Tanečky vlády P. Nečase kolem zapojení ČR do rozpočtové unie jsou nevkusné

20.01.2012 Tanečky Nečasovy vlády kolem půjčky 3,5 miliardy euro (90 miliard Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu začínají být nejen nevkusné, ale také ohrožující české národní zájmy.

Evropská unie dala možnost, skrze Mezinárodní měnový fond České republice poskytnout úvěr na podporu eurozóny tím nejbezpečnějším možným způsobem. Všechny ostatní varianty jsou daleko riskantnější. Česká národní banka má pouze změnit strukturu svých pohledávek, protože většinu měnového zlata dávno prodala, má pohledávky za velkými zeměmi. Pokud namísto pohledávky za velkými zeměmi bude mít pohledávku za MMF, tak to bude méně riskantnější situace, než ta dnešní.

Důvodem pro vyjádření dobré vůle vůči EU a eurozóně je vlastní národní zájem, který spočívá v tom, že potřebujeme fungující evropský ekonomický prostor, kam budeme moci vyvážet i v budoucnu. Takže naše investice má smysl, protože eurozóna v nějaké, byť možná užší formě bude fungovat i v budoucnu a je v našem zájmu i mít fungující EU.

Profil autora
Jan Mládek
Ing. Jan Mládek, CSc.
Blogy autora Jan Mládek
Názory a komentáře autora Jan Mládek
Podobná témata
  • J. Mládek: Úprava limitů neznamená okamžité rozšíření těžby hnědého uhlí

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes představil čtyři varianty řešení problematiky územních limitů těžby hnědého uhlí. Navržené možnosti budou diskutovány v rámci Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity), poté bude materiál předložen vládě.

• J. Mládek jednal se zástupci města Sokolov a odboráři těžební společnosti Sokolovská uhelná

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se 22. ledna 2015 setkal v Sokolově s náměstky hejtmana Karlovarského kraje Evou Valjentovou a Martinem Havlem, starostou Sokolova Janem Pickou a zástupci těžební společnosti Sokolovská uhelná a hornických odborů.

• J. Mládek odsoudil fundamentalismus, ČR podporuje dialog s islámskými zeměmi

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v rámci 25. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vystoupil s projevem na téma rizik terorismu a fundamentalismu v České republice.

• Zrušit limity uhlí úplně? Není tu politická vůle

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v rozhovoru pro regionální Deník. Prolomit limity, za kterými se ukrývá hnědé uhlí na severu Čech včetně možného bourání obcí, nebo nechat uhlí tam, kde je? Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) do konce března na vládu předloží surovinovou koncepci, která počítá se dvěma možnostmi: posunutím limitů jen na Dole Bílina (vlastní ČEZ) a částečným posunutím limitů také v lomu ČSA (vlastní Severní energetická), ovšem při zachování obce Černice a Horní Jiřetín. Vítězí zatím první varianta. Podrobnosti o uhlí, ale také o tom, proč by v Česku mohl vzniknout kvůli dostavbě jaderných elektráren jakýsi „ČEZ 2“, prozrazuje v rozhovoru pro regionální Deník ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

• J. Mládek navštívil tři letecké podniky a jednal s Asociací leteckých výrobců

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes navštívil tři moravské výrobce letecké techniky, společnosti Evektor Kunovice, Aircraft Kunovice a ZLIN AIRCRAFT Otrokovice. Jednal rovněž s představiteli Asociace leteckých výrobců.

Archiv novinek

Přehled všech blogů