Nečasova vláda se opět otáčí k rodinám s dětmi zády

20.07.2012 Vláda ČR na poslední své schůzi vydala negativní stanovisko k senátní novele zákona o zdravotních službách.

„Jsem zklamána, že vláda řešení problémů rodin s dětmi a zdravotníků, které sama způsobila nekompetentním zákonem, evidentně vnímá jako politické soupeření, což dokazuje zamítnutí senátního návrhu, ale nakonec to přímo vyznělo i z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Hegera v České televizi, “ říká místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, která návrh novely spolu s dalšími senátory předložila.

„Náš návrh zákona byl zpracován ve spolupráci České lékařské komory, Svazu pacientů ČR a senátorů. Senát PČR ho již projednal a byl zde přijat drtivou většinou senátorů, tedy průřezem politických stran jako ryze věcná norma,“ dodává Alena Gajdůšková.

Tento návrh kromě odstranění povinnosti souhlasu obou rodičů s lékařským zákrokem, ruší povinnost 30 denní lhůty pro prokazatelný souhlas s léčbou, vypouští úchop z kvalifikace omezovacích prostředků a odstraňuje nutnost hlásit soudu omezení volného pohybu pacienta či jeho styku s vnějším světem, pokud je to s jeho souhlasem, nebo z terapeutických důvodů či z důvodu jeho bezpečnosti na dobu kratší než 8 hodin. Zakotvuje také možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace pověřeným příslušníkům lékařských komor.

„Věřím, že poslanci budou ochotnější vnímat věcnost našeho návrhu a naše řešení budou nakonec přijata,“ vyjádřila přesvědčení místopředsedkyně Senátu.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Umučení varují (přečteno 23×)

Umučení z Osvětimi a dalších koncentračních táborů pořád varují. Na hrůzy holocaustu nesmíme nechat zapomenout.

• Dvojí tvář grantů (přečteno 37×)

Mluvíme-li o rozvoji vědy v ČR, musíme si zodpovědět v prvé řadě otázku, co od vědy očekáváme a jakou váhu jí přiznáváme. Důležité je diskutovat i o činech, které jsme z hlediska celé společnosti schopni pro naplnění našich očekávání udělat. Za zmínku stojí také grantová politika, při jejímž zhodnocení se ukazuje, že i když krátkodobá grantová podpora pomáhá, omezuje tvořivost vědců.

• Vyšší zdanění hazardu problém neřeší (přečteno 37×)

"Kdybychom dali na obchodníky se štěstím, máme možnost prožívat Vánoce po celý rok. Štědrou žílu soutěživým, ale i dobročinnou náruč potřebným skýtá herní průmysl," napsal na sklonku roku v Právu Lukáš Jelínek. Reagoval na návrh ministra financí zdanit hazardní hry, loterie a sázky. Lukáš Jelínek ovšem celou řadu aspektů jenom nakousl. Podle mého názoru hraje důležitou rolu především postoj veřejnosti k hazardu.

• U dětí máme dluh (přečteno 62×)

Návrh na „komerční klid“ uzavřením supermarketů o vánočních svátcích bylo jen zrnéčko v mozaice, kterou je třeba seskládat, aby v naší zemi byly děti šťastné. Vánoční čas je i pro dospělé spojen především s radostí dětí. A tak bychom měli všem dětem přát nejen hodně dárků pod stromeček, ale aby vždycky a všechny, i ty, jejichž maminky v marketech pracují, měly to nejcennější, co potřebují k tomu, aby nalezly své dobré místo ve světě - lásku a péči svých rodičů, jejich porozumění a přítomnost.

• Je nutné vytvořit ženám dobré podmínky pro sladění profesního a rodinného života (přečteno 27×)

Zapojení žen do práce není pouze otázkou sociálních systémů a dostatku jeslí či dalších možností péče o děti, ale je také otázkou konkurenceschopnosti země v budoucím výhledu. Je zájmem společnosti vytvořit vhodné podmínky pro sladění rodinného a profesního života. Debatu o řešení rodičovské dovolené je pak třeba vést na půdě tripartity.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • K čemu je státní úředník

Vláda rozhodla o jmenování náměstka pro státní službu. Stal se jím dr. Josef Postránecký, odborník, zkušený úředník, integrální osobnost. Tím zákon o státní službě po létech přestal být pouhým papírem a stal se každodenní realitou. Česká republika se především úsilím sociálních demokratů významně přiblížila fungování standardních západních demokracií. (Služební zákon poprvé předložila Špidlova vláda a uvádí ho nyní v život vláda Sobotkova.)

• Výroky prezidenta o vzdělávání postižených dětí nejsou z této planety

"Nejsem žádný fanatik inkluze, ale toto je skutečně za hranou. Ať ho Bůh nepotrestá!" napsala mi na internetu jedna přítelkyně v reakci na příspěvek, ve kterém jsem sdílela výrok prezidenta republiky o handicapovaných dětech, a na mou poznámku, že dnes je pro každého humanistu a pedagoga takový názor naprosto nepřijatelný. Dodávám, že představa, aby postižené děti zůstaly odděleny, není absolutně z této planety. Prezident Zeman nás nebezpečně vrací o šedesát let do minulosti.

• Schválení státního rozpočtu je úspěch Sobotkovy vlády

Schválení státního rozpočtu v současném formátu v první dekádě prosince je velký úspěch vlády Bohuslava Sobotky. Je to důležitý pozitivní signál o práci vlády jako celku a o jejím vedení nejen pro občany, kraje a obce, tak pro naše hodnocení ze strany zahraničních investorů i v rámci EU.

• Civilizovaná společnost své děti chrání

Zneužité šestileté dítě. Pachateli, který byl z činu usvědčen, soud nenařídil ani sexuologické vyšetření. Informace o případu, zveřejněná v deníku Právo 19. listopadu, otevřela debatu o vzniku institutu pacientského ombudsmana. Jsem přesvědčena, že jde o velmi dobrý návrh zlepšující ochranu dětí.

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

Podobná témata
  • K čemu je státní úředník

• Umučení varují

• Dvojí tvář grantů