Tanečky vlády P. Nečase kolem zapojení ČR do rozpočtové unie jsou nevkusné

20.01.2012 Tanečky Nečasovy vlády kolem půjčky 3,5 miliardy euro (90 miliard Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu začínají být nejen nevkusné, ale také ohrožující české národní zájmy.

Evropská unie dala možnost, skrze Mezinárodní měnový fond České republice poskytnout úvěr na podporu eurozóny tím nejbezpečnějším možným způsobem. Všechny ostatní varianty jsou daleko riskantnější. Česká národní banka má pouze změnit strukturu svých pohledávek, protože většinu měnového zlata dávno prodala, má pohledávky za velkými zeměmi. Pokud namísto pohledávky za velkými zeměmi bude mít pohledávku za MMF, tak to bude méně riskantnější situace, než ta dnešní.

Důvodem pro vyjádření dobré vůle vůči EU a eurozóně je vlastní národní zájem, který spočívá v tom, že potřebujeme fungující evropský ekonomický prostor, kam budeme moci vyvážet i v budoucnu. Takže naše investice má smysl, protože eurozóna v nějaké, byť možná užší formě bude fungovat i v budoucnu a je v našem zájmu i mít fungující EU.

Profil autora
Jan Mládek
Ing. Jan Mládek, CSc.
Blogy autora Jan Mládek
Názory a komentáře autora Jan Mládek
Podobná témata
  • Připravujeme komisi, která se bude zabývat dopady poklesu Rublu na českou ekonomiku

„Oslabení rublu i celkový nepříznivý ekonomický vývoj budou mít nepochybně negativní vliv na český export do Ruské federace. Konkrétní dopady však nelze v současné době vyčíslit ani odhadnout. Bude záležet na schopnosti ruské vlády a centrální banky situaci stabilizovat, jaká opatření k tomu použijí a s jakým časovým účinkem, a zdali se jim podaří vrátit důvěru investorům a také spotřebitelům. Klíčový bude pochopitelně další vývoj cen ropy a ruský postoj k ukrajinské krizi, od něhož se bude odvíjet další osud sankcí.

• Ministr Mládek podepsal memorandum s Exportní a importní bankou Číny

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se dnes zúčastnil třetího setkání předsedů evropských vlád v rámci platformy spolupráce Čínské lidové republiky se šestnácti zeměmi střední, východní a jihovýchodní Evropy (platforma 16+1) v Bělehradu.

• J. Mládek: Plynovody neměli získat soukromníci...Dnes se taháme o peníze

Omezení dodávek plynu v Česku zatím nehrozí, nastalo by až v případě, že by půl roku netekl vůbec žádný plyn z Ruska. Ministr průmyslu Jan Mládek však v rozhovoru pro LN říká, že se příslušná ministerstva společně s Evropskou komisí připravují i na takovou možnost. Tam, kde jsou omezeny dodávky plynu, lidé začínají topit přímotopy -využívají elektrický proud. Testuje se tedy třeba i riziko blackoutu.

• J. Mládek: Zatím nás Rusko nepálí, ale bude hůř

Ministr průlmyslu a obchodu Jan Mládek o ukrajinské krizi, korejských investicích a českých jaderných elektrárnách v Týdeníku Euro.

• Úspěch dohody s jihokorejskou firmou? Účast státu i golfová hřiště

Po jihokorejské firmě Nexen Tire, která postaví na Žatecku závod na výrobu pneumatik, přichází do Česka další investor z Korejské republiky, tentokrát společnost Hyundai Mobis. Ta vybuduje v Moravskoslezském kraji závod na výrobu světlometů pro automobily. O tomto úspěchu Sobotkovy vlády, CzechInvestu a předně ministerstva průmyslu a obchodu jsme hovořili s jeho šéfem Janem Mládkem.

Archiv novinek

• Jan Hajda

18.12.2014 Odvolání náměstka Státního pozemkového úřadu (dále jen „SPÚ“) pana Vojtěcha Weise... (přečteno 37×)

• Lubomír Zaorálek