Pavel Dobeš by měl vše zaplatit z vlastní kapsy

10.08.2012 Ministr Dobeš by se měl přestat vymlouvat. Neměl by se schovávat za úřad a bez řečí zaplatit ze svého náhradu škody všem, kteří se kvůli registru dostali do potíží. To, že byli tisíce lidí obtěžováni díky nefunkčnímu systému je totiž čistě jeho vina,“

říká stínový ministr dopravy za ČSSD a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Chyb a manažerských selhání bylo podle něho víc než dost. Nevypsání výběrového řízení, podivná firma bez zkušeností pověřená správou a výrobou, tajemné financování, spuštění naprosto neodzkoušené a nefunkční betaverze do plného provozu. „Podobná selhání se nestávají ani řídícím pracovníkům na juniorských pozicích. Předvede-li to ministr vlády, jedná se bezesporu o celosvětový unikát,“ dodává Chovanec.

ČSSD na problémy s registrem, stejně jako odborná veřejnost, dostatečně a včas upozorňovala. Ministr dopravy, potažmo celý vládní kabinet, však na jakékoli připomínky zcela rezignoval. Není to přitom poprvé, kdy byla veřejnost zanechána napospas osudu a zcela záměrně a účelově postavena před neřešitelnou situaci. Centrální registr vozidel vykazuje stejné znaky selhání jako systém na výplatu sociálních dávek či IZIP. Namísto šetření a odpovědnosti, prohlubuje Nečasova vláda zadlužení republiky, vnáší chaos do zaběhlých systémů a hazarduje s důvěrou občanů ve funkčnost státní správy.

Žádostí o odškodnění kvůli nefunkčnímu Centrálnímu registru vozidel se sešlo 75. Pouhých sedm z nich podle Ministerstva dopravy splňuje veškeré potřebné náležitosti k případnému vyřízení. „Půl roku, kdy hodlá ministerstvo každou tuto žádost prověřovat, je naprostý výsměch každému občanovi, nejen těm, kteří byli poškozeni. O fungování státní správy, konkrétně ministerstva dopravy, si tak může každý udělat obrázek sám,“ doplňuje Chovanec.

Profil autora
chovanec-160x100.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • Pozitivní signály (přečteno 31×)

Policie objasnila v loňském roce procentuálně nejvíce případů za posledních deset let. Rok 2014 je pak zlomový i v tom, že celkově trestných činů výrazně ubylo a podařilo se zajistit majetek za více než osm miliard korun. Ze statistických dat již nevyčteme, co vše je příčinou tohoto markantního zlepšení.

• Česká pošta zůstane státním podnikem (přečteno 53×)

Toto rozhodnutí vlády, které prosadila ČSSD, znamená, že končí období nejasností, spekulací a obav, co vlastně s podnikem do budoucna bude. Pro zaměstnance (Česká pošta jich má téměř 32 000 a je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi) to přináší především uklidnění. Díky odpovědnému přístupu státu nehrozí neřízené propouštění, naopak – rozhodnutí o zastavení transformace je platformou pro nové aktivity České pošty a uplatnění jejích zaměstnanců.

• De lege ferenda (přečteno 84×)

Když se řekne slovo přestupek, představí si většina z nás přestupek dopravní. Pravdou však je, že přestupkem je více než stovka protiprávních jednání, která jsou v odborné terminologii označována jako „drobná či bagatelní kriminalita“. Jsou to mimo jiné hospodské rvačky, podvody, zpronevěra, krádeže, domácí násilí, urážky, pomluvy, stalking, vydírání, výtržnictví, etc.

• Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy (přečteno 28×)

Telefonní číslo 150 zná asi úplně každý. Hasiče voláme, nejen když hoří byt či chata. Vyjíždějí k dopravním nehodám, odstraňují ekologické škody, zachraňují životy i majetek při povodních. Hasiči pomáhají, nejen když je potřeba sundat osobu z výšky, nebo vytáhnout někoho ze studny, ale například i ve chvíli, kdy se rojí včely. Ten, kdo o pomoc volá, příliš nerozlišuje, zda přijedou profesionálové, kteří to mají v náplni práce, nebo dobrovolníci, pro které je pomoc spoluobčanům celoživotním koníčkem.

• Ani dobře zaplacený policista nemůže chytat zločince na koloběžce (přečteno 73×)

Plošným škrtem přišli policisté a hasiči v roce 2011 o 10 % platu. Důvodem nebyla jejich špatná práce, ale údajná snaha o vyrovnaný státní rozpočet. Tento cíl, jak již víme, se Nečasově vládě splnit nepodařilo. To, co se jí bohužel naopak povedlo, byla destabilizace všech bezpečnostních sborů.

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata
  • Probíhá efektivní spolupráce bezpečnostních složek s obcemi a kraji

Zástupci ministerstva vnitra, Policejního prezidia a Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru se spolu zástupci Svazu měst a obcí a Asociace krajů se dohodli na nastavení systému informování pomocí SMS zpráv při mimořádných událostech. Tento model je aplikován už v některých krajích. Nyní se přenese na celou Českou republiku a bude sjednocen. Schůzka, která se konala včera, tj. 24. 3. 2015, navazovala na jednání ministra vnitra se Svazem měst a obcí. Druhým bodem jednání byla problematika udělování, respektive odebírání, zbrojních průkazů a role obcí v tomto procesu.

• Ať to stojí, co to stojí

Druhý muž sociální demokracie Milan Chovanec chce novými zákony omezit ekonomický a mediální vliv Andreje Babiše.

• M. Chovanec: Policie v Brodě nepochybila

Zásah proti šílenému střelci byl podle dostupných informací v pořádku, tvrdí ministr vnitra Milan Chovanec. Z Prahy dokonce odstartoval vrtulník s Urnou. „Ale než doletěl na místo, pachatel se zastřelil. Takže se zase vrátili.“

• Komentář místopředsedy ČSSD M. Chovance k výrokům předsedy hnutí ANO A. Babiše

Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky. Nicméně v jednom se s panem předsedou Babišem shodneme. I sociální demokracie má obavy o resort dopravy, zda se podaří dokončit výstavbu dálnic a vybrat mýto. I my máme obavy, zda se ministerstvu spravedlnosti podaří nový zákon o státním zastupitelství. Taktéž nás znepokojuje oblast výběru daní a stav zavádění s tím souvisejících opatření, například problematika registračních pokladen. Všechna tato témata jsme schopni konstruktivně diskutovat na koaličních radách, kam dle mého názoru tato debata patří.

• Pozitivní signály

Archiv novinek