Pavel Dobeš by měl vše zaplatit z vlastní kapsy

10.08.2012 Ministr Dobeš by se měl přestat vymlouvat. Neměl by se schovávat za úřad a bez řečí zaplatit ze svého náhradu škody všem, kteří se kvůli registru dostali do potíží. To, že byli tisíce lidí obtěžováni díky nefunkčnímu systému je totiž čistě jeho vina,“

říká stínový ministr dopravy za ČSSD a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Chyb a manažerských selhání bylo podle něho víc než dost. Nevypsání výběrového řízení, podivná firma bez zkušeností pověřená správou a výrobou, tajemné financování, spuštění naprosto neodzkoušené a nefunkční betaverze do plného provozu. „Podobná selhání se nestávají ani řídícím pracovníkům na juniorských pozicích. Předvede-li to ministr vlády, jedná se bezesporu o celosvětový unikát,“ dodává Chovanec.

ČSSD na problémy s registrem, stejně jako odborná veřejnost, dostatečně a včas upozorňovala. Ministr dopravy, potažmo celý vládní kabinet, však na jakékoli připomínky zcela rezignoval. Není to přitom poprvé, kdy byla veřejnost zanechána napospas osudu a zcela záměrně a účelově postavena před neřešitelnou situaci. Centrální registr vozidel vykazuje stejné znaky selhání jako systém na výplatu sociálních dávek či IZIP. Namísto šetření a odpovědnosti, prohlubuje Nečasova vláda zadlužení republiky, vnáší chaos do zaběhlých systémů a hazarduje s důvěrou občanů ve funkčnost státní správy.

Žádostí o odškodnění kvůli nefunkčnímu Centrálnímu registru vozidel se sešlo 75. Pouhých sedm z nich podle Ministerstva dopravy splňuje veškeré potřebné náležitosti k případnému vyřízení. „Půl roku, kdy hodlá ministerstvo každou tuto žádost prověřovat, je naprostý výsměch každému občanovi, nejen těm, kteří byli poškozeni. O fungování státní správy, konkrétně ministerstva dopravy, si tak může každý udělat obrázek sám,“ doplňuje Chovanec.

Profil autora
chovanec-160x100.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • M. Chovanec: Musíme více investovat do vybavení bezpečnostních sborů (přečteno 30×)

Ministr vnitra Milan Chovanec navštívil 8. září 2014, jihomoravské Znojmo. Ve městě se setkal s policisty i hasiči, pohovořil s nimi a zmínil i výstavbu nové hasičské stanice pro místní profesionální jednotku hasičů. Kromě toho zavítal i na sídliště Dukla a stejnojmennou problémovou ubytovnu.

• Červená páska přes rukáv nebo černé klapky na očích? (přečteno 42×)

V Německu tomu říkají sommerloch, v Anglii silly season a v Polsku sezon ogórkowy. Doba prázdnin a dovolených je i tady v Česku okurkovou sezónou. Událostí, které by byly mediálně významné, se děje minimum a tak se i v seriózních novinách rozebírají peripetie za života celebrit a objevují se zaručené a senzační zprávy. Letos překvapivě neútočili lidožraví žraloci na Jadranu a ani stáda ovcí v Beskydech neohrožovala žádná divoká puma. Ministerstvo vnitra prý totiž chystá znovuzavedení Pomocných stráží Veřejné bezpečnosti...

• Stát jako dojná kráva (přečteno 121×)

eGovernment se u nás stal synonymem pro komplikace a vyhazování peněz. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že právě státní IT zakázky jsou v Česku vnímány jako tunel, který je často úzce spojený s korupcí. Čím to, když například podle Wikipedie je eGovernment definován jako bohulibý nástroj, který má občanům život zjednodušovat a státu peníze ušetřit?

• Zelená je tráva, fotbal to je hra... (přečteno 68×)

Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

• Pošta vznikla z latinského positus.... (přečteno 45×)

Ačkoli historici datují vznik pošty do starověku, zásadním mezníkem rozvoje těchto služeb bylo 18. století. I v českých zemích byl tehdy vydán první poštovní řád a lexikon obsahující úplný seznam poštovních stanic.

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata
  • M. Chovanec: Stěžujete si na policisty? Plaťte

Za nového ředitele Protikorupční policie si přeje člověka, který bude "opravdu velet". A chválí šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachu, jenž rozjel kauzu Jany Nagyové a Romana Janouška. Ale musí uspět i u soudu, upozorňuje ministr Chovanec.

• M. Chovanec: Musíme více investovat do vybavení bezpečnostních sborů

• Červená páska přes rukáv nebo černé klapky na očích?

• Stát jako dojná kráva

• Zelená je tráva, fotbal to je hra...

Archiv novinek

• Antonín Seďa