Před 20 lety se Češi a Slováci vydali každý svou cestou

18.07.2012 Přesně před dvaceti lety se začaly odpočítávat poslední dny společného státu Čechů a Slováků.

V deklaraci o svrchovanosti ze dne 17. července 1992 se tehdejší Slovenská národní rada (SNR) přihlásila k právu slovenského národa na sebeurčení. "Slováci, kteří byli jako národ dvanáct staletí vždy pod někým nebo s někým, dokázali tímto dokumentem vyjádřit svou touhu - vytvořit svůj vlastní stát," uvedl v prohlášení prezident Ivan Gašparovič, jenž byl v době schválení deklarace předsedou národního parlamentu.

V době, kdy se východní Evropě více či méně mírovou cestou podařilo strhnout železnou oponu. V době, kdy bývalé východní a západní Německo opět utvořilo jeden stát. V době, kdy Evropa začala bořit hranice. Dva národy v srdci Evropy tehdy bez použití zbraní dohodly, že půjde každý svou vlastní cestou. Že stát, který v roce 1918 s velkou radostí zakládaly, nyní rozdělí.

Rozdělení Československa jsem tehdy nepovažoval za správné a ani dnes nejsem přesvědčen o tom, že to byla cesta správným směrem. Vím, že je lepší být dobrým sousedem, než špatným manželem. Vím, že setrvávání v původním svazku mohlo přinášet větší či menší spory. Ale byli bychom bývali mnohem silnější 15 milionový stát uprostřed Evropské unie a náš hlas by byl slyšet mnohem hlasitěji. Je jistě skvělé,  že se za dvacet let z obou nově vzniklých republik staly samostatné, suverénní a vyspělé státy. Ale smutek z toho, že jsme se rozdělili v době, kdy se Evropa začala sjednocovat, mne nějak přemáhá. Možná i proto, že mnohdy slyším dnešní školáky, jak vůbec nerozumí řeči svého nejbližšího souseda. Ale to je život. Ať se ti daří, Slovensko!

Profil autora
male-jiri_zimola.jpg
Mgr. Jiří Zimola
Blogy autora Jiří Zimola
  • Fungující stát a regiony a krajina (přečteno 45×)

Dalšími tematickými bloky volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) jsou „Regiony“ s tématy snižování regionálních rozdílů, rozvoj venkova a efektivní doprava a „Krajina“ s tématy ochrana krajiny, odpovědné hospodaření s lesy a půdou a příprava společnosti na změny klimatu.

• Fungující stát a ekonomika (přečteno 109×)

Druhým tematickým blokem volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) je „Ekonomika“ s tématy: zajištění konkurenceschopnosti, průmyslová a zemědělská strategie, energetika, daňová politika a politika zaměstnanosti.

• Máme se bát A. Babiše? (přečteno 352×)

Záměrně jsem pro svůj článek vybral trochu dryáčnický titulek. A jsem si vědom, že se pan Babiš nestal cílem mých (a nejen mých) komentářů poprvé. Rád bych se k tomuto tématu ještě jednou vrátil.

• Šém české ekonomiky (přečteno 89×)

Asi málokdo nezná scénu z proslulého filmu Císařův pekař, v němž se císařovi rádci a generálové servou o to, kdo získá moc nad Golemem. Prostředkem k tomu jim je magický šém. Neovládaný Golem v určitém okamžiku působí zkázu, aby se nakonec díky pekaři Matějovi vše v dobré obrátilo a Golem se stal „pomocníkem“ v Matějově pekárně.

• Fungující stát: svoboda a/nebo rovnost? (přečteno 16×)

Ještě než začnu s vysvětlováním našeho předvolebního programu, rád bych se pozastavil u dvou pojmů z titulku, a to u „svobody“ a „rovnosti“. Oba si daly do vínku západní demokracie a moderní konstituční monarchie. Od dob Velké francouzské revoluce se objevují v těsném sepjetí a mezi nimi je slučovací spojka „a“. Všichni říkáme „svoboda“ a „rovnost“ a je to tak dobře.

Názory a komentáře autora Jiří Zimola
  • Čerpání evropských dotací musí být prioritou pro vládu. Jakoukoliv

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu hrozí, že Česká republika do konce roku 2013 nevyčerpá až dvě třetiny finančních prostředků z Evropské unie,pokud urychleně nedojde k zásadním změnám v systému čerpání dotací. Vyzývám proto současnou vládu, aby se hledání efektivního řešení stalo její prioritou. Pokud se tak nestane, miliardy eur propadnou. To by byla škoda v každé době, ale v současných obtížných ekonomických podmínkách je to doslova nehoráznost.

• Máj by nás měl varovat

Májové, respektive prvomájové oslavy, se už desítky let tradičně nesou po celé Evropě v duchu střetů „levicových“ a „pravicových“ radikálů. Létá kamení a zápalné láhve, policisté na koních rozhání demonstranty vodními děly, obušky a slzným plynem. Na začátku léta se podobně dramatické scény přesunuly z máje na Máj, největší sídliště v Českých Budějovicích.

• Od dubna začne „ostrý provoz“ tzv. energetických štítků budov

Prvním dubnem skončí promíjení pokut za absenci tzv. energetického štítku, kterým dle novely zákona o hospodaření s energií musí být od nového roku označen každý dům, které bude nabízen k prodeji či pronájmu. Nedodržení nesmyslně koncipovaného nařízení, které je terčem široké kritiky, může v konečném důsledku znamenat pro majitele domu pokutu až sto tisíc korun.

• Živnostníci nejsou paraziti

Jedno přísloví praví: Co jsi z úst vypustil, ani párem koní zpátky nedostaneš. Nic tedy není platné našemu stínovému ministrovi financí Janu Mládkovi, že se živnostníkům následně několikrát za svá nelichotivá slova o živnostnících, pronesená na sjezdu ČSSD, omluvil.

• V čem leží zakopaný pes zdražování elektřiny?

Fotovoltaika a její podpora je opět žhavým tématem a to především v souvislosti se zdražováním elektřiny. Letos se poplatek za obnovitelné zdroje zvýšil téměř o 40 procent a tento nárůst se stal záminkou pro další kritiku podpory obnovitelných zdrojů energií. Leží vysoká cena elektrické energie pouze na bedrech fotovoltaiky? Já se domnívám, že nikoliv.

Podobná témata
  • J.Zimola v Interview Daniely Drtinové: Setkání ministrů s hejtmany bylo konkrétní, věcné a přátelské
  • Fungující stát a regiony a krajina

• Fungující stát a ekonomika