Někdo musí z kola ven

03.07.2012 Aniž bych se chtěl zastávat jakéhokoli ministra z této vlády rozpočtové „nezodpovědnosti“, některé kroky předsedy vlády Petra Nečase nepovažuji za příliš korektní a šťastné (ona není bohužel korektní většina jeho kroků, ale jsou i takové, které jsou tak nekorektní, že si zaslouží samostatný blog). Jedním z nich je i odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila tak říkajíc „bez udání důvodů“.

Proč považuji tento akt pana premiéra za řádně nezdůvodněný? Obvinění z údajného manažerského nezvládání resortu spravedlnosti v návaznosti na požadavek na navýšení finančních prostředků nepovažuji za důvod, který by mohl uchlácholit ty, kteří za tímto krokem vidí jiné primární důvody a mezi tyto „pochybovače“ se řadím i já. Vždyť v situaci, kdy celá vláda se svou většinou v dolní parlamentní komoře podpořila nereálný rozpočet ministerstva spravedlnosti na rok 2012, nemohl nikdo čekat nic jiného než, že nastane situace, kdy peníze na spravedlnosti dojdou a někdo – v tomto případě logicky šéf resortu – jich bude chtít trochu přisypat. V situaci, kdy například Vězeňská služba České republiky má schválené finanční prostředky na zajištění svých povinností na časový úsek, který se však paradoxně nekryje s kalendářním rokem, protože je podstatně kratší, považuji požadavek na navýšení financí pro ministerstvo spravedlnosti jako naprosto logický krok. Ten se však nesetkal ve vládě s podporou, ale právě naopak. Vláda pravicových stran si našla obětního beránka a zbavila se toho, kdo za to „může“ – ministra – aniž by se zamyslela, že k tzv. manažerskému selhání mu každý člen vlády dopomohl již tím, že podpořil nereálný státní rozpočet na letošní rok. Situace je však taková, jaká je a čekat od této vlády nějakou sebereflexi by bylo asi příliš. Nicméně, až se příště bude pan premiér snažit něco zdůvodnit, trocha přesvědčivosti by neškodila. Vím, že odvolávání ministrů je dle Ústavy plně v jeho pravomoci a nám nezbývá nic jiného, než to respektovat, neměl by však zapomínat na jedno. Ze svých rozhodnutí se zodpovídá občanům této země a měl by jim své kroky náležitě zdůvodnit, protože ti lidé si to zaslouží!

Profil autora
male-roman_vana.jpg
Ing. Roman Váňa
  • místopředseda Poslaneckého klubu
  • předseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR
  • kompletní profil autora
Blogy autora Roman Váňa
  • Léto využijme na hledání nové vize (přečteno 94×)

Na podzim čeká sociální demokracii ideová konference. Budeme řešit naše další směřování, dlouhodobou koncepci, vize strany do příštích let. Období léta máme spojeno s dovolenou, odpočinkem a načerpáním sil do dalších měsíců. Využijme tento čas přerušení každodenního pracovního tempa k zastavení se nad naší budoucností, co nabídneme občanům České republiky, čím je zaujmeme, abychom měli jejich důvěru.

• Pravice oddalováním investic do obnovy policejní techniky způsobila obrovský problém (přečteno 77×)

S kolegy z Výboru pro bezpečnost jsem minulý týden jednal s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a jeho náměstky

• Podle Kalouska řídíme stát lépe, než myslel (přečteno 116×)

Pravicová opozice ostře vystoupila proti přijetí fiskálního paktu, jak jej prosazujeme společně s našimi koaličními partnery. Pro voliče je to před evropskými volbami velmi důležitá zpráva. Přestože TOP09 zvolila v kampani proevropskou rétoriku, ve skutečnosti posouvá i nadále v návaznosti na své působení v minulé pravicové vládě Českou republiku na periférii Evropy. A to je pro budoucnost naší země nepřípustné.

• Ministryně spravedlnosti si zaslouží pochvalu (přečteno 89×)

Přestože jsme v minulých týdnech ne vždy nalézali s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou společnou řeč, zaslouží si slova uznání za svůj razantní postoj v tragickém případu zmařeného života policistky, kterou usmrtil zdrogovaný řidič, jemuž byl opakovaně vysloven zákaz řízení.

• Pokání, lítost a trest ve světle Dne českého vězeňství (přečteno 114×)

V sobotu 14. prosince jsme si připomněli Den českého vězeňství. Byla to příležitost vyzdvihnout dobrou práci příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby ČR, kteří přes nepříznivou finanční situaci v rezortu, zaviněnou minulými pravicovými vládami, plní spolehlivě a profesionálně své pracovní povinnosti.

Názory a komentáře autora Roman Váňa
  • Amnestie: Komu ku prospěchu?

Slovo „amnestie“ v několika posledních dnech dominuje téměř všem titulním stranám tuzemských deníků, týdeníků a ostatních periodik, ať už mají jakoukoli úroveň. Nejčastěji se zde objevují otázky čí a komu je to vlastně dárek. Mohlo by se zdát, že pan prezident se rozhodl dát české společnosti – sice trochu opožděnou – nadílku v podobě propuštění několika tisíc vězňů na svobodu.

• Věznice ve Vidnavě, aneb kdo za tím stojí…

Zřízení oddělení výkonu trestu s dozorem s kapacitou 30 odsouzených osob v rámci I. etapy do konce roku 2012. Druhá etapa předpokládá rozšíření ubytovací kapacity na 244 míst v letech 2013 – 2014 a třetí etapa další rozšíření.

• (Ne) reálný státní rozpočet

Nikdy nezapomenu na slova jednoho veterána z 2. světové války, když jsem se jej zeptal, jaký má názor na přístup současné vlády k armádě. Shrnul to krátkým konstatováním: „Armáda je jako lékař, dokud je člověk zdravý, tak si nepřipouští, že by jej mohl potřebovat.

Podobná témata
  • Léto využijme na hledání nové vize

• Podle Kalouska řídíme stát lépe, než myslel

• Ministryně spravedlnosti si zaslouží pochvalu