Tanečky vlády P. Nečase kolem zapojení ČR do rozpočtové unie jsou nevkusné

20.01.2012 Tanečky Nečasovy vlády kolem půjčky 3,5 miliardy euro (90 miliard Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu začínají být nejen nevkusné, ale také ohrožující české národní zájmy.

Evropská unie dala možnost, skrze Mezinárodní měnový fond České republice poskytnout úvěr na podporu eurozóny tím nejbezpečnějším možným způsobem. Všechny ostatní varianty jsou daleko riskantnější. Česká národní banka má pouze změnit strukturu svých pohledávek, protože většinu měnového zlata dávno prodala, má pohledávky za velkými zeměmi. Pokud namísto pohledávky za velkými zeměmi bude mít pohledávku za MMF, tak to bude méně riskantnější situace, než ta dnešní.

Důvodem pro vyjádření dobré vůle vůči EU a eurozóně je vlastní národní zájem, který spočívá v tom, že potřebujeme fungující evropský ekonomický prostor, kam budeme moci vyvážet i v budoucnu. Takže naše investice má smysl, protože eurozóna v nějaké, byť možná užší formě bude fungovat i v budoucnu a je v našem zájmu i mít fungující EU.

Profil autora
Jan Mládek
Ing. Jan Mládek, CSc.
Blogy autora Jan Mládek
Názory a komentáře autora Jan Mládek
Podobná témata
  • Vláda schválila Aktualizaci státní energetické koncepce

Členové vlády ČR na svém dnešním jednání schválili podobu dlouho očekávané Aktualizace státní energetické koncepce, která je klíčovým státním strategickým dokumentem v oblasti energetiky. Dokument dává strategické zadání pro rozvoj české energetiky na dalších 25 let.

• Ministr Jan Mládek podpořil další americké investice v ČR a vyzdvihl český letecký a kosmický průmysl

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek pokračuje v klíčových setkáních na své zahraniční cestě ve Spojených státech. S představiteli americké administrativy jednal o dalším rozvoji vzájemné hospodářské spolupráce a transatlantických vztazích. Ministr rovněž vystoupil na prestižní Atlantické radě a jednal s představiteli Světové banky. V rámci oborově zaměřené prezentace upozornil na potenciál českého leteckého a vesmírného průmyslu.

• Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v USA podpoří český letecký průmysl

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes odlétá na čtyřdenní pracovní cestu do USA. Do Spojených států doprovodí ministra mise českých podnikatelů ze sektoru letectví. Ministr bude jednat s americkými investory a politiky a vystoupí na prestižním "Atlantic Council".

• Podnikatelé se mohou začít připravovat na čerpání prvních 17 miliard z OP PIK

Evropská komise včera finálně schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) jako řídící orgán programu proto dává českým podnikatelům co nejdříve k dispozici předběžné podmínky týkající se první vlny výzev OP PIK. MPO hodlá v první vlně vyhlásit 11 výzev s alokacemi ve výši 17,35 miliardy korun.

• OP PIK je první český program na období 2014 - 2020 schválený Evropskou komisí

Evropská komise (EK) prostřednictvím komisařky Cristiny Cratu schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Operační program v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se tak stal prvním českým operačním programem na programovací období 2014 – 2020 schválený EK.

Archiv novinek

Přehled všech blogů