Problematický nákup sebou vždy přináší další problémy

01.06.2012 Když 7.5.2009, den před ukončením činnosti Topolánkovy vlády, podepsalo ministerstvo obrany smlouvu na dodávku transportních letounů CASA C-295M, muselo si být vědomo řady problémů. Původním záměrem vzdušných sil naší armády bylo nahrazení již dosluhujících letounů An - 26. Mělo být vypsáno výběrové řízení podle technických požadavků Armády ČR. Nicméně tehdejší vedení ministerstva obrany pod vedením Vl.Parkanové a jejího náměstka M.Bartáka se rozhodlo pro barterový obchod s EADS přes obchodního prostředníka firmu OMNIPOL, a.s. Již v té době v interní zprávě náčelník generálního štábu Vl.Picek upozorňoval na nevyhovující dolet, nízkou rychlost, slabý výkon pohonné jednotky a omezenou schopnost přepravy techniky používané ve výzbroji AČR.

Ministerstvo obrany odborných námitek nedbalo a nakoupilo 4 letouny C-295M za 3,5 miliardy korun.K tomu je třeba ovšem započíst cenu pěti bitevníků L-159 ALCA, které v rámci směny byly součástí této akvizice a 1 miliardu Kč za servis a dodávky ND. V tomto případě nejde jen o cenu, ale i o snížení schopností transportního letectva české armády.

Po letových problémech, kdy odcházelo k ohrožení bezpečnosti letového provozu a samotných vojáků došlo k podpisu Dohody o narovnání některých závazků z Kupní smlouvy. Podle MO letouny C-295M již plní bez omezení úkoly výcviku létajícího personálu, přepravy osob a materiálu v souladu s požadavky GŠ AČR. Stále ovšem probíhají opakované vojskové zkoušky systému pasivní ochrany DAS. Součástí dohody je i navrácení jednoho bitevníku a údajně snížená cena náhradních dílů.

Přes jistý pozitivní vývoj existuje řada dalších problémů, které snížily prestiž naší armády i České republiky. A to právě v souvislosti s předraženým a netransparentním nákupem letounů CASA. Zásadním problémem je skutečnost, že ČR nedodržela svůj závazek vůči aliančním partnerům k posílení transportních kapacit v misi ISAF. Prostě letoun C-295M zřejmě ani v tomto roce nebude nasazen v Afghánistánu a je otázkou, zda vůbec bude. Dalším problémem je dnes již ukončený soudní spor s Evropskou komisí, která dala naši zemi právě v souvislosti s porušením hospodářské soutěže žalobu k soudnímu dvoru. To byla další ostuda naší země, která sice skončila ve prospěch ČR, ale jistá pachuť z tohoto tendru zůstává.

V současné době je tento nákup ještě v hledáčku protikorupční policie, nicméně se zdá, že i tohle šetření skončí ve ztracenu. Je otázkou, proč bývalé vedení MO tlačilo tento letoun, který je jistě kvalitní náhradou za Antonovy, ale který neodpovídal původní specifikaci AČR. Je či není prošetřován bývalý první náměstek Barták a jeho tehdejší poradce J.Fulík, kteří podle sdělovacích prostředků podporovali takto koncipovaný barterový obchod. A jakou roli v tomto případu hraje současný ředitel sekce vyzbrojování plk.P.Bulant, bývalý to ředitel kabinetu ministrů obrany M.Bartáka a A.Vondry. Je možné a rád bych tomu věřil, že platí slova M.Bartáka, který podpořil jmenování P.Bulanta ředitelem sekce vyzbrojování s tím, že jde o pokračování jeho reformního kurzu na ministerstvu obrany.

Nejen snižování zdrojového rámce kapitoly 307 – MO, ale i řada neefektivních a netransparentních zakázek způsobuje zastavení modernizace techniky, snižování schopností AČR a zejména destabilizaci personálu české armády. Například nejsou peníze nejen na náhradu dosluhujícího proudového letounu CL-601 Challenger, ale dokonce ani na generálku jeho motorů. Osobně jsem přesvědčen, že by orgány činné v trestním řízení měly konat a tyto problematické akvizice, jakým je i nákup transportních letounů CASA konečně vyšetřit.

Profil autora
male-antonin_seda.jpg
Ing. Antonín Seďa
Blogy autora Antonín Seďa
  • Česká armáda z pohledu jejího velení a z pohledu politické reprezentace (přečteno 39×)

Málokdo si uvědomuje skutečnost, že naše armáda po listopadu 1989 prošla největšími změnami, ve srovnání s ostatními státními institucemi či rezorty. Po prvních letech tápání a hledání řešení budoucnosti nejen armády, ale i zajištění obranyschopnosti naší země, se politická reprezentace rozhodla vstoupit do Severoatlantické aliance.

• Přelomová dohoda o volném obchodu ve světle evropské a české politiky (přečteno 62×)

Doposud jsem nezažil v Parlamentu ČR žádnou diskusi, která by se týkala dnes vyjednávané dohodě o volném obchodu mezi USA a EU (Transatlantik Trade and Investment Partnership, TTIP). Podle vyjednávačů, což je na jedné straně administrativa prezidenta B.Obamy a na straně druhé Evropská komise, má jít o smlouvu demonstrující vytvoření svobodného, otevřeného a na dohodách založeného světa.

• Strach opět obchází naší republikou (přečteno 162×)

Připomínáme si 25. výročí sametové revoluce, i když každý poněkud po svém. Já sám jsem se zúčastnil 17.11. v 17 hodin 17 minut každoročního zpívání u Rozárky v Uherském Hradišti a přes špatné počasí to byl hezký zážitek. Na druhé straně republiky demonstranti využili těchto oslav k protestu vůči panu prezidentovi, který podle nich škodí zemi. Připomenu, že házení rajčaty poškodilo tyto oslavy také, o čemž komentovala česká i zahraniční média . Extrémní levice a extrémní pravice zneužila výročí k tradiční kritice poměrů v České republice.

• K Velitelskému shromáždění Armády České republiky (přečteno 39×)

Tak jako každoročně se konalo Velitelské shromáždění naší armády, aby vytýčilo základní úkoly AČR v roce 2015. Souhlasím s panem prezidentem M.Zemanem, že se nelze připravovat na minulé války opětovným návratem k vševojskovému systému armády a k teritoriální obraně naší země. Naše profesionální armáda si plní zadání dané Bezpečnostní strategií ČR a Vojenskou strategií ČR, zároveň si plní mezinárodní závazky dané našim členstvím v Severoatlantické alianci a v Evropské unii. V obou těchto organizacích se jedná o kolektivní pojetí obrany s tím, že každý členský stát má povinnost budovat vlastní schopnosti.

• Krátké zamyšlení k 25. výročí sametové revoluce (přečteno 53×)

Všechna česká média i vrcholní představitelé naší politiky se předhánějí v organizování rozličných akcí k 25. výročí sametové revoluce. Sdělovací prostředky na nás chrlí záplavy autentických listopadových i polistopadových záběrů, rozličných informací i komentářů. Nicméně zásadním problémem je skutečný stav naší demokracie a zejména naší společnosti.

Názory a komentáře autora Antonín Seďa
  • To se to kritizuje bez vládní odpovědnosti

Je logické a legitimní, že opoziční KSČM útočí proti konkurenčním sociálním demokratům. Ono se to totiž velmi jednoduše kritizuje bez vládní odpovědnosti, kterou vlastně komunisté ani nechtějí. Protože jejich podpora je právě založena na sbírání protestních hlasů. A je opravdu jedno, zda se jedná o vládu vedenou ČSSD či ODS. Předseda KSČM Vojtěch Filip se ve svém článku s názvem Proč ČSSD hraje opět falešnou hru s občany? poukazuje mimo jiné na vznik vládní koalice v roce 2002.

• Důležitá je parlamentní kontrola realizace zákona č.428/2012 Sb.

Mohlo by se zdát, že církevní restituce již neleží sociálním demokratům na srdci, a že neusilují o úpravu podmínek zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

• Co trápí sociální demokracii

Odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku souvisí se stavem české společnosti. V ní panuje velká nedůvěra vůči politickým stranám a nechuť jakkoli se v nich angažovat.

• Branné zákony měly být od samého počátku projednávány společně

Zvolená metoda per partes k projednávání branných zákonů je od samého počátku chybná. A to dokonce původně hodlalo ministerstvo obrany některé z těchto zákonů projednat ve zkráceném procesu podle §90 (2) Jednacího řádu Poslanecké sněmovny PČR. Základním problémem je totiž nutnost provázanosti jednotlivých zákonů, které vznikly na základě schválených koncepcí. A právě provázanost jednotlivých zákonů je tím kruciálním problémem, protože odhalí skutečné cíle předkládaných novel a jejich finanční náročnost. Poukazovat na skutečnost, že jak koncepce, tak některé zákony byly již projednány v příslušném výboru je liché, zejména z důvodu nové politické reprezentace a jejich programových priorit.

• Společná obranná politika se nesmí smrsknout na euroarmádu

Skončený summit Evropské unie v Bruselu, který měl řešit společnou obrannou politiku, ukázal na konkrétní rozdíly v přístupu jednotlivých zemí. Tlak na zavedení armády EU není tím pravým ořechovým pro Brity, ale ani pro Francouze. Velká Británie tradičně podporuje národní armádu a transatlantickou spolupráci, Francie lpí na národních zájmech a Německo nehodlá pouze financovat vojenské zásahy evropských jednotek. Osobně jsem přesvědčen, že je nutno nalézt kompromisní, ale funkční řešení, které by sice zvýšilo vojenskou kooperaci evropských zemí, ale zároveň by zachovalo identitu národní armády.

Podobná témata
  • Česká armáda z pohledu jejího velení a z pohledu politické reprezentace

• Přelomová dohoda o volném obchodu ve světle evropské a české politiky

• Strach opět obchází naší republikou