Pana Jančury mi je líto, podobné metody nemá zapotřebí

07.06.2012 Jeden z mých cílů v pozici hejtmana Jihomoravského kraje je podpora podnikatelů v našem kraji. V této souvislosti nemohu neocenit, že pan Jančura realizoval řadu úspěšných podnikatelských projektů a jeho žluté autobusy Student Agencybyly pozitivním posunem v autobusové dopravě, za který zaslouží uznání.

I proto je pro mě osobně velkým zklamáním, jaký přístup a postoj pan Jančura zvolil pro jednání nejenom s Jihomoravským krajem, ale se všemi ostatními kraji České republiky v železniční dopravě.

Jihomoravský kraj uzavřel v roce 2009 smlouvu o zajištění regionální přepravy s národním železničním přepravcem, společností České dráhy, a.s. Byla to jediná společnost, která byla schopna komplexně pokrýt potřeby regionální dopravní obslužnosti.

Toto rozhodnutí, schválené Radou a Zastupitelstvem Jihomoravského kraje bylo pro kraj nejvýhodnější a uzavřená smlouva byla zcela v souladu se zákony České republiky. Nebyla zpochybněna ani českým Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, ani věcně příslušnými orgány Evropské komise.

Tvrzení pana Jančury o provizi ve výši 40 milionů Kč, kterou jsem měl za tuto zakázku obdržet, jsou absurdní a nepravdivá. Jsem přesvědčen, že podnikatel jeho formátu nemá podobné neférové praktiky zapotřebí.

Nemám osobně žádný přímý ani nepřímý vliv na rozhodování státem 100% vlastněné společnosti České dráhy. Nemám žádnoumožnostovlivnit výběr vlaků, které České dráhy na regionální tratě pořizují a nasazují.

Nejsem v politice zastáncem trestních oznámení a občanskoprávních žalob, ale jsou situace, kdy mi nic jiného nezbývá.

Pan Jančura nemá ani přímé ani nepřímé důkazy či indicie pro svoje tvrzení. Vyzývám ho, aby našel alespoň stejnou odvahu, se kterou mě křivě obviňuje, k tomu, aby všechny relevantní informace předal orgánům činným v trestním řízení, pokud jimi disponuje.

Chci připomenout, že v okamžiku, kdy na trhu železniční přepravy vzniká skutečné konkurenční prostředí, je Jihomoravský kraj první, který rozhodl o vypsání soutěží na zajištění regionální železniční dopravy.

Osobně budu velice rád, když se do budoucích soutěží zapojíse svojí nabídkou i pan Jančura. Nic to však bohužel nemění na tom, že jestliže se neomluví za svá tvrzení, musím se domáhat omluvy a ochrany svého jména soudní cestou.

Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

Profil autora
hasek-4.jpg
JUDr. Michal Hašek
Blogy autora Michal Hašek
  • Zámecká jízdárna v Lednici se dočká skutečného znovuoživení (přečteno 255×)

Slavnostním poklepem základního kamene bylo ve čtvrtek 14. června 2012 symbolicky potvrzeno zahájení stavebních prací projektu „Zámecká jízdárna v Lednici – multifunkční centrum“ podpořeného dotací z Integrovaného operačního programu (IOP).

• ODS v senátu opět zklamala (přečteno 391×)

ODS při dnešním hlasování v Senátu opět prokázala, že vnímá politiku čistě účelově, bez jakékoli odpovědnosti k občanům.

• Jednání o spolupráci v Pekingu (přečteno 318×)

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou.

• Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 264×)

Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

• Obávám se o bezpečnost občanů, ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 100×)

Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území.

Názory a komentáře autora Michal Hašek
  • M.Hašek, Z.Škromach, J.Tejc: Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání

Na dnešním jednání PG ČSSD jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu. Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců.

• Vyjádření Michala Haška k současnému dění v ČSSD

Jsem přesvědčen, že letošní mimořádné primárky pro volby do Poslanecké sněmovny proběhly v ČSSD v pořádku podle stanov i schválených pravidel, že projdou soudním testem, včetně zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by byla zablokována jejich registrace. Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany do soudní síně.

• Vyjádření Michala Haška k aktuální politické situaci

Pokud TOP 09 a ODS zablokují rozpuštění Sněmovny a nové volby, měla by ČSSD zvažovat alternativu podpory Rusnokově vládě. Samozřejmě nikoliv jako bianko šek, ale se znalostí jejího programového prohlášení, s požadavkem na vyřešení kauzy financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera ještě do hlasování o důvěře a s požadavkem dalšího jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejčasnějších voleb, aby co nejdříve převzala odpovědnost za zemi vláda s plným politickým mandátem vzešlým z nových voleb.

• ČSSD vyzývá parlamentní strany k tomu, aby umožnily konání nových voleb a nechaly o nové vládě rozhodnout občany!

Sociální demokracie trvá na tom, že nejlepším řešením v současné politické a ústavní krizi v ČR je konání nových voleb v co nejbližším termínu, občané musí dostat šanci vybrat si novou vládu.

• Komentář M.Haška k nominaci M.Němcové do funkce premiérky

"Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. M.Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna "pana čistého" za "pani čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo. Pro nás je to jasný signál, že musíme i nadále trvat na nových volbách, pouze ty přinesou reálnou změnu.

Podobná témata
  • Vláda projednala se zástupci Asociace krajů ČR aktuální problémy regionů

Vláda ČR se dnes sešla na prvním společném jednání se zástupci Asociace krajů ČR, aby tak odstartovala pravidelná setkávání s hejtmany. Na jednání informovali hejtmané zástupce vlády o aktuální situaci v krajích v oblasti čerpání peněz z evropských fondů, stavu veřejných investic či úrovni veřejných služeb ve zdravotnictví, školství či dopravě.

• M.Hašek: Jsme pro záchranu každého eura z evropských fondů

• Prosím občany jižní Moravy o podporu ČSSD

Kraje České republiky jsou pevnou součástí naší země a jako hejtmani těchto krajů cítíme zásadní povinnost poukázat na rizika plynoucí z možného povolebního vývoje. Po sedmi letech pravicových vlád potřebují české a moravské kraje na centrální úrovni partnera, nikoli nepřítele na život a na smrt. Uplynulé roky jasně ukázaly, jaká nebezpečí přináší krajům centrální vláda, která nechápe nebo spíše nechce chápat problémy a potřeby krajů a jejich obyvatel.

• Žádáme Rusnokův kabinet o aktivní roli státu v řešení krize OKD

Asociace krajů ČR vyzývá vládu Jiřího Rusnoka, aby řešila hrozící sociální výbuch v Moravskoslezském kraji, který hrozí v souvislosti s problémy společnosti OKD a uvažovaným uzavřením dolu Paskov do konce příštího roku. Primárně by měl situaci řešit většinový vlastník Zdeněk Bakala, který nese společně se svým managementem odpovědnost za současný stav OKD.

Archiv novinek

Přehled všech blogů