Tanečky vlády P. Nečase kolem zapojení ČR do rozpočtové unie jsou nevkusné

20.01.2012 Tanečky Nečasovy vlády kolem půjčky 3,5 miliardy euro (90 miliard Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu začínají být nejen nevkusné, ale také ohrožující české národní zájmy.

Evropská unie dala možnost, skrze Mezinárodní měnový fond České republice poskytnout úvěr na podporu eurozóny tím nejbezpečnějším možným způsobem. Všechny ostatní varianty jsou daleko riskantnější. Česká národní banka má pouze změnit strukturu svých pohledávek, protože většinu měnového zlata dávno prodala, má pohledávky za velkými zeměmi. Pokud namísto pohledávky za velkými zeměmi bude mít pohledávku za MMF, tak to bude méně riskantnější situace, než ta dnešní.

Důvodem pro vyjádření dobré vůle vůči EU a eurozóně je vlastní národní zájem, který spočívá v tom, že potřebujeme fungující evropský ekonomický prostor, kam budeme moci vyvážet i v budoucnu. Takže naše investice má smysl, protože eurozóna v nějaké, byť možná užší formě bude fungovat i v budoucnu a je v našem zájmu i mít fungující EU.

Profil autora
Jan Mládek
Ing. Jan Mládek, CSc.
Blogy autora Jan Mládek
Názory a komentáře autora Jan Mládek
Podobná témata
  • J. Mládek: Ať se z konvoje nestane další americký radar

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) je považován za největšího rusofila ve vládě. „Jsem ale hlavně český politik,“ říká. Země podle něj potřebuje ruský trh. A rusko-ukrajinský konflikt by prý měl být řešen mezinárodními dohodami, ne protiruskými sankcemi.

• Ministr Jan Mládek: Chystá se další velká investice

Pro to, abychom nalákali zahraniční investory, musí nejdříve ti domácí dát signál, že jsou tu spokojeni, říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s odkazem na investici, kterou v Kvasinách na Rychnovsku tento týden ohlásila Škoda Auto. Škodovka hodlá do budoucna investovat do rozšíření výroby sedm miliard korun a rovněž stát poskytne dvě miliardy na vybudování 52hektarové průmyslové zóny v okolí automobilky, kam by se mohly přestěhovat dodavatelské firmy.

• Ministr Jan Mládek se při návštěvě Mostecka setkal s horníky přímo v těžební jámě Lomu ČSA

Letos už podruhé zamířil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na Mostecko. Po lomu Bílina a okolních obcích, kde byl v lednu, dnes navštívil druhý z povrchových dolů, jehož by se týkalo případné prolomení těžebních limitů – lom ČSA. Navštívil i Horu Svaté Kateřiny, Novou Ves a Horní Jiřetín, kde jednal se starosty obcí, jichž by se případné rozšíření těžby dotýkalo.

• Ministr J. Mládek představil jasnou cestu k likvidaci kalů na Lagunách Ostramo

Ministr Jan Mládek dnes v rámci své pracovní cesty na Ostravsko jednal o aktuální situaci v podniku a černouhelném hornictví s výkonným ředitelem OKD Dalem R. Ekmarkem a managementem společnosti OKD. O zaměstnanosti a důchodech hovořil s předsedou odborové organizace OKD Jaromírem Pytlíkem a odboráři podniku. Hlavními tématy setkání ministra s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem a primátorem Ostravy Tomášem Macurou byla vedle zaměstnanosti na Ostravsku likvidace ekologické zátěže v areálu Lagun Ostramo.

• J. Mládek jednal s ministrem financí Ázerbájdžánu. Navštívil největší evropský terminál ropy a zemního plynu Sangačan

Sérii schůzek s ekonomickými ministry ázerbajdžánské vlády ukončil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek jednáním s ministrem financí Samirem Sharifovem. Druhý den pracovní cesty v Ázerbájdžánu navštívil také terminál ropy a zemního plynu Sangačan a setkal se s vedením ropné společnosti SOCAR.

Archiv novinek

Přehled všech blogů