Problematický nákup sebou vždy přináší další problémy

01.06.2012 Když 7.5.2009, den před ukončením činnosti Topolánkovy vlády, podepsalo ministerstvo obrany smlouvu na dodávku transportních letounů CASA C-295M, muselo si být vědomo řady problémů. Původním záměrem vzdušných sil naší armády bylo nahrazení již dosluhujících letounů An - 26. Mělo být vypsáno výběrové řízení podle technických požadavků Armády ČR. Nicméně tehdejší vedení ministerstva obrany pod vedením Vl.Parkanové a jejího náměstka M.Bartáka se rozhodlo pro barterový obchod s EADS přes obchodního prostředníka firmu OMNIPOL, a.s. Již v té době v interní zprávě náčelník generálního štábu Vl.Picek upozorňoval na nevyhovující dolet, nízkou rychlost, slabý výkon pohonné jednotky a omezenou schopnost přepravy techniky používané ve výzbroji AČR.

Ministerstvo obrany odborných námitek nedbalo a nakoupilo 4 letouny C-295M za 3,5 miliardy korun.K tomu je třeba ovšem započíst cenu pěti bitevníků L-159 ALCA, které v rámci směny byly součástí této akvizice a 1 miliardu Kč za servis a dodávky ND. V tomto případě nejde jen o cenu, ale i o snížení schopností transportního letectva české armády.

Po letových problémech, kdy odcházelo k ohrožení bezpečnosti letového provozu a samotných vojáků došlo k podpisu Dohody o narovnání některých závazků z Kupní smlouvy. Podle MO letouny C-295M již plní bez omezení úkoly výcviku létajícího personálu, přepravy osob a materiálu v souladu s požadavky GŠ AČR. Stále ovšem probíhají opakované vojskové zkoušky systému pasivní ochrany DAS. Součástí dohody je i navrácení jednoho bitevníku a údajně snížená cena náhradních dílů.

Přes jistý pozitivní vývoj existuje řada dalších problémů, které snížily prestiž naší armády i České republiky. A to právě v souvislosti s předraženým a netransparentním nákupem letounů CASA. Zásadním problémem je skutečnost, že ČR nedodržela svůj závazek vůči aliančním partnerům k posílení transportních kapacit v misi ISAF. Prostě letoun C-295M zřejmě ani v tomto roce nebude nasazen v Afghánistánu a je otázkou, zda vůbec bude. Dalším problémem je dnes již ukončený soudní spor s Evropskou komisí, která dala naši zemi právě v souvislosti s porušením hospodářské soutěže žalobu k soudnímu dvoru. To byla další ostuda naší země, která sice skončila ve prospěch ČR, ale jistá pachuť z tohoto tendru zůstává.

V současné době je tento nákup ještě v hledáčku protikorupční policie, nicméně se zdá, že i tohle šetření skončí ve ztracenu. Je otázkou, proč bývalé vedení MO tlačilo tento letoun, který je jistě kvalitní náhradou za Antonovy, ale který neodpovídal původní specifikaci AČR. Je či není prošetřován bývalý první náměstek Barták a jeho tehdejší poradce J.Fulík, kteří podle sdělovacích prostředků podporovali takto koncipovaný barterový obchod. A jakou roli v tomto případu hraje současný ředitel sekce vyzbrojování plk.P.Bulant, bývalý to ředitel kabinetu ministrů obrany M.Bartáka a A.Vondry. Je možné a rád bych tomu věřil, že platí slova M.Bartáka, který podpořil jmenování P.Bulanta ředitelem sekce vyzbrojování s tím, že jde o pokračování jeho reformního kurzu na ministerstvu obrany.

Nejen snižování zdrojového rámce kapitoly 307 – MO, ale i řada neefektivních a netransparentních zakázek způsobuje zastavení modernizace techniky, snižování schopností AČR a zejména destabilizaci personálu české armády. Například nejsou peníze nejen na náhradu dosluhujícího proudového letounu CL-601 Challenger, ale dokonce ani na generálku jeho motorů. Osobně jsem přesvědčen, že by orgány činné v trestním řízení měly konat a tyto problematické akvizice, jakým je i nákup transportních letounů CASA konečně vyšetřit.

Profil autora
male-antonin_seda.jpg
Ing. Antonín Seďa
Blogy autora Antonín Seďa
  • Politika je během na dlouhou trať (přečteno 62×)

Když rozebírám výsledky proběhlých komunálních a senátních voleb, vždy si vzpomenu na slova bývalého předsedy ČSSD a současného prezidenta republiky Miloše Zemana, který tvrdil, že sociální demokracii může porazit pouze sociální demokrat.

• Proč podpořit kandidáty ČSSD v nadcházejících volbách (přečteno 58×)

Pro demokracii v naší zemi je jistě dobře, když je zájem občanů pracovat pro druhé a vzít odpovědnost za věci veřejné do svých rukou. Důležitá je nejen ochota kandidovat, ale zejména podpora spoluobčanů. Protože bez ní lze velmi těžko ne-li vůbec, prosazovat politický program či své myšlenky. O tom mohu hovořit nejen jako dlouholetý poslanec Parlamentu ČR, ale zejména jako dlouholetý člen Zastupitelstva města Uherské Hradiště, který zažil nejen práci v rámci vládní či radniční koalice, ale taktéž coby opoziční zastupitel.

• Prostota ducha či politické pokrytectví (přečteno 54×)

S blížícími se volbami roste napětí a nervozita uvnitř politických stran, hnutí či kandidujících jednotlivců. Představitelé ODS a TOP 09 se nyní tváří, že tu vlastně sedm let nevládli, že tu spoušť, kterou tady zanechali současné vládě, nevidí či nechtějí vidět. Sice se stále hlásí k pravicovým myšlenkám či konzervatismu, ale reálně se blíží populismu či až k demagogii. Kdyby to byla pouze parlamentní opoziční rétorika, lze ji i pochopit. Ale pokud stejnou politiku dělají i ti komunální politici, kteří vládnou jednotlivým radnicím, pak to nebude jen tak. Zřejmě jde o hodně.

• Co by opravdu zvýšilo prestiž naší armády (přečteno 56×)

V souvislosti s ukrajinskou misí se začíná hovořit o znovuzavedení povinné základní služby. Přitom se zapomíná, že tato diskuse již proběhla v době, kdy ČR vstupovala do Severoatlantické aliance a kdy spustila reformu naší armády. Namísto řešení akutních problémů Armády České republiky, se řeší docela zástupné problémy. Mimo jiné, tyto problémy vytahují na svět právě ti, kteří snižovali obranné výdaje naší země.

• Komentář k blížícím se volbám a nejen k nim (přečteno 90×)

Přesto, že jak volby do senátu, tak volby do zastupitelstev obcí se opakují se železnou pravidelností, neviděl jsem prozatím žádnou analýzu o tom, zda jsou volební zákony v souladu s platnou ústavou a zda jsou logicky psané. Proto se pokusím o stručný komentář, který se chce pokusit rozvířit diskusi kolem úprav voleb tak, aby byly transparentnější.

Názory a komentáře autora Antonín Seďa
  • To se to kritizuje bez vládní odpovědnosti

Je logické a legitimní, že opoziční KSČM útočí proti konkurenčním sociálním demokratům. Ono se to totiž velmi jednoduše kritizuje bez vládní odpovědnosti, kterou vlastně komunisté ani nechtějí. Protože jejich podpora je právě založena na sbírání protestních hlasů. A je opravdu jedno, zda se jedná o vládu vedenou ČSSD či ODS. Předseda KSČM Vojtěch Filip se ve svém článku s názvem Proč ČSSD hraje opět falešnou hru s občany? poukazuje mimo jiné na vznik vládní koalice v roce 2002.

• Důležitá je parlamentní kontrola realizace zákona č.428/2012 Sb.

Mohlo by se zdát, že církevní restituce již neleží sociálním demokratům na srdci, a že neusilují o úpravu podmínek zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

• Co trápí sociální demokracii

Odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku souvisí se stavem české společnosti. V ní panuje velká nedůvěra vůči politickým stranám a nechuť jakkoli se v nich angažovat.

• Branné zákony měly být od samého počátku projednávány společně

Zvolená metoda per partes k projednávání branných zákonů je od samého počátku chybná. A to dokonce původně hodlalo ministerstvo obrany některé z těchto zákonů projednat ve zkráceném procesu podle §90 (2) Jednacího řádu Poslanecké sněmovny PČR. Základním problémem je totiž nutnost provázanosti jednotlivých zákonů, které vznikly na základě schválených koncepcí. A právě provázanost jednotlivých zákonů je tím kruciálním problémem, protože odhalí skutečné cíle předkládaných novel a jejich finanční náročnost. Poukazovat na skutečnost, že jak koncepce, tak některé zákony byly již projednány v příslušném výboru je liché, zejména z důvodu nové politické reprezentace a jejich programových priorit.

• Společná obranná politika se nesmí smrsknout na euroarmádu

Skončený summit Evropské unie v Bruselu, který měl řešit společnou obrannou politiku, ukázal na konkrétní rozdíly v přístupu jednotlivých zemí. Tlak na zavedení armády EU není tím pravým ořechovým pro Brity, ale ani pro Francouze. Velká Británie tradičně podporuje národní armádu a transatlantickou spolupráci, Francie lpí na národních zájmech a Německo nehodlá pouze financovat vojenské zásahy evropských jednotek. Osobně jsem přesvědčen, že je nutno nalézt kompromisní, ale funkční řešení, které by sice zvýšilo vojenskou kooperaci evropských zemí, ale zároveň by zachovalo identitu národní armády.

Podobná témata
  • Politika je během na dlouhou trať

• Proč podpořit kandidáty ČSSD v nadcházejících volbách

• Prostota ducha či politické pokrytectví