Tanečky vlády P. Nečase kolem zapojení ČR do rozpočtové unie jsou nevkusné

20.01.2012 Tanečky Nečasovy vlády kolem půjčky 3,5 miliardy euro (90 miliard Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu začínají být nejen nevkusné, ale také ohrožující české národní zájmy.

Evropská unie dala možnost, skrze Mezinárodní měnový fond České republice poskytnout úvěr na podporu eurozóny tím nejbezpečnějším možným způsobem. Všechny ostatní varianty jsou daleko riskantnější. Česká národní banka má pouze změnit strukturu svých pohledávek, protože většinu měnového zlata dávno prodala, má pohledávky za velkými zeměmi. Pokud namísto pohledávky za velkými zeměmi bude mít pohledávku za MMF, tak to bude méně riskantnější situace, než ta dnešní.

Důvodem pro vyjádření dobré vůle vůči EU a eurozóně je vlastní národní zájem, který spočívá v tom, že potřebujeme fungující evropský ekonomický prostor, kam budeme moci vyvážet i v budoucnu. Takže naše investice má smysl, protože eurozóna v nějaké, byť možná užší formě bude fungovat i v budoucnu a je v našem zájmu i mít fungující EU.

Profil autora
Jan Mládek
Ing. Jan Mládek, CSc.
Blogy autora Jan Mládek
Názory a komentáře autora Jan Mládek
Podobná témata
  • J. Mládek: Plynovody neměli získat soukromníci...Dnes se taháme o peníze

Omezení dodávek plynu v Česku zatím nehrozí, nastalo by až v případě, že by půl roku netekl vůbec žádný plyn z Ruska. Ministr průmyslu Jan Mládek však v rozhovoru pro LN říká, že se příslušná ministerstva společně s Evropskou komisí připravují i na takovou možnost. Tam, kde jsou omezeny dodávky plynu, lidé začínají topit přímotopy -využívají elektrický proud. Testuje se tedy třeba i riziko blackoutu.

• J. Mládek: Zatím nás Rusko nepálí, ale bude hůř

Ministr průlmyslu a obchodu Jan Mládek o ukrajinské krizi, korejských investicích a českých jaderných elektrárnách v Týdeníku Euro.

• Úspěch dohody s jihokorejskou firmou? Účast státu i golfová hřiště

Po jihokorejské firmě Nexen Tire, která postaví na Žatecku závod na výrobu pneumatik, přichází do Česka další investor z Korejské republiky, tentokrát společnost Hyundai Mobis. Ta vybuduje v Moravskoslezském kraji závod na výrobu světlometů pro automobily. O tomto úspěchu Sobotkovy vlády, CzechInvestu a předně ministerstva průmyslu a obchodu jsme hovořili s jeho šéfem Janem Mládkem.

• Cesta k dohodě byla poměrně dlouhá

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v rozhovoru o jednání s jihokorejskou firmou Nexen.

• J.Mládek pro Hospodářské noviny: Je možné, že Temelín dostaví státní firma

Nový ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek vstoupil do funkce poměrně rázně. Vyměnil několik náměstků i šéfa CzechInvestu. Vložil se do vyjednávání o výstavbě Amazonu v Brně a Dobrovízi a na půdě Evropské unie hned začala vyjednávání o nových klmaticko-energetických cílech pro rok 2030. Dvě témata ale stále na vyřešení čekají - prolomení těžebních limitů a dostavba Temelína. „Bavíme se o elektrárně za 200 až 300 miliard korun a to může ovlivňovat i makroekonomická čísla České republiky,“ říká k případné podpoře jádra v rozhovoru pro HN.

Archiv novinek

• Milan Urban

24.10.2014 Řeč je nikoliv o bývalém rektorovi University Karlovy, ale o „pravicovém... (přečteno 17×)

• Jan Keller