, problematickým se jeví samotné Memorandum o porozumění, podepsané v dubnu 2008 mezi MO a firmou EADS, jehož podstatou byla zprvu pouze směna pěti nepotřebných L-159 za jeden C-295M s možnou opcí na další dva letouny CASA. Proti tomuto memorandu podala konkurence stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten sice rozhodl o zastavení šetření, i když MO se nevypořádalo s námitkami firmy Alenia. Problematické bylo i rozpočtové opatření schválené vládou po podání návrhu na přezkum úkonů zadavatele.

Za třetí, je otázkou proč nebyl nákup organizován přímo mezi vládou ČR a společností EADS a proč se akvizice prováděla přes prostředníka, firmu Omnipol.A že základní smlouva neobsahovala servisní podporu a dodávky náhradních dílů svědčí buď o neschopnosti úředníků MO nebo o předem připravený kalkul. Pochybuji, že má pravdu pan Kalousek, který tvrdí, že tehdejší vláda si byla vědoma, že letouny nemají zajištěný servis.

Za čtvrté, to že není se zakázkou vše v pořádku řešila i Evropská komise, která dala ČR k evropskému soudu. EK sice nakonec po dlouhých jednáních žalobu stáhla, ale ostuda z netransparentního nákupu zůstala. Tak jako zůstala ostuda z nenasazení letounu CASA v misi ISAF,a to z důvodu vážných závad a zkušebních problémů letounu.

Za páté, souhlasím s právním názorem, že zákon o majetku ČR obecně neukládá povinnost zpracovat ocenění. Ale na rozdíl od náměstka Legislativní rady vlády jsem přesvědčen, že nákup letounů C-295M byl proveden v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. A tady zákon jasně vymezuje, že cenu lze sjednat do výše rovnající se ocenění. MO má k dispozici marketingovou studii i ocenění nákupu, které si samo připravilo. Nicméně stále platí, že fyzické osoby, které z titulu svých funkcí činí právní a jiné úkony týkající se majetku, jsou povinny provádět tuto činnost s odbornou péčí. Osoba ve funkci, v tomto případě i paní exministryně, musí být schopna dokázat,že cena uvedená ve smlouvě nepřesáhla zákonem stanovenou cenu. A takovým důkazem je právě ocenění, které pan ministr Kalousek neustále zpochybňuje a tvrdí, že jej paní Parkanová nepotřebovala.

Podle mého názoru platí, že potrefená husa zakejhala, a že kauza nákupu letounů CASA směřuje do řad vládní koalice. Proto se její členové snaží hrát vabank a stíhání poslankyně Vl.Parkanové zastavit za každou cenu. Pouze je nutno se ptát, proč předkládané argumenty členů vlády zaznívají v diskusi o vydání paní místopředsedkyně sněmovny, když by se měly jimi zabývat orgány činné v trestním řízení a justice. To již vláda zapomněla, že se stavěla do role vlády proti korupční? Nebo snad pro ni neplatí, padni komu padni?

Profil autora
male-antonin_seda.jpg
Ing. Antonín Seďa
Blogy autora Antonín Seďa
  • Svoboda slova dvacet pět let po sametové revoluci (přečteno 38×)

Rozumím tomu, že v současné době přebíjí mediální témata uprchlická krize, představující dokonce větší nebezpečí než bojůvky ISIS či bezpečnostní krize na východní Ukrajině. Pokud člověk analyzuje současný stav na mediálním trhu, který stále výrazněji ovlivňují elektronická média, pak zjistí dva trendy, které se dnes dostávají do popředí. Tím prvním je výrazné ovlivňování široké veřejnosti privátními médii, kde se o nějaké vyváženosti nedá ani hovořit. Je to způsobeno zejména vlastnickou strukturou, propojeností podnikání s politikou a sázka na takzvanou PR politiku, ve které již nejde o prosazování politického programu, jako o veřejnou známost. Nehledě na obrovský vliv různých průzkumů veřejného mínění, povětšinou zadaných za konkrétním cílem , zejména z důvodu ovlivnění názoru či zájmu občanů.

• Politická korektnost (přečteno 38×)

V dlouhodobých průzkumech veřejného mínění se politici drží na samém dně popularity z pohledu jejich zaměstnání. Poněkud více si stojí ti komunální, protož jsou blíže lidem a jejich práce je víc vidět, ale ani zde to není bůhví co. Zároveň značné množství veřejnosti i českých médií kritizuje obhroublost české politiky a českých politiků a volají po politické korektnosti. Přitom se zapomíná, že tak, jak je nutné se odborně připravit na jakékoliv povolání, tak je důležité získat vědomosti a znalosti i ze zastupitelské demokracie.

• Pandurgate opět na scéně (přečteno 96×)

Česká armáda hodlá nakoupit 20 kusů nových kolových obrněných vozidel Pandur II. Tyto vozidla by měly být ve speciální výbavě. Šest štábních a 14 velitelských, bratru za 1,3 miliardy korun. Údajně je nákup nutný pro velitelské a spojařské účely.

• Trocha politiky v horkém a únavném létě (přečteno 64×)

Když se člověk začte do českých deníků či týdeníků, leckdy se nestačí divit. Tak jak se mění společnost, tak se mění i politika. Pro mne osobně je politika veřejnou službou, kdy politik, coby zástupce občanů, řeší problémy současné společnosti. A vlastní řešení problému vychází z politického programu, se kterým se ucházel o voličskou podporu. Dnes, namísto plnění si těchto programových priorit stačí, když má politik kvalitní PR a velkou podporu sdělovacích prostředků, a to nejlépe svých vlastních. Vždyť důležité je spíše „prodávat“ sám sebe, než méně okatě, ale o to více reálně, řešit problémy svých spoluobčanů či institucí. Příkladem může být přístup některých politiků k řešení bývalé uherskohradišťské věznice.

• Neptej se, co může udělat stát pro tebe. Zeptej se, co můžeš udělat pro stát... (přečteno 42×)

Poslední údaje Českého statistického úřadu ukazují, že ČR na tom není tak špatně. Má slušně rostoucí ekonomiku, kde je tahounem průmyslová výroba a export, roste spotřebitelská poptávka a po letech se oživila česká stavební výroba. Přesto česká pravice hovoří o tom, že to není zásluha současné vlády, ale že je to dáno ekonomickým cyklem. I kdyby na tomto tvrzení byl kus pravdy, nelze připomenout změnu politiky současné vlády, která se odrazila v podpoře exportu pomocí ekonomické diplomacie, hledají se nová odbytiště za pomocí vládní podpory, rozšiřují se investiční pobídky, zvyšují se platy ve státní a veřejné sféře, důchody a roste minimální mzda. Což se mimo jiné odráží i v lepší spotřebitelské a podnikatelské náladě i v postupném zvyšování životního standardu obyvatel České republiky.

Názory a komentáře autora Antonín Seďa
  • Podpora podnikání je důležitou součástí politiky ČSSD

Přesto, že sociální demokracie je politickou stranou, která podporuje podnikání a investice, zvyšování konkurenceschopnosti a rozvoj vědy a výzkumu, stále je jí nasazována pomyslná psí hlava proti podnikatelské a proti živnostenské strany. ČSSD si uvědomuje, že každé snížení nezaměstnanosti či spíše zvýšení zaměstnanosti zlepšuje financování sociálních a zdravotních služeb a obecně veřejných služeb jako celku. Z tohoto pohledu je praktická politika zaměřena na řešení problémů podnikatelského sektoru, podpory technického vzdělávání, hledání nových odbytišť za pomocí ekonomické diplomacie či podporou investic, a to nejen těch zahraničních. Nedílnou součástí zlepšení podnikatelského prostředí je nastavení transparentních pravidel, snížení šedé ekonomiky, boj proti daňovým rájům, korupci či daňovým únikům.

• Zasedání Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance k šedesátému výročí založení

Jako předseda Stálé delegace ČR do Parlamentního shromáždění Severoatlantické aliance jsem se v sobotu 18. července 2015 zúčastnil jednodenního semináře věnovanému 60. výročí založení PS NATO. Seminář se konal pod záštitou francouzské delegace, předsedy Senátu a ministra obrany Francie v nádherných prostorech Senátu FR v Lucemburském paláci.

• Migrace, migrace a opět migrace

Problematika nelegální migrace zaměstnává dnes všechny politiky v Evropské unii. Nejinak tomu je i v případě českého parlamentu, který k tomu svolal dokonce mimořádnou schůzi. Rozumím tomu, že se naši občané obávají islámských přistěhovalců či bezpečnostních hrozeb, které vlnu přistěhovalectví mohou doprovázet. Různé petiční akce, xenofobní a populistická vyjádření však daný problém nevyřeší. Naopak zvyšují strach občanů této země a zostřují napětí ve společnosti.

• Kdo je pučista a kdo je zrádce

Konference politického hnutí Úsvit přímé demokracie rozhodla o respektování usnesení předsednictva hnutí a poslaneckého klubu k integraci a k založení nové politické strany a zároveň uložila předsedovi Tomio Okamurovi respektovat demokratické principy. Po pravdě řečeno nevím, zda se mám smát či plakat při pohledu na vlastní kremaci tohoto politického hnutí, které ve volbách v říjnu roku 2013 získalo 6,88% hlasů, což představovalo 342 339 voličů. Dnes se obě strany sporu, rozdělené v poměru svých devíti členů na pět proti Okamurovi a čtyři pro Okamuru, navzájem obviňují z puče a ze zrady. Problémem však je, že jejich počínání je především zradou občanů, kteří jim dali svůj hlas.

• Kdo prohrál a kdo vyhrál

Soubor opatření k implementaci dohody z Minsku, přijatých v dohodě o příměří na Ukrajině, měl znamenat okamžitý a úplný klid zbraní, počínaje 00:00 (kyjevského času) 15. 2. 2015. Přesto, že v některých částech stále probíhají vojenské operace, osobně podporuji diplomatická jednání a jsem k plnění této dohody opatrný optimista. Zároveň jsem skeptický vůči různým komentářům a veřejným sdělením, které předem zpochybňují nejen plnění této dohody, ale které spekulují zejména o tom, kdo v této dohodě vlastně prohrál a kdo vyhrál.

Podobná témata
  • Svoboda slova dvacet pět let po sametové revoluci

• Politická korektnost

• Pandurgate opět na scéně