Vládní koalice hraje vabank

27.06.2012 Ve stručnosti si dovolím několik argumentů, které ukazují na nutnost akvizici došetřit. Za prvé, M. Kalousek má pravdu, že náčelník generálního štábu Vl.Picek nakonec souhlasil s nákupem C-295M, protože, jak nákup zdůvodnil, CASA jednoznačně nahradí vyřazované a fyzicky zastaralé letouny An-26. S tím souhlasím i já, že nové letouny jsou lepší než ty staré.

Nemohu si odpustit, ale v kauze vydání či nevydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové hraje vládní koalice divnou hru. Ministr financí M.Kalousek, místopředseda to TOP 09, se všemožně snaží přesvědčit veřejnost, že náš stát má nakročeno k policejnímu státu a obviňuje policii a tím i dozorujícího státního zástupce z „politické“ hry. Osobně jsem přesvědčen, že jeho snahou je zastavit vyšetřování kauzy nákupu letounů C-295 M, stůj co stůj. A neváhá utrácet peníze daňových poplatníků za zpracování právních analýz, které mají ovlivnit poslaneckou sněmovnu ve prospěch exministryně obrany.

Podobně postupuje vícepremiérka K.Peake, která si nechala vypracovat posudek od Legislativní rady vlády. A korunu všemu nasadil premiér P.Nečas, který se nejenže nezastal orgánů činných v trestním řízení, ale naopak bez obalu pohrozil Policii ČR.

Přesto či právě proto by měla být paní poslankyně Parkanová vydána a měla by se hájit u soudu. Protože právě předkládané argumenty a právní analýzy jí mohou pomoci se obhájit.

Nicméně nákup transportních letounů CASA je od samého počátku netransparentní a podle NKÚ i nezávislého znaleckého ocenění předražený. A to přesto, že se nám pan ministr Kalousek snaží namluvit opak. Bez konečného vyšetření a rozhodnutí nezávislého soudu se totiž nikdy nedobereme k pravdě a celá kauza bude opět smetena pod koberec.

Ve stručnosti si dovolím několik argumentů, které ukazují na nutnost akvizici došetřit.

Za prvé, M. Kalousek má pravdu, že náčelník generálního štábu Vl.Picek nakonec souhlasil s nákupem C-295M, protože, jak nákup zdůvodnil, CASA jednoznačně nahradí vyřazované a fyzicky zastaralé letouny An-26. S tím souhlasím i já, že nové letouny jsou lepší než ty staré.

Nicméně pan ministr zamlčel, že tentýž generál opakovaně upozorňoval, že C-295M neodpovídají technické specifikaci Vzdušných sil Armády ČR. A že byl nakonec přesvědčen vedením ministerstva obrany, je věcí orgánů činných v trestním řízení, aby zjistili proč.

Za druhé, problematickým se jeví samotné Memorandum o porozumění, podepsané v dubnu 2008 mezi MO a firmou EADS, jehož podstatou byla zprvu pouze směna pěti nepotřebných L-159 za jeden C-295M s možnou opcí na další dva letouny CASA. Proti tomuto memorandu podala konkurence stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten sice rozhodl o zastavení šetření, i když MO se nevypořádalo s námitkami firmy Alenia. Problematické bylo i rozpočtové opatření schválené vládou po podání návrhu na přezkum úkonů zadavatele.

Za třetí, je otázkou proč nebyl nákup organizován přímo mezi vládou ČR a společností EADS a proč se akvizice prováděla přes prostředníka, firmu Omnipol.A že základní smlouva neobsahovala servisní podporu a dodávky náhradních dílů svědčí buď o neschopnosti úředníků MO nebo o předem připravený kalkul. Pochybuji, že má pravdu pan Kalousek, který tvrdí, že tehdejší vláda si byla vědoma, že letouny nemají zajištěný servis.

Za čtvrté, to že není se zakázkou vše v pořádku řešila i Evropská komise, která dala ČR k evropskému soudu. EK sice nakonec po dlouhých jednáních žalobu stáhla, ale ostuda z netransparentního nákupu zůstala. Tak jako zůstala ostuda z nenasazení letounu CASA v misi ISAF,a to z důvodu vážných závad a zkušebních problémů letounu.

Za páté, souhlasím s právním názorem, že zákon o majetku ČR obecně neukládá povinnost zpracovat ocenění. Ale na rozdíl od náměstka Legislativní rady vlády jsem přesvědčen, že nákup letounů C-295M byl proveden v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. A tady zákon jasně vymezuje, že cenu lze sjednat do výše rovnající se ocenění. MO má k dispozici marketingovou studii i ocenění nákupu, které si samo připravilo. Nicméně stále platí, že fyzické osoby, které z titulu svých funkcí činí právní a jiné úkony týkající se majetku, jsou povinny provádět tuto činnost s odbornou péčí. Osoba ve funkci, v tomto případě i paní exministryně, musí být schopna dokázat,že cena uvedená ve smlouvě nepřesáhla zákonem stanovenou cenu. A takovým důkazem je právě ocenění, které pan ministr Kalousek neustále zpochybňuje a tvrdí, že jej paní Parkanová nepotřebovala.

Podle mého názoru platí, že potrefená husa zakejhala, a že kauza nákupu letounů CASA směřuje do řad vládní koalice. Proto se její členové snaží hrát vabank a stíhání poslankyně Vl.Parkanové zastavit za každou cenu. Pouze je nutno se ptát, proč předkládané argumenty členů vlády zaznívají v diskusi o vydání paní místopředsedkyně sněmovny, když by se měly jimi zabývat orgány činné v trestním řízení a justice. To již vláda zapomněla, že se stavěla do role vlády proti korupční? Nebo snad pro ni neplatí, padni komu padni?

Profil autora
male-antonin_seda.jpg
Ing. Antonín Seďa
Blogy autora Antonín Seďa
  • Česká armáda z pohledu jejího velení a z pohledu politické reprezentace (přečteno 39×)

Málokdo si uvědomuje skutečnost, že naše armáda po listopadu 1989 prošla největšími změnami, ve srovnání s ostatními státními institucemi či rezorty. Po prvních letech tápání a hledání řešení budoucnosti nejen armády, ale i zajištění obranyschopnosti naší země, se politická reprezentace rozhodla vstoupit do Severoatlantické aliance.

• Přelomová dohoda o volném obchodu ve světle evropské a české politiky (přečteno 62×)

Doposud jsem nezažil v Parlamentu ČR žádnou diskusi, která by se týkala dnes vyjednávané dohodě o volném obchodu mezi USA a EU (Transatlantik Trade and Investment Partnership, TTIP). Podle vyjednávačů, což je na jedné straně administrativa prezidenta B.Obamy a na straně druhé Evropská komise, má jít o smlouvu demonstrující vytvoření svobodného, otevřeného a na dohodách založeného světa.

• Strach opět obchází naší republikou (přečteno 162×)

Připomínáme si 25. výročí sametové revoluce, i když každý poněkud po svém. Já sám jsem se zúčastnil 17.11. v 17 hodin 17 minut každoročního zpívání u Rozárky v Uherském Hradišti a přes špatné počasí to byl hezký zážitek. Na druhé straně republiky demonstranti využili těchto oslav k protestu vůči panu prezidentovi, který podle nich škodí zemi. Připomenu, že házení rajčaty poškodilo tyto oslavy také, o čemž komentovala česká i zahraniční média . Extrémní levice a extrémní pravice zneužila výročí k tradiční kritice poměrů v České republice.

• K Velitelskému shromáždění Armády České republiky (přečteno 39×)

Tak jako každoročně se konalo Velitelské shromáždění naší armády, aby vytýčilo základní úkoly AČR v roce 2015. Souhlasím s panem prezidentem M.Zemanem, že se nelze připravovat na minulé války opětovným návratem k vševojskovému systému armády a k teritoriální obraně naší země. Naše profesionální armáda si plní zadání dané Bezpečnostní strategií ČR a Vojenskou strategií ČR, zároveň si plní mezinárodní závazky dané našim členstvím v Severoatlantické alianci a v Evropské unii. V obou těchto organizacích se jedná o kolektivní pojetí obrany s tím, že každý členský stát má povinnost budovat vlastní schopnosti.

• Krátké zamyšlení k 25. výročí sametové revoluce (přečteno 53×)

Všechna česká média i vrcholní představitelé naší politiky se předhánějí v organizování rozličných akcí k 25. výročí sametové revoluce. Sdělovací prostředky na nás chrlí záplavy autentických listopadových i polistopadových záběrů, rozličných informací i komentářů. Nicméně zásadním problémem je skutečný stav naší demokracie a zejména naší společnosti.

Názory a komentáře autora Antonín Seďa
  • To se to kritizuje bez vládní odpovědnosti

Je logické a legitimní, že opoziční KSČM útočí proti konkurenčním sociálním demokratům. Ono se to totiž velmi jednoduše kritizuje bez vládní odpovědnosti, kterou vlastně komunisté ani nechtějí. Protože jejich podpora je právě založena na sbírání protestních hlasů. A je opravdu jedno, zda se jedná o vládu vedenou ČSSD či ODS. Předseda KSČM Vojtěch Filip se ve svém článku s názvem Proč ČSSD hraje opět falešnou hru s občany? poukazuje mimo jiné na vznik vládní koalice v roce 2002.

• Důležitá je parlamentní kontrola realizace zákona č.428/2012 Sb.

Mohlo by se zdát, že církevní restituce již neleží sociálním demokratům na srdci, a že neusilují o úpravu podmínek zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

• Co trápí sociální demokracii

Odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku souvisí se stavem české společnosti. V ní panuje velká nedůvěra vůči politickým stranám a nechuť jakkoli se v nich angažovat.

• Branné zákony měly být od samého počátku projednávány společně

Zvolená metoda per partes k projednávání branných zákonů je od samého počátku chybná. A to dokonce původně hodlalo ministerstvo obrany některé z těchto zákonů projednat ve zkráceném procesu podle §90 (2) Jednacího řádu Poslanecké sněmovny PČR. Základním problémem je totiž nutnost provázanosti jednotlivých zákonů, které vznikly na základě schválených koncepcí. A právě provázanost jednotlivých zákonů je tím kruciálním problémem, protože odhalí skutečné cíle předkládaných novel a jejich finanční náročnost. Poukazovat na skutečnost, že jak koncepce, tak některé zákony byly již projednány v příslušném výboru je liché, zejména z důvodu nové politické reprezentace a jejich programových priorit.

• Společná obranná politika se nesmí smrsknout na euroarmádu

Skončený summit Evropské unie v Bruselu, který měl řešit společnou obrannou politiku, ukázal na konkrétní rozdíly v přístupu jednotlivých zemí. Tlak na zavedení armády EU není tím pravým ořechovým pro Brity, ale ani pro Francouze. Velká Británie tradičně podporuje národní armádu a transatlantickou spolupráci, Francie lpí na národních zájmech a Německo nehodlá pouze financovat vojenské zásahy evropských jednotek. Osobně jsem přesvědčen, že je nutno nalézt kompromisní, ale funkční řešení, které by sice zvýšilo vojenskou kooperaci evropských zemí, ale zároveň by zachovalo identitu národní armády.

Podobná témata
  • Česká armáda z pohledu jejího velení a z pohledu politické reprezentace

• Přelomová dohoda o volném obchodu ve světle evropské a české politiky

• Strach opět obchází naší republikou