Nečasova vláda se opět otáčí k rodinám s dětmi zády

20.07.2012 Vláda ČR na poslední své schůzi vydala negativní stanovisko k senátní novele zákona o zdravotních službách.

„Jsem zklamána, že vláda řešení problémů rodin s dětmi a zdravotníků, které sama způsobila nekompetentním zákonem, evidentně vnímá jako politické soupeření, což dokazuje zamítnutí senátního návrhu, ale nakonec to přímo vyznělo i z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Hegera v České televizi, “ říká místopředsedkyně Senátu PČR Alena Gajdůšková, která návrh novely spolu s dalšími senátory předložila.

„Náš návrh zákona byl zpracován ve spolupráci České lékařské komory, Svazu pacientů ČR a senátorů. Senát PČR ho již projednal a byl zde přijat drtivou většinou senátorů, tedy průřezem politických stran jako ryze věcná norma,“ dodává Alena Gajdůšková.

Tento návrh kromě odstranění povinnosti souhlasu obou rodičů s lékařským zákrokem, ruší povinnost 30 denní lhůty pro prokazatelný souhlas s léčbou, vypouští úchop z kvalifikace omezovacích prostředků a odstraňuje nutnost hlásit soudu omezení volného pohybu pacienta či jeho styku s vnějším světem, pokud je to s jeho souhlasem, nebo z terapeutických důvodů či z důvodu jeho bezpečnosti na dobu kratší než 8 hodin. Zakotvuje také možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace pověřeným příslušníkům lékařských komor.

„Věřím, že poslanci budou ochotnější vnímat věcnost našeho návrhu a naše řešení budou nakonec přijata,“ vyjádřila přesvědčení místopředsedkyně Senátu.

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Je solidarita sprosté slovo? (přečteno 73×)

Koncepce "bližního"je něco, co odvozuji od své křesťanské výchovy. Jako sociální demokratka se hlásím k principu "solidarity" a považuji obě slova za velmi příbuzná.

• Lépe musíme platit učitele než generály (přečteno 115×)

Už T.G.Masaryk říkal, že je špatný stát, který platí lépe své generály než učitele. To je nutné spolu se závazky v koaliční smlouvě připomenout i ministru financí panu Babišovi.

• Prezident se nemá vzdávat (přečteno 76×)

Odklad jmenování vysokoškolských profesorů nepoškozuje jen je samotné, ale i jejich výzkumná pracoviště a vysoké školy. Ministerstvo školství by proto mělo bez odkladu návrhy na jmenování vysokoškolských profesorů předat panu prezidentovi, jestliže tak zatím neučinilo. Je pak věcí prezidenta, aby konal.

• ČSSD odmítá rušení malých pošt, síť poštovních služeb je nutné zachovat (přečteno 29×)

Jednou z hlavních programových priorit sociální demokracie, ke které jsme se zavázali voličům před sněmovními volbami, jsou dostupné a funkční veřejné služby. Z tohoto důvodu chceme zachovat dostupnou síť poštovních služeb, a to i v menších městech a obcích. Kromě zásilkových služeb mají pobočky České pošty další důležitou náplň, jako jsou kontaktní místa CzechPointu pro ověřování podpisů, vydávání nejrůznějších úředních potvrzení a rovněž výplata důchodů či dalších dávek sociální státní podpory.

• Složení vedení sněmovny je lekce demokracie (přečteno 119×)

Demokracii v ČR pořád neumíme a jak se zdá, někteří její principy ani nepochopili, i když se tváří jako její jediní zastánci. Pozice představitele strany přímé demokracie odmítající princip poměrného zastoupení je toho jasným dokladem. Prý je zrada programu z voleb, pokud vítězné strany dopustí, aby místopředsedu sněmovny měla TOP 09, která byla v minulé vládě. Není třeba milovat TOP 09, ale demokrat musí ctít výsledek voleb.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
Podobná témata