Tanečky vlády P. Nečase kolem zapojení ČR do rozpočtové unie jsou nevkusné

20.01.2012 Tanečky Nečasovy vlády kolem půjčky 3,5 miliardy euro (90 miliard Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu začínají být nejen nevkusné, ale také ohrožující české národní zájmy.

Evropská unie dala možnost, skrze Mezinárodní měnový fond České republice poskytnout úvěr na podporu eurozóny tím nejbezpečnějším možným způsobem. Všechny ostatní varianty jsou daleko riskantnější. Česká národní banka má pouze změnit strukturu svých pohledávek, protože většinu měnového zlata dávno prodala, má pohledávky za velkými zeměmi. Pokud namísto pohledávky za velkými zeměmi bude mít pohledávku za MMF, tak to bude méně riskantnější situace, než ta dnešní.

Důvodem pro vyjádření dobré vůle vůči EU a eurozóně je vlastní národní zájem, který spočívá v tom, že potřebujeme fungující evropský ekonomický prostor, kam budeme moci vyvážet i v budoucnu. Takže naše investice má smysl, protože eurozóna v nějaké, byť možná užší formě bude fungovat i v budoucnu a je v našem zájmu i mít fungující EU.

Profil autora
Jan Mládek
Ing. Jan Mládek, CSc.
Blogy autora Jan Mládek
Názory a komentáře autora Jan Mládek
Podobná témata
  • Cesta k dohodě byla poměrně dlouhá

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v rozhovoru o jednání s jihokorejskou firmou Nexen.

• J.Mládek pro Hospodářské noviny: Je možné, že Temelín dostaví státní firma

Nový ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek vstoupil do funkce poměrně rázně. Vyměnil několik náměstků i šéfa CzechInvestu. Vložil se do vyjednávání o výstavbě Amazonu v Brně a Dobrovízi a na půdě Evropské unie hned začala vyjednávání o nových klmaticko-energetických cílech pro rok 2030. Dvě témata ale stále na vyřešení čekají - prolomení těžebních limitů a dostavba Temelína. „Bavíme se o elektrárně za 200 až 300 miliard korun a to může ovlivňovat i makroekonomická čísla České republiky,“ říká k případné podpoře jádra v rozhovoru pro HN.

• J.Mládek v Interview ČT24: Energetická bezpečnost země je zajištěna
  • J.Mládek: Snižujme administrativní zátěž podnikatelů!

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládaná novela živnostenského zákona byla zpracována s cílem pokračovat ve zlepšování podnikatelského prostředí v České republice dalším snižováním administrativní zátěže podnikatelů.

• Jan Mládek oznámil rezignaci na členství v dozorčí radě České pošty, s.p.

S ohledem na očekávané jmenování ministrem vlády ČR oznámil místopředseda dozorčí rady České pošty, s.p., Ing. Jan Mládek, CSc., na jejím dnešním jednání svoji rezignaci. Ministr vnitra Martin Pecina z pozice zakladatele České pošty, s.p., převzal rezignační dopis s tím, že jmenování nového člena dozorčí rady bude na novém ministrovi vnitra.

Archiv novinek

Přehled všech blogů