Nečasova vláda se opět otáčí k rodinám s dětmi zády

20.07.2012 Vláda ČR na poslední své schůzi vydala negativní stanovisko k senátní novele zákona o zdravotních službách.

„Jsem zklamána, že vláda řešení problémů rodin s dětmi a zdravotníků, které sama způsobila nekompetentním zákonem, evidentně vnímá jako politické soupeření, což dokazuje zamítnutí senátního návrhu, ale nakonec to přímo vyznělo i z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Hegera v České televizi, “ říká místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, která návrh novely spolu s dalšími senátory předložila.

„Náš návrh zákona byl zpracován ve spolupráci České lékařské komory, Svazu pacientů ČR a senátorů. Senát PČR ho již projednal a byl zde přijat drtivou většinou senátorů, tedy průřezem politických stran jako ryze věcná norma,“ dodává Alena Gajdůšková.

Tento návrh kromě odstranění povinnosti souhlasu obou rodičů s lékařským zákrokem, ruší povinnost 30 denní lhůty pro prokazatelný souhlas s léčbou, vypouští úchop z kvalifikace omezovacích prostředků a odstraňuje nutnost hlásit soudu omezení volného pohybu pacienta či jeho styku s vnějším světem, pokud je to s jeho souhlasem, nebo z terapeutických důvodů či z důvodu jeho bezpečnosti na dobu kratší než 8 hodin. Zakotvuje také možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace pověřeným příslušníkům lékařských komor.

„Věřím, že poslanci budou ochotnější vnímat věcnost našeho návrhu a naše řešení budou nakonec přijata,“ vyjádřila přesvědčení místopředsedkyně Senátu.

Profil autora
male-alena_gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Prezident se nemá vzdávat (přečteno 70×)

Odklad jmenování vysokoškolských profesorů nepoškozuje jen je samotné, ale i jejich výzkumná pracoviště a vysoké školy. Ministerstvo školství by proto mělo bez odkladu návrhy na jmenování vysokoškolských profesorů předat panu prezidentovi, jestliže tak zatím neučinilo. Je pak věcí prezidenta, aby konal.

• ČSSD odmítá rušení malých pošt, síť poštovních služeb je nutné zachovat (přečteno 24×)

Jednou z hlavních programových priorit sociální demokracie, ke které jsme se zavázali voličům před sněmovními volbami, jsou dostupné a funkční veřejné služby. Z tohoto důvodu chceme zachovat dostupnou síť poštovních služeb, a to i v menších městech a obcích. Kromě zásilkových služeb mají pobočky České pošty další důležitou náplň, jako jsou kontaktní místa CzechPointu pro ověřování podpisů, vydávání nejrůznějších úředních potvrzení a rovněž výplata důchodů či dalších dávek sociální státní podpory.

• Složení vedení sněmovny je lekce demokracie (přečteno 110×)

Demokracii v ČR pořád neumíme a jak se zdá, někteří její principy ani nepochopili, i když se tváří jako její jediní zastánci. Pozice představitele strany přímé demokracie odmítající princip poměrného zastoupení je toho jasným dokladem. Prý je zrada programu z voleb, pokud vítězné strany dopustí, aby místopředsedu sněmovny měla TOP 09, která byla v minulé vládě. Není třeba milovat TOP 09, ale demokrat musí ctít výsledek voleb.

• Sociální vrstvy a sociální mobilita (přečteno 120×)

Před nedávnem jsem si přečetla palcový titulek v Lidových novinách: „Milión Čechů se potýká s chudobou.“ Noviny záslužně uchopily problém naší doby. Ovšem dotázaní odborníci jen jednoduše popisně hovořili o cestě České republiky na jakýsi metaforický „Balkán“ (jak předsudečné!) a o tom, kde se kdo posléze bude společensky nalézat. Tedy mezi těmi chudými, kterých je stále více a my, neoliberálně deformovaná společnost, s tím prostě jen počítáme.

• Noc nekřišťálová, neboli Historia magistra vitae (přečteno 166×)

Připomínáme si v těchto dnech jednu tragickou událost, která se týkala i části našeho území. Devátého listopadu 1938 nacisté zinscenovali v celém Německu, včetně toho, čemu říkali Sudetenlad, násilný útok na židovské spoluobčany. Noc prý křišťálová. Jako křišťál se opravdu rozsypaly rozbité výlohy. Původně „oslavné“ nacistické označení v nás dnes vzbuzuje hrůzu – právem.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • Rozhodování se znalosti věcí

V Lisabonu jsem se před několika dny zúčastnila setkání týmů pracujících na projektu PACITA, jehož partnerem v ČR je Technologickým centrum AV ČR. Cílem této aktivity je posílit v národních politikách, tedy v rozhodování parlamentů a vlád, rozvoj technologických řešení s hospodářským dopadem a podpořit hlavně ty ideje, které přinášejí něco nového a uplatňují inovace podmíněné znalostmi a technologickým rozvojem.

• Jednání s církvemi byla úspěchem i zklamáním

Úkolem expertní skupiny ČSSD a ANO pro jednání s církvemi, kterou jsem vedla, bylo najít společensky přijatelnou a právně čistou podobu řešení majetkového vyrovnání s církvemi. Podařilo se prosadit opatření k větší transparentnosti hospodaření církví. Debata o odpovídající výši náhrad na expertní úrovni nebyla dokončena. Církve odmítly požadavky na účelovou vázanost části finančních prostředků i předkupní právo státu na restituovaný majetek.

• Trváme na sazbě pěti procent na léky

Jsem velmi znepokojena tím, že pan ministr financí Andrej Babiš změkčuje návrh na snížení DPH u léků. Jednalo se o návrh a iniciativu ze strany mě a Svazu pacientů ČR. Upozornil jsmei na to, že DPH na léky zatěžuje pacienty, protože lékárny účtují DPH z celé ceny léků, tedy i z té částky, která je hrazena pojišťovnou.

• Kolegyně a kolegové v Rusku by měli plnit úlohu parlamentářů!

V této chvíli je povinností Parlamentu ČR, vyzvat kolegyně a kolegy v Rusku, aby plnili úlohu parlamentářů, tedy garantovali demokratické rozhodování a mírové řešení problému a nepoužití vojenské síly.

• Reakce A.Gajdůškové na požadavek křížovníků na obecní činžáky

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková prohlásila, že koalice s požadavky církví na majetek obcí nepočítala.

Podobná témata
  • Rozhodování se znalosti věcí

• Jednání s církvemi byla úspěchem i zklamáním

• A. Gajdůšková pro Právo: Neustoupí-li církve, Sněmovna se zařídí podle svého

Pokud církve nebudou souhlasit s omezením finančních náhrad a s dohledem nad hospodařením, nelze podle místopředsedkyně Senátu a ČSSD a šéfky vyjednávací komise s církvemi Aleny Gajdůškové zaručit, že poslanci zákon o majetkovém vyrovnání nezmění i bez dohody s církvemi. Dnes večer se v Lidovém domě sejdou vyjednavači ČSSD, ANO a církví.

• Trváme na sazbě pěti procent na léky

• A.Gajdůšková v pořadu Máte slovo: Snažíme se napravit hluboké chyby pravicových vlád

Archiv novinek

Přehled všech blogů