Nečasova vláda se opět otáčí k rodinám s dětmi zády

20.07.2012 Vláda ČR na poslední své schůzi vydala negativní stanovisko k senátní novele zákona o zdravotních službách.

„Jsem zklamána, že vláda řešení problémů rodin s dětmi a zdravotníků, které sama způsobila nekompetentním zákonem, evidentně vnímá jako politické soupeření, což dokazuje zamítnutí senátního návrhu, ale nakonec to přímo vyznělo i z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Hegera v České televizi, “ říká místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, která návrh novely spolu s dalšími senátory předložila.

„Náš návrh zákona byl zpracován ve spolupráci České lékařské komory, Svazu pacientů ČR a senátorů. Senát PČR ho již projednal a byl zde přijat drtivou většinou senátorů, tedy průřezem politických stran jako ryze věcná norma,“ dodává Alena Gajdůšková.

Tento návrh kromě odstranění povinnosti souhlasu obou rodičů s lékařským zákrokem, ruší povinnost 30 denní lhůty pro prokazatelný souhlas s léčbou, vypouští úchop z kvalifikace omezovacích prostředků a odstraňuje nutnost hlásit soudu omezení volného pohybu pacienta či jeho styku s vnějším světem, pokud je to s jeho souhlasem, nebo z terapeutických důvodů či z důvodu jeho bezpečnosti na dobu kratší než 8 hodin. Zakotvuje také možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace pověřeným příslušníkům lékařských komor.

„Věřím, že poslanci budou ochotnější vnímat věcnost našeho návrhu a naše řešení budou nakonec přijata,“ vyjádřila přesvědčení místopředsedkyně Senátu.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Lepší stínová vláda než střídání ministrů (přečteno 55×)

Stínová vláda ANO? To je pozitivní posun koaličního partnera směrem k odbornosti, který vítáme. Věřím tomu, že odborné debaty napříč stranami o konkrétních problémech přispějí k hledání těch nejlepších dlouhodobých řešení podporující hospodářský růst a přinášející lidem vysokou kvalitu života. To je dlouhodobým cílem sociální demokracie.

• Senátor připomněl – mír není samozřejmost (přečteno 39×)

Neobětovat ukrajinské zájmy Rusku a současně zabránit další válce se může podařit jen za společného úsilí všech členských států EU a za diplomatické spolupráce celého mezinárodního společenství. Potřebná je i podpora a odpovědnost ze strany veřejnosti. Výrok senátora Kubery, že světová válka je nevyhnutelná, je v této souvislosti zcela nepřijatelný.

• Graffiti, svoboda a zdraví (přečteno 48×)

Co má společného systém zdravotní péče se svobodou člověka? Víc než si myslíte. Pokud je člověk zdravý, může považovat za vrchol svobody třeba i to, že může beztrestně čmárat na fasády domů (či jinam) bez souhlasu jejich majitele. Postoj společnosti ke graffiti je prý „lakmusový papírek svobody“, zaslechla jsem dnes ráno v televizi.

• Umučení varují (přečteno 26×)

Umučení z Osvětimi a dalších koncentračních táborů pořád varují. Na hrůzy holocaustu nesmíme nechat zapomenout.

• Dvojí tvář grantů (přečteno 44×)

Mluvíme-li o rozvoji vědy v ČR, musíme si zodpovědět v prvé řadě otázku, co od vědy očekáváme a jakou váhu jí přiznáváme. Důležité je diskutovat i o činech, které jsme z hlediska celé společnosti schopni pro naplnění našich očekávání udělat. Za zmínku stojí také grantová politika, při jejímž zhodnocení se ukazuje, že i když krátkodobá grantová podpora pomáhá, omezuje tvořivost vědců.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • ČSSD je v řešení bolestivého tématu exekucí vůdčí silou

Oceňuji snahu našich politiků, kteří iniciovali vznik komise pro exekuce. Pro řešení palčivého problému je totiž třeba hledat širokou shodu na právní úpravě, kterou by se provedly změny v oblasti tzv. mobiliární exekuce. Sociální demokracie dokládá, že při řešení bolestivého tématu nadále funguje v české politice jako vůdčí síla.

• Výroky prezidenta o vzdělávání postižených dětí nejsou z této planety

"Nejsem žádný fanatik inkluze, ale toto je skutečně za hranou. Ať ho Bůh nepotrestá!" napsala mi na internetu jedna přítelkyně v reakci na příspěvek, ve kterém jsem sdílela výrok prezidenta republiky o handicapovaných dětech, a na mou poznámku, že dnes je pro každého humanistu a pedagoga takový názor naprosto nepřijatelný. Dodávám, že představa, aby postižené děti zůstaly odděleny, není absolutně z této planety. Prezident Zeman nás nebezpečně vrací o šedesát let do minulosti.

• Schválení státního rozpočtu je úspěch Sobotkovy vlády

Schválení státního rozpočtu v současném formátu v první dekádě prosince je velký úspěch vlády Bohuslava Sobotky. Je to důležitý pozitivní signál o práci vlády jako celku a o jejím vedení nejen pro občany, kraje a obce, tak pro naše hodnocení ze strany zahraničních investorů i v rámci EU.

• Civilizovaná společnost své děti chrání

Zneužité šestileté dítě. Pachateli, který byl z činu usvědčen, soud nenařídil ani sexuologické vyšetření. Informace o případu, zveřejněná v deníku Právo 19. listopadu, otevřela debatu o vzniku institutu pacientského ombudsmana. Jsem přesvědčena, že jde o velmi dobrý návrh zlepšující ochranu dětí.

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

Podobná témata
  • Lepší stínová vláda než střídání ministrů

• Senátor připomněl – mír není samozřejmost

• ČSSD je v řešení bolestivého tématu exekucí vůdčí silou