Státní mafie úřaduje

27.06.2012 Odvolání ministra Pospíšila vyvolává značné pochybnosti v souvislosti s jeho okolnostmi a načasováním. Ministr Pospíšil v minulosti za Topolánkovy vlády šel na ruku tzv. justiční mafii a přispěl k špatné situaci v soustavě státního zastupitelství. V poslední době však učinil kroky k nápravě těchto svých dřívějších pochybeních. K jeho odvolání došlo přesně v okamžiku, kdy se chystal provést zásadní personální rozhodnutí o jmenování nové vrchní státní zástupkyně v Praze a dokončit tak změny vedoucí k obnově schopnosti státního zastupitelství stíhat všechny trestné činy bez ohledu na politické souvislosti a na zájmy podsvětí.

Po justiční mafii máme zřejmě co do činění se „státní mafií“. Jak jinak označit snahu dvou vysokých ústavních činitelů, prezidenta a předsedy vlády, zabránit změnám ve státním zastupitelství a udržet vliv politiků a na ně napojených kmotrů na zásadní korupční a ekonomické trestní kauzy.

Shora uvedená tvrzení vyplývají z následujících okolností:

• uvedený důvod o nezvládnutí rozpočtového managementu rezortu je zjevně lživý, na nedostatek prostředků v rezortu justice upozorňovali poslanci ČSSD i sám rezort spravedlnosti už při projednávání rozpočtu na letošní rok, o dodatečné peníze by musel žádat každý ministr,
  • k odvolání došlo bezprostředně po návrhu na jmenování paní Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze,
  • odvolání bylo zjevně dopředu dojednáno s prezidentem, premiér měl domluvený termín nepochybně i s důvodem schůzky,
  • prezident narozdíl od všech obdobných situací odvolání okamžitě provedl, v minulosti opakovaně žádal o návrh na nového ministra před odvoláním dosavadního a s rozhodnutím si dával načas, oba ústavní činitelé podivuhodně spěchali,
  • premiér nepočkal na současné jmenování nového ministra, při uváděných rozpočtových důvodech nemělo smysl ponechat rezort bez ministra, současný ministr nemohl setrváním ve funkci do jmenování nového už nic v oblasti rozpočtu „pokazit“,
  • nebude-li urychleně jmenován nový ministr nelze jmenovat nového vrchního státního zástupce v Praze, může jít o záměr – poskytnout čas k zametení kauz zásadních pro politiky vládní koalice a na ně napojené kmotry,
  • Vrchní státní zastupitelství v Praze nadále řídí jako náměstek Grygárek se svojí zločinnou minulostí a s pověstí hlavního zprostředkovatele trestněprávních objednávek pro podsvětí a na něj napojené politiky,
  • k odvolání dochází v době, kdy se jedná o vydání významné koaliční političky Vlasty Parkánové k trestnímu stíhání, mluví se o dalších trestních kauzách souvisejících s politikou.

Velmi brzy uvidíme důkazy, jaké byly pravé důvody odvolání ministra Pospíšila, konkrétně jestli bude rezort dlouho neobsazen a tak paralyzován i ve vztahu k řešení situaci na Vrchním státním zastupitelství v Praze, jestli nový ministr po svém jmenování vyhoví návrhu na jmenování paní Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze a jestli i nový ministr bude požadovat a obdrží dodatečné peníze pro svůj rezort (objektivně jsou potřeba).

Prezident Klaus a premiér Nečas by měli přestat bránit změnám ve státním zastupitelství, přestat usilovat o politickou kontrolu nad trestními kauzami a dělat vše, aby si před spravedlností byli všichni občané rovni a ne aby sloužila mafiánskému kapitalismu.

Profil autora
212x131-dienstibier.jpg
Mgr. Jiří Dienstbier
  • ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti, místopředseda Senátorského klubu ČSSD
  • kompletní profil autora
Blogy autora Jiří Dienstbier
  • Veřejné peníze patří pod dohled NKÚ (přečteno 46×)

Jedním z hlavních cílů Sobotkovy vlády je vnesení pořádku do hospodaření s veřejnými prostředky a majetkem státu. Za pravicových kabinetů dosáhla nehospodárnost spojená s korupčním a klientelistickým jednáním obřích rozměrů. Snad proto jednoznačná většina kandidátů do Poslanecké sněmovny podepsala závazek, který naformulovala iniciativa Rekonstrukce státu a který se týká rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

• Lidská práva jako výzva (přečteno 50×)

Zpráva ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera k delegátkám a delegátům 38. sjezdu České strany sociálně demokratické v Praze ve dnech 13. a 14. března 2015.

• Vláda Babiše, Kalouska a Němcové, nebo vláda sociální demokracie? (přečteno 1502×)

Vážené voličky a voliči, občané České republiky, a zvláště Vy, kteří stále ještě váháte, zda volit ČSSD! Do předčasných voleb zbývá pouhých pár hodin. Nedovolte, aby se opakovala situace z roku 2010, kdy sice Česká strana sociálně demokratická zvítězila, ale k moci se nakonec znovu dostala pravicová vláda.

• Čeští zemědělci si nezaslouží živoření (přečteno 249×)

Někomu by asi vyhovovalo, kdyby prezidentská volba byla plná vtípků a zaplacených článků překypujících bezduchými frázemi, kampaň plná líbivých prohlášení vyřčených s profesionálním úsměvem. Reklamní a PR agentury by připravily líbivou kampaň na jejímž konci by voliči odevzdali své hlasy a zase by se nic nezměnilo. Takovou kampaň já vest nechci a budu proto při každé příležitosti konkrétní a nebudu se vyhýbat skutečným problémům a rád o nich budu debatovat, proto jsem se také rozhodl přijmout pozvánku do Hyde parku prezidentských kandidátů na Zemi živitelce na zemědělské téma „Měla by být naše země živitelkou?“

• Dopravní podnik Praha připomíná vosí hnízdo (přečteno 147×)

V nedávné době jsem se v médiích dočetl, že generální ředitel Dopravního podniku v Praze Vladimír Lich nechal zpracovat trestní oznámení na členy bývalého vedení Dopravního podniku - pro podezření, že tento management uzavřel pro podnik nevýhodné smlouvy. Jako pražský zastupitel, senátor, ale hlavně jako občan České republiky jsem tento krok generálního ředitele přivítal. Na plýtvání státními nebo městskými penězi je třeba vždy upozorňovat, zejména policii, a proto si musíme vážit každého, kdo najde odvahu se se svými poznatky podělit.

Názory a komentáře autora Jiří Dienstbier
Podobná témata
  • Veřejné peníze patří pod dohled NKÚ

• Lidská práva jako výzva

• J. Dienstbier: Kompromis? Kalouskovo vydírání

Měsíce práce týmu ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera z ČSSD na služebním zákoně poslal do stoupy nový kompromis koalice s opozicí. „Odpolitizování“ státní správy už se nechystá. Dienstbier se kvůli tomu dostal do sporu se svým velkým spojencem, premiérem Bohuslavem Sobotkou. Vymezil se vůči němu dokonce veřejně, když nejprve odmítal na novince spolupracovat. Dienstbierova pozice v ČSSD přitom není právě silná.

• J. Dienstbier: Můj úřad na služebním zákonu plně spolupracuje

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) na odpolední tiskové konferenci odmítl, že by jeho úřad nespolupracoval na služebním zákonu. Již od čtvrtečního rána prý převádí agendu na ministerstvo vnitra. Zároveň dal ale znovu najevo nevoli s dojednaným kompromisem mezi vládou a částí opozice. Povede podle něj k odkladům v řádu přinejmenším týdnů a může mít dopad i na čerpání evropských fondů.

• J. Dienstbier: Můj úřad na služebním zákonu plně spolupracuje

Archiv novinek