Tanečky vlády P. Nečase kolem zapojení ČR do rozpočtové unie jsou nevkusné

20.01.2012 Tanečky Nečasovy vlády kolem půjčky 3,5 miliardy euro (90 miliard Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu začínají být nejen nevkusné, ale také ohrožující české národní zájmy.

Evropská unie dala možnost, skrze Mezinárodní měnový fond České republice poskytnout úvěr na podporu eurozóny tím nejbezpečnějším možným způsobem. Všechny ostatní varianty jsou daleko riskantnější. Česká národní banka má pouze změnit strukturu svých pohledávek, protože většinu měnového zlata dávno prodala, má pohledávky za velkými zeměmi. Pokud namísto pohledávky za velkými zeměmi bude mít pohledávku za MMF, tak to bude méně riskantnější situace, než ta dnešní.

Důvodem pro vyjádření dobré vůle vůči EU a eurozóně je vlastní národní zájem, který spočívá v tom, že potřebujeme fungující evropský ekonomický prostor, kam budeme moci vyvážet i v budoucnu. Takže naše investice má smysl, protože eurozóna v nějaké, byť možná užší formě bude fungovat i v budoucnu a je v našem zájmu i mít fungující EU.

Profil autora
Jan Mládek
Ing. Jan Mládek, CSc.
Blogy autora Jan Mládek
Názory a komentáře autora Jan Mládek
Podobná témata
  • Čeští podnikatelé mají zájem o investice v Černé Hoře

V rámci oficiální návštěvy předsedy vlády Černé Hory Mila Đukanoviće v České republice 2. července 2015 proběhl seminář věnovaný investičním a obchodním příležitostem v Černé Hoře. Setkání se kromě politických představitelů obou zemí zúčastnilo přibližně 40 českých podnikatelů a zástupců relevantních institucí a 14 černohorských podnikatelů.

• Průmysl v loňském roce táhnul českou ekonomiku

Vládě České republiky byla předložena Analýza vývoje ekonomiky ČR za rok 2014, kterou zpracovala sekce průmyslu MPO. Tento materiál poskytuje ucelené hodnocení hlavních vývojových tendencí minulého roku, jež se prosazovaly jak na makroekonomické úrovni, tak zejména v odvětvích v kompetenci MPO.

• Snížení rozpočtu ČOI by ohrozilo ochranu českých spotřebitelů

Ministerstvo průmyslu a obchodu upozorňuje na hrozby plynoucí ze snížení rozpočtu České obchodní inspekce (ČOI) v části provozní a investičních výdajů. O snižování finančních prostředků ČOI se hovoří v návaznosti na celkové snížení rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu pro rok 2016.

• Nižší administrativní zátěž pro podnikatele díky digitalizaci a elektronizaci

V loňském roce se značně snížila administrativní zátěž pro podnikatele. To vyplývá ze Zprávy o pokroku ve snižování administrativní zátěže podnikatelů za rok 2014, kterou dnes schválila vláda. Zpráva informuje o zlepšeních vedoucích ke snížení administrativy pro podnikatele, které se podařilo realizovat v loňském roce. Z celkem 78 opatření, která byla identifikována, se jich podařilo v roce 2014 naplnit celých 52. Cílem je snížit administrativní zátěž podnikatelů prostřednictvím 60 opatření do konce roku 2015.

• Závěry 6. zasedání Řídícího výboru pro implementaci Exportní strategie České republiky

V pondělí 29. června 2015 se na Ministerstvu průmyslu a obchodu uskutečnilo 6. zasedání Řídícího výboru (ŘV) pro implementaci Exportní strategie České republiky. Jednání vedl osobně ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Řídící výbor sestává ze zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, generálního ředitele agentury CzechTrade, Asociace malých a středních podniků, Ministerstva financí, Ministerstva zahraničních věcí, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Mezinárodní obchodní komory a dalších partnerů české exportní podpory.

Archiv novinek

Přehled všech blogů